ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

سازمان ملل: جمهوری اسلامی ایران از آغاز سال جاری میلادی هر هفته بیش از ۱۰ نفر را اعدام کرده است

بر اساس گزارش سازمان ملل، از ابتدای سال جاری تاکنون دست‌کم ۲۰۹ نفر در ایران اعدام شده‌اند. این تعداد به‌طور متوسط بیش از ۱۰ نفر در هفته می‌شود. بیشتر اعدام شدگان متهم به جرایم مرتبط با مواد مخدر بودند. فولکر تورک، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل سه‌شنبه ۱۹ اردیبهشت / ۹ مه گفت این رقم «به طرز وحشتناکی زیاد» و یکی از بالاترین‌ شمار اعدام‌ها در جهان است. به گفته سازمان ملل، تعداد واقعی افرادی که اعدام شده‌اند احتمالاً بیشتر از این رقم است. تورک گفت: «مجازات اعدام برای جرایم مرتبط با مواد مخدر با هنجارها و استانداردهای بین‌المللی حقوق بشر سازگار نیست و اگر اوضاع به همین منوال ادامه یابد، متأسفانه ایران در مسیر سال گذشته خود قرار خواهد گرفت.» در سال ۲۰۲۲ حدود ۵۸۰ نفر در ایران اعدام شدند. کمیسر حقوق بشر سازمان ملل این رکورد را «نفرت‌انگیز» خواند. مقامات قضایی جمهوری اسلامی بامداد دوشنبه ۱۸ اردیبهشت دو زندانی به نام‌های یوسف مهرداد و صدرالله فاضلی‌زارع را به اتهام «هتاکی به مقدسات اسلامی» و «سب‌النبی» (توهین به پیامبر اسلام) به دار آویختند. شنبه گذشته فرج‌الله چعب معروف به حبیب اسیود، از رهبران «حرکه النضال العربی لتحریر الاحواز» که ایرانی ـ سوئدی بود به اتهام «تروریسم» اعدام شد. جمهوری اسلامی تنها در ۱۰ روز اخیر ۴۲ نفر از جمله ۲۲ شهروند بلوچ را اعدام کرده است. دیوان عالی کشور همچنین حکم اعدام مجید کاظمی، سعید یعقوبی و صالح میرهاشمی، سه نفری که متهم به تیراندازی به سمت سه نیروی بسیج هستند را تأیید کرد. ۱۰ زندانی محکوم به اعدام نیز در زندان رجایی‌شهر کرج سه‌شنبه ۱۹ اردیبهشت برای اجرای حکم به سلول‌های انفرادی این زندان منتقل شده‌اند. اعدام‌های اخیر در ایران انتقادهای شدید آمریکا و اتحادیه اروپا را برانگیخته است.

سه عضو خانواده فلاحی در زندان اوین علی‌رغم گذشت چندین ماه هم‌چنان تحت آزار و اذیت قرار دارند

نصرالله فلاحی به همراه فرزندانش اردوان و ارغوان فلاحی که در آبان‌ماه سال گذشته در جریان اعتراضات سراسری «زن، زندگی، آزادی» بازداشت شده بودند، علی‌رغم گذشت چندین ماه کماکان بلاتکلیف در زندان اوین محبوس هستند. بنا بر گزارش هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، اعضای این خانواده با بهانه‌‌تراشی‌های مسئولان مربوطه از ملاقات با وکیل محروم مانده‌اند. به گفته عرفان کرم‌ویسی، وکیل خانواده فلاحی، پس از مراجعه به زندان اوین با درخواست ملاقات او با موکلانش مخالفت شده است. او همچنین گفته است: «پیش از این، یک بار موفق به ملاقات کابینی با آن‌ها شده بودم». کرم‌ویسی در ادامه روند غیرقانونی در این پرونده، همچنین اعلام کرده که تا زمان صدور کیفرخواست نمی‌تواند با موکلان خود ملاقات کند. این وکیل دادگستری پیش‌تر گفته بود که نصرالله فلاحی و اردوان فلاحی در بند چهار و ارغوان فلاحی در بند نسوان زندان اوین با اتهاماتی که دلایل انتساب آن‌ها مشخص نیست، به‌صورت بلاتکلیف و بدون اخذ آخرین دفاع نگه داشته می‌شوند و اتهاماتی از قبیل «محاربه»، «افساد فی‌الارض از طریق اقدام گسترده علیه کشور» و «اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم» علیه این سه نفر مطرح شده است. تاکنون دو جلسه بازجویی در شعبه شش بازپرسی دادسرای اوین برای این شهروندان برگزار شده است. اردوان فلاحی ۲۴ ساله دوازدهم آبان سال ۱۴۰۱ در اصفهان و نصرالله فلاحی ۶۶ ساله و دخترش ارغوان ۲۲ ساله روز ۱۳ آبان در شیراز بازداشت و نهایتاً ۲۳ بهمن به زندان اوین منتقل شدند.

