ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

سقوط ارزش لیر ترکیه بار دیگر رکورد زد

دوشنبه ۲۲ خرداد / ۱۲ ژوئن همزمان با پیش‌بینی سرمایه‌گذاران درباره تغییرات در سیاست پولی ترکیه پس از انتصاب حفیظه ارکان به‌عنوان رئیس جدید بانک مرکزی ترکیه، ارزش پول ملی این کشور بار دیگر به‌شکل بی‌سابقه‌ای کاهش یافت. بر این اساس، صبح دوشنبه ارزش لیر ترکیه ۱,۳ درصد کاهش یافت و به پایین‌ترین سطح خود در برابر دلار رسید. هر دلار آمریکا در حال حاضر برابر با ۲۳,۶۵ لیر ترکیه است. پول ملی ترکیه در سال جاری میلادی ۲۱ درصد از ارزش خود در برابر دلار را از دست داده است. رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه جمعه گذشته حفیظه ارکان را به‌عنوان نخستین زن رئیس بانک مرکزی در این کشور منصوب کرد. احتمال می‌رود که حفیظه ارکان سیاست‌های کنونی بانک مرکزی ترکیه را تغییر داده و نرخ‌های بهره را پس از سال‌ها کاهش، افزایش دهد. بانک جی‌پی مورگان روز دوشنبه اعلام کرد که انتظار می‌رود بانک مرکزی ترکیه در نشست خود در ماه جاری نرخ بهره را از ۸,۵ درصد کنونی به ۲۵ درصد افزایش دهد.

کمیسیون اجتماعی مجلس با تعطیلی جمعه و شنبه، و هفته کاری پنج‌روزه موافقت کرد

محسن پیرهادی، عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی دوشنبه ۲۲ خرداد از موافقت کمیسون اجتماعی با تعطیلی شنبه‌ها خبر داد و در توییتر نوشت: «با موافقت کمیسیون اجتماعی جمعه وشنبه تعطیل ‌و هفته کاری از یکشنبه تا پنج‌شنبه است تا موجب هم‌سویی بیشتر با ظرفیت‌ تجاری منطقه و جهان و عدالت ‌بیشتر بین بخش ‌خصوصی و دولتی شود.» او افزود: «کمیسیون با رأی قاطع، گام اول‌ مجلس را محکم برداشت.» محسن پیرهادی پیش از این گفته بود «تغییر تعطیلی از پنج‌شنبه به شنبه هیچ منع شرعی و قانونی ندارد». او در دفاع از این تغییر افزوده بود: «ما چهار روز هفته را به‌واسطه تعطیلی متفاوت با سایر کشور‌ها از دست می‌دهیم. یک روز تعطیل که جمعه باشد به‌واسطه مسائل دینی، اجتناب‌ناپذیر و صحیح است، اما تغییر تعطیلی از پنج‌شنبه به شنبه، هیچ منع شرعی و قانونی ندارد و صرفاً نیاز به یک عزم و اصلاح دارد.» ولی اسماعیلی نایب رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس گفته است که منتظر نظر شورای فقهی قم هستند تا این شورا نظرش را اعلام کند. با وجود برخی مخالفت‌ها گفته می‌شود که تعطیلی شنبه‌ها، احتمالاً از سال ۱۴۰۳ اجرایی می‌شود. به‌تازگی دولت لایحه اصلاح ماده ۸۷ قانون مدیریت خدمات کشوری (تغییر ساعت کاری و تعطیلی پنج‌شنبه) را به مجلس ارسال کرد. این طرح پیشنهاد می‌کرد پنج‌شنبه‌ها به‌شکل سراسری در تمام کشور تعطیل باشد. همزمان با این طرح، جمعی از نمایندگان طرحی را تدوین کردند که بر اساس آن تعطیلی شنبه‌ها به جای پنج‌شنبه‌ها قرار گرفت. ساماندهی تعطیلات موضوعی است که از زمان مجلس ششم تا کنون مطرح بوده است. پیش از این، مخالفان تعطیلی شنبه‌ها این اقدام را تمکین به «غرب‌گرایی» دانسته بودند.