شمار آوارگان داخلی سودان به بیش از ۷۰۰ هزار نفر رسید

درگیری‌های نظامی جاری در سودان بخش بزرگی از مردم این کشور را آواره کرده است. بر اساس گزارش سازمان بین‌المللی مهاجرت در ژنو، از اواسط ماه آوریل، بیش از ۷۰۰ هزار نفر در داخل سودان از درگیری‌های نظامی میان ارتش و شبه‌نظامیان گروه پشتیبانی سریع (RSF) گریخته‌اند. شمار آوارگان داخلی در عرض یک هفته دو برابر شده است. کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان تعداد سودانی‌هایی را که به کشورهای همسایه و منطقه گریخته‌اند، حدود ۱۵۰ هزار نفر اعلام کرده است. ارتش و شبه‌نظامیان از اواسط ماه آوریل با یکدیگر می‌جنگند. هیئت‌های دو طرفِ درگیر در حال حاضر با میانجی‌گری عربستان سعودی در جده در حال مذاکره برای برقراری آتش‌بس هستند.

نیروهای امنیتی عاتکه رجبی، معلم اخراجی را در مشهد بازداشت کرده و محل زندگی او را تفتیش کردند

شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان از بازداشت عاتکه رجبی، معلم اخراجی خبر داد. طبق این گزارش عاتکه رجبی سه‌شنبه ۱۹ اردیبهشت برای شرکت در تجمع معلمان شهر مشهد از خانه خارج شده و پس از آن نیروهای امنیتی او را بازداشت کرده‌ اند. گزارش‌ها از یورش تعداد زیادی از نیروهای امنیتی به محل سکونت این معلم اخراجی و تفتیش خانه او خبر می‌دهند. عاتکه رجبی از دوم مهر ۱۴۰۱ در اعتراض به قتل حکومتی مهسا امینی و به‌دنبال آن سرکوب و قتل دانش‌آموزان در مدارس دست به اعتصاب زد و به‌دنبال آن از معلمی اخراج شد. نیروهای امنیتی پیش از این بارها او را که از مدافعان حجاب اختیاری‌ست تهدید کرده بودند.

حسین افکاری، پدر نوید افکاری از زندان آزاد شد

سعید افکاری، در حساب کاربری توییتر خود خبر داد که پدرش حسین افکاری، از زندان آزاد شده است. آزادی حسین افکاری، پدر نوید افکاری با تودیع قرار وثیقه و تا پایان مراحل دادرسی صورت گرفته است. حسین افکاری، سه‌شنبه ۱۲ اردیبهشت، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و پس از یک روز به زندان چوبیندر قزوین منتقل شد. سعید افکاری ضمن اعلام خبر آزادی پدرش نوشته است: «اگرچه کمی خیالمان از بابت پدرم راحت شده اما با تمام وجود نگران زندانیان در خطر اعدام هستیم. از شما مردم شریف ایران میخواهیم بار دیگر یکصدا شویم و نگذاریم عزیزترین جوانان این سرزمین طعمه‌ی خونخواری جمهوری‌اسلامی شوند.»

۱۰ زندانی محکوم به اعدام در زندان رجایی‌شهر کرج برای اجرای حکم به انفرادی منتقل شدند

طبق گزارش ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران (هرانا) ۱۰ زندانی محکوم به اعدام در زندان رجایی شهر کرج سه‌شنبه ۱۹ اردیبهشت برای اجرای حکم به سلول‌های انفرادی این زندان منتقل شده‌اند. هویت این ۱۰ نفر مشخص نشده است و اتهام‌های آن‌ها نامعلوم است. زندان رجایی‌شهر کرج محل نگهداری متهمان جرائمی از جمله قتل و سرقت مسلحانه محسوب می‌شود. بنا بر گزارش سازمان حقوق بشر ایران از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون، بیش از ۲۰۰ نفر در زندان‌های ایران اعدام شده‌اند.

روسیه «روز پیروزی» در جنگ جهانی دوم را جشن گرفت ـ پوتین از «جنگ علیه روسیه» سخن گفت

امروز سه‌شنبه ۱۹ اردیبهشت / ۹ مه سالگرد پیروزی ارتش سرخ اتحاد شوروی بر آلمان نازی در سال ۱۹۴۵ در میان تدابیر شدید امنیتی برگزار شد. ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه در رژه نظامی سنتی در میدان سرخ مسکو شرکت کرد و در سخنرانی خود جنگ جهانی دوم را با جنگ اوکراین مقایسه کرد. پوتین بار دیگر جنگ اوکراین را «عملیات نظامی ویژه» نامید و از «جنگ علیه روسیه» صحبت کرد. او گفت باید دوباره از روسیه دفاع کرد و مردم اوکراین گروگان جاه‌طلبی‌های غرب شده‌اند و غرب در تلاش است روسیه را نابود کند. پوتین گفت: «ما می‌بینیم که آن‌ها یادبودهای سربازان شوروی را تخریب و فرقه نازی ایجاد می‌کنند». او خطاب به سربازانی که در جنگ علیه اوکراین شرکت دارند فریاد زد: «شما برای روسیه می‌جنگید». رژه نظامی در این مراسم بدون نمایش هوایی و تانک‌های جنگی به‌جز تانک قدیمی تی‌ـ۳۴ برگزار شد و بیشتر خودروهای زرهی نمایش داده شدند. این در حالی است که رژه تانک‌های جنگی به طور سنتی بخشی از رژه به‌شمار می‌رود. تنها شماری از سران دولت‌های خارجی بلاروس، قزاقستان، تاجیکستان، ترکمنستان، قرقیزستان، ازبکستان و ارمنستان که جمهوری‌های شوروی سابق محسوب می‌شوند در این مراسم حضور داشتند. مراسم پایان جنگ جهانی دوم در اروپا روز گذشته (دوشنبه) در بسیاری از کشورهای اروپایی برگزار شد. در ۸ مه ۱۹۴۵ ارتش آلمان نازی به نیروهای متفقین، اتحاد شوروی، آمریکا، بریتانیا و فرانسه تسلیم شد. از آن‌جا که امضای سند تسلیم آلمان به وقت مسکو شب صورت گرفت و به ۹ مه کشیده شد، در روسیه «روز پیروزی» در این روز جشن گرفته می‌شود.

تماس تلفنی جوزپ بورل با امیرعبداللهیان؛ تأکید بر همکاری ایران با آژانس و واکنش به اعدام دوتابعیتی‌های ربوده‌شده