بزرگترین مانور هوایی ناتو آغاز شد

بزرگترین رزمایش نیروهای هوایی ناتو تا کنون، دوشنبه ۲۲ خرداد / ۱۲ ژوئن در حریم هوایی آلمان آغاز شد. این رزمایش با عنوان «پدافند هوایی ۲۳» (Air Defender 23) تا ۲ تیرماه / ۲۳ ژوئن ادامه دارد و عمدتاً در حریم هوایی آلمان برگزار می‌شود. نیروی هوایی آلمان مسئول این رزمایش است. حدود ۱۰ هزار سرباز از ۲۵ کشور جهان در این مانور شرکت خواهند کرد و حدود دو هزار پرواز با بیش از ۲۵۰ هواپیما برنامه‌ریزی شده است. هواپیماها از فرودگاه‌های چهار ایالت آلمان به نام‌های «شلسویگ-هولشتاین»، «بایرن»، «راینلاند ـ فالتس» و «نیدرزاکسن» و همچنین از هلند و جمهوری چک پرواز خواهند کرد. در این مانور هوایی، دفاع مشترک در برابر حمله از شرق شبیه‌سازی شده است. در آلمان سه کریدور در شمال غرب، شرق و جنوب غربی هر کدام برای چند ساعت بسته خواهند شد و «یوروکنترل»، سازمان کنترل ترافیک هوایی اروپا، احتمال می‌دهد که روزانه ۸۰۰ پرواز تغییر مسیر دهند. همچنین هیچ مانوری در شب یا آخر هفته انجام نخواهد شد. فرودگاه‌های آلمان از مسافران خواسته‌اند که پیش از رفتن به فرودگاه‌ها از وضعیت پرواز خود مطلع شوند. این رزمایش قبل از حمله روسیه به اوکراین و پس از پایان مأموریت آمریکا و متحدانش در افغانستان برنامه‌ریزی شده بود.

وزارت خارجه جمهوری اسلامی: توافق موقتی در کار نیست، مذاکره‌هایمان با آمریکا مخفی نبوده است

ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی در نشست خبری دوشنبه ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ مذاکره با آمریکا بر سر توافق موقت در مورد پرونده هسته‌ای را رد کرد و گفت که مذاکره‌هایی که در عمان و دو کانال دیگر انجام شده مخفیانه نبوده است. پیش از این اکسیوس و میدل‌ایست‌ای با انتشار گزارش‌هایی به نقل از منابعشان از دیدار مستقیم نماینده ایران در سازمان ملل با رابرت مالی، مسئول پرونده ایران در دولت بایدن سخن گفته بودند. همچنین گفته شده بود که مذاکرات غیرمستقیمی در مسقط میان آمریکا و ایران برگزار شده و موضوع مورد مذاکره هم دستیابی به نوعی توافق موقت در زمینه هسته‌ای بوده است. کنعانی اما روز دوشنبه تمایل ایران به توافق موقت یا مذاکره بر سر آن را رد کرد و گفت «خبرهایی که در خصوص توافق موقت مطرح شده بیشتر گمانه‌زنی رسانه‌ای است یا احیاناً اخباری است که برخی طرف‌ها با انگیزه‌های سیاسی خود مطرح یا در جهت برهم زدن روند جاری مذاکرات ترویج می‌کنند.» سخنگوی وزارت خارجه دولت رئیسی گفت که موضع ایران مذاکره بر سر احیا و اجرای برجام است و نه چیزی کمتر از آن: «مبنای مذاکرات رفع تحریم همان توافق برجام است و در این ارتباط چارچوب جدیدی را نداریم.» او مذاکرات صورت گرفته در مسقط و سازمان ملل را غیرمستقیم و آشکار اعلام کرد و گفت هدف آن تأمین منافع جمهوری اسلامی بود: «مذاکرات مسقط مخفی نبوده و از طریق واسطه‌ها گفت‌وگوهای غیرمستقیم و از طریق واسطه انجام می‌دهیم. ما به عنوان دستگاه دیپلماسی و نمایندگی‌های ایران در سازمان ملل وظایف محوله را در چارچوب منافع عالی جمهوری اسلامی ایران دنبال می‌کنیم و هیچ فرصتی را برای تحقق منافع ملی کشور از دست نمی‌دهیم و در عین حال خطوط قرمز و رویکرد اصولی ایران را رعایت می‌کنیم و همواره به آن پایبند هستیم.»