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرد که روز دوشنبه ۱۸ اردیبهشت / ۸ مه در تماس تلفنی با حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران اعدام حبیب چعب (اسیود)، شهروند ایرانی ـ سوئدی را محکوم کرده و از حکومت ایران خواسته که حکم اعدام جمشید شارمهد، شهروند ایرانی ـ آلمانی را لغو کند. او در توییتر نوشت: «در تماسی با وزیر خارجه ایران اعدام حبیب چعب، شهروند سوئدی ایرانی را قاطعانه محکوم کردم و از ایران خواستم جمشید شارمهد آلمانی-ایرانی را اعدام نکند.» دستگاه امنیتی جمهوری اسلامی در پاییز ۱۳۹۹ حبیب اسیود را از ترکیه ربود و به ایران منتقل کرد. او در زندان شکنجه و به اعتراف اجباری مجبور شد. قوه قضاییه جمهوری اسلامی اسیود را به دست داشتن در «عملیات تروریستی در رژه اهواز» در ۳۱ شهریور ۱۳۹۷ متهم و او را روز شنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۲ اعدام کرد. جمشید شارمهد، شهروند دوتابعیتی ایرانی-آلمانی، مدیر سایت «تندر» که زیر تیغ اعدام قرار دارد هم به صورت مشابهی در ۱۱ مرداد ۱۳۹۹ در جریان سفری به امارات متحده عربی در دُبی ربوده و از طریق عمان به ایران منتقل شد. جوزپ بورل در ادامه نوشت: ‌ «ما همچنین درباره همکاری ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که اخیراً شتاب بیشتری گرفته صحبت کردیم. من تأکید کردم که ایران باید به این همکاری ادامه دهد. همچنین به حمایت از جنگ روسیه علیه اوکراین خاتمه دهد و اتباع اتحادیه اروپا را ابزار دست خود نکند.» او به اظهارات امیرعبداللهیان در این تماس اشاره‌ای نکرد. خبرگزاری حکومتی فارس اما درباره صحبت تلفنی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و وزیر خارجه ایران نوشت که امیرعبداللهیان در پاسخ به اظهارات بورل در موضوع اعدام «حبیب اسیود» گفته: «برخی مقامات اروپا به جای اینکه در مقابله با تروریسم عزم راسخ خود را به نمایش بگذارند، متأسفانه با اتخاذ مواضع مداخله‌جویانه، به ترویج پدیده شوم تروریسم کمک می‌کنند.» فارس به نقل از وزارت خارجه جمهوری اسلامی نوشت که بورل در این تماس تلفنی به برجام اشاره کرده و با بیان اینکه برجام برای اتحادیه اروپا مهم است، خاطرنشان کرده: «برای بازگشت همه طرف‌ها به برجام تلاش می‌کنیم». به نوشته فارس وزارت خارجه همچنین اعلام کرده «بورل روند عادی‌سازی روابط بین ایران و عربستان سعودی را گامی مهم در تقویت ثبات منطقه‌ای خوانده است».

عضو ناظر مجلس در شورای عالی بورس: اگر شرایط ریزش بورس ادامه یابد، سازمان بورس این اختیار را دارد تا معاملات را متوقف کند

محسن علیزاده، عضو ناظر مجلس ایران در شورای عالی بورس از احتمال تعطیلی بورس و توقف معاملات خبر داد. این احتمال به‌دنبال ریزش ارزش بازار بورس به زیر منفی ۵ درصد مطرح شده است. او در مصاحبه‌ای با خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) گفت: «وضعیت امروز بازار سرمایه تداوم ندارد. اگر شرایط ریزش بورس ادامه یابد، سازمان بورس این اختیار را دارد تا معاملات را متوقف کند.» به گفته علیزاده «شورای عالی بورس پس از ریزش سنگینی که در مرداد ۱۳۹۹ رخ داد، اختیار اجرای ماده ۳۲ قانون بازار اوراق بهادار را به سازمان بورس و اوراق بهادار تفویض کرده است که می‌تواند بازار را در شرایط اضطرار تا سه روز تعطیل کند. در دستورالعمل مصوب شورای عالی بورس، افت بیش از ۵ درصدی شاخص کل، یکی از شرایط اضطرار خواهد بود. در پایان معاملات دوشنبه ۱۸ اردیبهشت نزدیک به ۱۲۳ هزار واحد بیش از ۵ درصد ریخت و به همین خاطر شاخص کل بورس تا ۱۲۵ هزار واحد پایین آمد و ارزش بازار از منفی ۵ درصد عبور کرد. خبرگزاری‌ها اما روز سه‌شنبه از ریزش ۲۴ هزار واحدی و «متعادل» شدن بازار بورس خبر دادند. علی عصاری، کارشناس بورس، در گفت‌وگو با وبسایت «انتخاب» خواهان پاسخگویی سازمان بورس و افراد درباره ریزش بی‌سابقه در بازار بورس شد: «باید توضیح دهند که چرا این اتفاق افتاده است، با توجه به اینکه هیچ اتفاق خاص سیاسی و اجتماعی و اقتصادی در کشور رخ نداده و احتمال دستکاری در بازار زیاد است. در این وضعیت معاملات باید باطل شود، چون بیش از پنج درصد ریخته و هیچکس توانایی فروش ندارد.» در عین‌حال سعید اسلامی دبیرکل کانون نهادهای سرمایه گذاری ایران در مصاحبه‌ای با خبرگزاری کار (ایلنا) گفت:‌ عرضه‌ها از روزهای گذشته سازمان یافته بودند و حقوقی‌ها دست به فروش زدند و پول‌های هوشمند در حال خروج بودند و این روند در شکل‌گیری جو روانی در بورس اثرگذار بود.  او افزود: تعداد زیادی از افرادی در چند هفته گذشته سود کرده بودند از واهمه تکرار زیان ماندن در بازار آمادگی این را داشتند که سودهای به دست آمده را حفظ کنند. رفتار پول‌های بزرگ هم خروج آرام آرام را نشان می‌داد و از سوی سهامداران غیرحرفه‌ای پول جدید در حال ورود به بازار بود. سعید اسلامی درباره اعتماد سهامداران به بورس گفت:‌ «این موضوع به سطح اقتصاد کلان کشور برمی‌گردد، اقتصاد کلان کشور به گونه‌ای است که سرمایه گذاران در هر بازاری شاهد سودهای جزیی، کوتاه و موقت هم باشند به آن بازار حمله می‌‌کنند. این رفتار آثار اقتصاد کلان است که در تمام بازارها دیده می‌شود. سرمایه‌گذاران از این بازار به بازار دیگری در رفت و آمد است چراکه به مرتب شاهد کاهش ارزش دارایی‌ها است و رفتار یک تورم چندین ساله و بلندمدت شده بنابراین ترجیح می‌دهد که پول‌های خود را به هر بازاری که حتی سود کوتاه مدتی دارد، سرریز کند.»

«قیمت جدید شیر به زودی اعلام می‌شود» یعنی لبنیات گران‌تر خواهد شد

سودابه سنگچی، رئیس اتحادیه فروشندگان محصولات لبنی در مصاحبه با خبرگزاری کار ایران (ایلنا) اعلام کرد که ستاد تنظیم بازار قیمت پایه شیر خام بدون احتساب کرایه حمل و جوایز آن را کیلویی ۱۵ هزار تومان در نظر گرفته‌ است. سال گذشته قیمت پایه شیر خام کیلویی ۱۲ هزار تومان اعلام شده بود. به این ترتیب انتظار می‌رود قیمت مواد لبنی در ایران باز هم افزایش بیشتری بیابد و خانواده‌های بیشتری از این محصول صرف‌نظر کنند. سنگچی در مصاحبه با ایلنا گفت: «هر میزان کیفیت شیر خام و درصد چربی آن بالاتر برود به همان نسبت قیمت آن افزایش پیدا می‌کند، به قیمت پایه شیر نرخ جوایز چربی، جایزه بار میکروبی و پروتئین و به اضافه کرایه حمل اضافه می‌شود.» در همان حال او افت فروش محصولات لبنی را به دلیل افزایش قیمت تأیید کرد. رئیس اتحادیه فروشندگان محصولات لبنی گفت: «کاهش قدرت خرید مردم رکود بیشتری را در سال جاری بر صنف ما حاکم کرده است.» احمد مقدسی رئیس هیأت مدیره انجمن صنفی گاوداران در گفت‌وگو با ایلنا، با اشاره به حجم تولید شیر خام در کشور، گفت: «روزانه ۳۰ هزار و ۵۰۰ تن شیرخام در کشور تولید می‌شود؛ تولید سالیانه شیر خام حدود ۱۱,۲ میلیون تن است که از این عدد ۱۰ درصد آن تبدیل به شیر خشک، فرآورده‌های لبنی کره و خامه می‌شود که آن را صادر می‌کنیم و بقیه شیر خام تولیدی مصرف داخلی می‌شود.»