ادامه تبعیض‌ها علیه افغانستانی‌ها: عضو شورای شهر تهران مهاجران افغان را به وارد کردن «انواع امراض» به ایران متهم کرد ـ ممنوعیت کار مهاجران افغان در مغازه‌های استان فارس

ناصر امانی، عضو شورای اسلامی شهر تهران یکشنبه ۲۱ خرداد در بازدید از محله شوش تهران گفت: «وجود اتباع بیگانه از مشکلات این منطقه است و ۵۰ درصد ساکنان اتباع بیگانه هستند.» به‌گفته امانی، مهاجران افغان عامل «ورود انواع امراض به ایران» هستند و در محله شوش مردم نگران فرزندان خود هستند. از سوی دیگر مأموران دولتی جمهوری اسلامی از سه روز پیش به این‌سو همه مغازه‌های متعلق به مهاجران افغانستانی و نیز مغازه‌های ایرانیانی را که کارگر افغانستانی داشتند در استان فارس پلمب کرده‌‌اند. این اقدام بر اساس نامه‌ای از اتاق اصناف مرکز استان فارس به ریاست اتحادیه‌های صنفی شهرستان شیراز و ریاست اتاق‌های اصناف شهرستان‌های استان فارس به تاریخ ۱۹ اردیبهشت صورت گرفته که در آن دستور داده شده بود که از استخدام مهاجران به‌عنوان فروشنده، «اکیداً» خودداری کنند. در این نامه به‌طور مشخص هشدار داده شده بود که مغازه‌هایی که کارگران مهاجر دارند، از تاریخ ۱۵ خرداد به بعد با مجازات سنگین از جمله جریمه و پلمب روبه‌رو خواهند شد. با سلطه دوباره طالبان بر افغانستان هزاران مهاجر افغانستانی بار دیگر به ایران سرازیر شدند. با افزایش اختلافات بر سر حق‌آبه ایران از رود هیرمند و نیز درگیری‌های مرزی میان طالبان و ایران، اوضاع نامساعد این مهاجران در ایران تشدید شده است. محمد سرگزی، نماینده زابل در مجلس شورای اسلامی ۳۱ اردیبهشت‌ماه گفته بود که ایران باید با اخراج مهاجران افغانستانی، فشارها را بر طالبان افزایش دهد تا زمینه تأمین حق‌آبه ایران فراهم شود.

موضع رسانه‌ای دولت رئیسی: با طالبان متحد شویم و به جنگ اسرائیل برویم

روزنامه ایران، ارگان رسانه‌ای دولت جمهوری اسلامی در گزارشی به تحلیل تنش‌های اخیر در مرزهای شرقی و با گروه طالبان پرداخته و ضمن تأکید بر پرهیز از درگیری نوشته باید با طالبان متحد شد. این روزنامه در تحلیلش نوشته که به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان برای سران جمهوری اسلامی و ایده‌های منطقه‌ایشان فرصتی مغتنم است و باید با ایجاد اتحاد با این گروه به مقابله با اسرائیل دست بزنیم: «می‌توان از ظرفیت طالبان علیه رژیم صهیونیستی استفاده کرد؛ خصوصاً با توجه به گرایش ضد استکباری و ضد صهیونیستی این گروه و اینکه آمریکا و اسرائیل را به عنوان تهدیدات اصلی خود تعریف کرده ما می‌توانیم از هم‌افزایی میان طالبان و جبهه مقاومت علیه رژیم صهیونیستی استفاده کنیم.» در این تحلیل، تنش با ظالبان بر سر حق‌آبه و دیگر موضوعات مورد اختلاف، نقشه دشمنان غربی توصیف و توصیه شده که باید در این زمین بازی نکرد: «آمریکا پس از ترک افغانستان نیز درصدد است تا طرح ناامنی اطراف ایران را اجرا و امنیت ملی ما را مختل کند، لذا باید هرگونه تنش را در این چهارچوب ارزیابی و مدیریت کنیم و بعد از آن، اختلافات مرزی‌مان مانند حق‌آبه هیرمند را از مسیرهای دیپلماتیک و قانونی حل کنیم. ضمن اینکه باید توجه داشت که این گروه نسبت به پروتکل‌های مرزی و مرزبانی آشنایی مطلوب ندارند؛ لذا علت درگیری‌هایی هم که در مرزها با طالبان ایجاد می‌شود، به ناآشنایی این گروه نسبت به قوانین و پروتکل‌ها باز می‌گردد.»