رئیس انجمن صنفی کارگران ساختمانی: ۶۰۰، ۷۰۰ هزار کارگر بیمه‌شده دلهره‌ قطع بیمه‌ی اجتماعی خود را دارند

اکبر شوکت، رئیس انجمن صنفی کارگران ساختمانی در مصاحبه با خبرگزاری کار ایران (ایلنا) گفت: « ۶۰۰ – ۷۰۰ هزار کارگر بیمه‌شده دلهره‌ی قطع بیمه‌ی اجتماعی خود را دارند و ۵۰۰ – ۶۰۰ هزار کارگر هم در صفِ سهمیه‌ی بیمه اجتماعی، عمر خود را می‌گذرانند. برخی از آن‌ها بعد از ۳۰ سال کار همچنان فاقد بیمه هستند و در صورتی که اتفاقی برایشان بیفتد خانواده‌هایشان بهره‌ای از مزایای بیمه نمی‌برند.» نمایندگان مجلس یکشنبه ۱۷ اردیبهشت با دو فوریت طرح اصلاح ماده ۵ قانون بیمه کارگران ساختمانی موافقت کردند. تا پیش از این مبنای حق بیمه کارگران ساختمانی، ۴ تا ۶ درصد حداقل دستمزد کارگران بود. بر اساس قانون جدید حق بیمه کارفرما از ۱۵ درصد پروانه ساخت به ۱,۲ درصد ارزش منطقه ای ملک تغییر کرده است. رئیس انجمن صنفی کارگران ساختمانی در ادامه مصاحبه با ایلنا گفت: «بازگشت این طرح به مجلس، قدرت مافیای ثروت را نشان می‌دهد. چهار سال زمان صرف شد تا بتوانیم به نمایندگان بقبولانیم که منابع مالی برای بیمه کارگران ساختمانی کم است و نیاز به اصلاحیه وجود دارد.» شوکت در ادامه در انتقاد از طرح جدید افزود: «پیشنهاد طرح جدید این است که به ازای هر متر مربع ۱,۲ قیمت منطقه‌ای در نظر گرفته شود. مبنا قرار دادنِ قیمت منطقه‌ای مشکلات بسیاری دارد، از جمله اینکه چند قیمت منطقه‌ای وجود دارد و اینکه کدام قیمت ملاک قرار بگیرد خود مسئله است. من از دیروز حداقل از ۱۴ – ۱۵ شهرداری استعلام کردم. رقم منطقه‌ای اصلا مشخص نیست؛ یک رقم را سازمان امور مالیاتی تعیین می‌کند، هیئت وزیران نیز هر سال مصوبه‌ای در این خصوص به شهرداری‌ها می‌دهد؛ مثلا امسال مصوبه داده که ۱۶ درصدِ قیمت منطقه‌ای سازمان امور مالیاتی معیار محاسبات باشد. خود شهرداری هم ضرایبِ خاصی بر این رقم اعمال می‌کند. به طور مثال، کوچه‌های زیر ۱۶ متر و بالای ۱۶ متر و تجاری و مسکونی رقم متفاوتی دارند. پس چند قیمتِ منطقه‌ای داریم، ضمن اینکه قیمتِ منطقه‌ای برخی جاها نزدیک به صفر است و قیمت برخی مناطق نیز اصلا مشخص نیست. در کل این معیار بسیار گنگ است و مشکلاتِ بسیاری به وجود خواهد آورد.»

یک عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس می‌گوید کارمندان دولت «ضابط عام» هستند و حق و وظیفه بگیر و ببند در موضوع حجاب دارند

حسن نوروزی، عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس در گفت‌وگو با خبرگزاری کار ایران (ایلنا) ادعا کرد که کارمندان دولتی «ضابط عام» هستند. نوروزی گفت: «کسی که به او یک وسیله‌ای سپرده می‌شود مانند رانندگان اتوبوس و مترو و خلبان هواپیما طبیعتاً باید تذکر خودشان را داشته باشند زیرا وسایلی که در دست این‌ها قرار دارد وسایل حمل و نقل عمومی است آن‌ها باید وظایف قانونی خودشان را انجام دهند.» یکشنبه ۱۷ اردیبهشت دادستان کل کشور در نامه‌ای به وزیر راه از او خواست درباره رعایت حجاب اجباری در هواپیما نظارت بیشتری انجام شود. محمد جعفر منتظری نوشته بود: «با توجه به تبصره ماده ۶۳۸ قانون مجازات اسلامی کشف حجاب در معابر و انظار عمومی جرم‌انگاری و برای آن مجازات تعیین گردیده است. بنا بر گزارش‌های واصله بعضی از بانوان در داخل هواپیما خصوصاً پروازهای داخلی اقدام به کشف حجاب می‌کنند. بنابر تکلیف قانونی مندرج در ماده ۳۲ قانون هواپیمایی کشور فرمانده هواپیما (خلبان) به عنوان ضابط دادگستری تعریف و دارای وظایف و اختیاراتی است که موظف به تعقیب، توقیف و تحقیقات مقدماتی می‌باشد.» حسن نوروزی در ادامه مصاحبه با ایلنا گفت: «خلبان ضابط دادگستری است. هر کارمند دولتی ضابط عام است.» این عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس گفت: «ماده ۶۳۸ مجازات برای بدحجابی، شل‌حجابی و بی‌حجابی را تعیین کرده است اما در بحث ضابطان عام بند الف ماده ۲۹ قانون آیین دادرسی کیفری حدود قانون در این خصوص را مشخص کرده است.»

ساناز طوسی، نمایشنامه‌نویس ایرانی آمریکایی جایزه معتبر پولیترز در سال ۲۰۲۳ را به دست آورد

ساناز طوسی، نمایشنامه‌نویس ایرانی آمریکایی جایزه معتبر پولیتزر در سال ۲۰۲۳ را به خاطر نمایشنامه «انگلیسی» (English) از آن خود کرد. هیأت داوران از این اثر به عنوان یک اثر قدرتمند یاد کرده است. مهم‌ترین درونمایه این نمایشنامه دشواری‌های تسلط بر زبان انگلیسی در دوره سلطه گلوبالیسم برای نسل جوان به عنوان موضوعی‌ هویت‌ساز است. نمایشنامه در کلاس درس یک آموزشگاه زبان در تهران در حلقه سربسته‌ای از چهار دانشجو اتفاق می‌افتد که هر یک به دلایلی متفاوت ناگزیرند زبان انگلیسی را بیاموزند. در آن میان فقط گلی است که از کودکی در آرزوی آموختن زبان انگلیسی است. دشواری‌های تلفظ برخی کلمات، و میل دانشجوبان به ساده‌تر کردن زبان از طریق حذف قواعد دستوری موقعیت‌های کمیک را رقم می‌‌زند و در آن میان تماشاگر با پیشینه هر دانشجو و رابطه آن‌ها با هم نیز آشنا می‌شود. ساناز طوسی، نویسنده ایرانی آمریکایی اهل اورنج کانتی در ایالت کالیفرنیا است. مادرش پس از انقلاب ایران به ایالات متحده مهاجرت کرد. او تک فرزند است و از کودکی به تئاتر علاقمند بوده. ساناز طوسی در دانشگاه سانتا باربارا تحصیل کرده و آثارش را با تکیه بر تجربه‌های شخصی و خانوادگی‌اش می‌نویسد. پیش از این نمایشنامه «انگلیسی» او جایزه «لوسیل لورتل» و جایزه «هورتون فوت» را از انجمن نمایشنامه‌نویسان آمریکا دریافت کرده بود. از او یک نمایشنامه دیگر هم با عنوان «کاش اینجا بودی» و سه فیلمنامه نیز منتشر شده است. جوایز پولیتزر سال ۲۰۲۳ دوشنبه ۸ مه/ ۱۸ اردیبهشت در ایالات متحده اعلام شد. بیش از ۱۰۰ سال است که جوایز پولیتزر توسط دانشگاه کلمبیا به منظور تجلیل از دستاوردهای آمریکایی در رشته‌های روزنامه‌نگاری، نمایشنامه‌نویسی و موسیقی اهدا می‌شود. پولیتزرها به عنوان معتبرترین جوایز در آمریکا شناخته می‌شوند.