سیلویو برلوسکونی، نخست‌وزیر سابق ایتالیا درگذشت

خبرگزاری رویترز به‌نقل از منابع آگاه از درگذشت سیلویو برلوسکونی، نخست‌وزیر سابق ایتالیا خبر داد. به‌گفته این منابع، برلوسکونی ۸۶ ساله، «مدتی بود» از سرطان خون رنج می‌برد و اخیراً به عفونت ریه نیز مبتلا شده بود. او بامداد دوشنبه ۲۲ خرداد / ۱۲ ژوئن درگذشت. سیلویو برلوسکونی، سیاستمدار راست‌گرا و تاجر میلیاردری بود که بزرگ‌ترین شرکت رسانه‌ای ایتالیا را قبل از به قدرت رسیدن و تغییر فضای سیاسی این کشور ایجاد کرد و از سال ۱۹۸۹ تا ۲۰۱۷ مالک باشگاه فوتبال آ.ث. میلان بود. برلوسکونی در سال‌های ۱۹۹۴ تا ۱۹۹۵، ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۶ و ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۱ چهار بار در ایتالیا دولت تشکیل داد. او از سال ۱۹۹۴ تا ۲۰۱۳ عضو اتاق نمایندگان ایتالیا و از سال ۲۰۲۲ نماینده مجلس سنای جمهوری ایتالیا بود. حزب «به‌پیش ایتالیا»، حزب برلوسکونی، بخشی از ائتلاف راست حاکم بر ایتالیا به نخست‌وزیری جورجیا ملونی است، اگرچه خود برلوسکونی نقشی در دولت نداشت. مرگ او می‌تواند جامعه سیاسی ایتالیا را در ماه‌های آینده بی‌ثبات کند.

ساختمان متعلق به شورای ملی مقاومت در شمال پاریس با یک ماده آتش‌زا مورد هدف قرار گرفت

خبرگزاری فرانسه در گزارشی به‌نقل از یک منبع آگاه در پلیس محلی فرانسه اعلام کرد که حوالی ساعت سه بامداد یکشنبه ۲۱ خرداد / ۱۱ ژوئن یک ساختمان متعلق به شورای ملی مقاومت که بخش سیاسی سازمان مجاهدین خلق ایران محسوب می‌شود، در منطقه صنعتی «سن اوآن لومون» واقع در شهرستان «وَل‌ـ‌دوآز» در شمال پاریس هدف یک ماده آتش‌زا قرار گرفت. بنا به این گزارش ماده آتش‌زا به سمت در ورودی ساختمان پرتاب شد و حصیر یا فرشک زیرپا در پای در ساختمان آتش گرفت. این گزارش می‌افزاید ۱۵ نفر در محل حضور داشتند و با وجود دود ناشی از این آتش‌سوزی آسیب و جراحتی به کسی وارد نشد و افراد حاضر تمایلی به انتقال به بیمارستان نداشتند. دو هفته پیش نیز یک مقر شورای ملی مقاومت در چند کیلومتری «اُوِرـسورـاواز» واقع در شمال غرب پاریس، به روشی مشابه هدف قرار گرفته بود. شورای ملی مقاومت روز گذشته، یکشنبه ۲۱ خرداد از حمله با مواد آتش‌زا به مقرش در «سن اوآن لومون» خبر داد و آن را کار وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی و سپاه قدس دانست و نوشت: «آزادی اسدالله اسدی، دیپلمات تروریستی که بمب‌گذاری ژوئن ۲۰۱۸ در گردهمایی مقاومت ایران در ویوپنت نزدیک پاریس را سازماندهی کرد، رژیم ایران را در جنایات تروریستی خود جسورتر کرد.» از سوی دیگر خبرگزاری تسنیم نزدیک به نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی حمله بامداد یکشنبه را کار خود مجاهدین خلق دانست و هدف آن را «اثرگذاری» بر روابط ایران و فرانسه در پی گفت‌وگوی تلفنی روز شنبه امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه با ابراهیم رئیسی، رئیس دولت سیزدهم خواند که به‌گفته تسنیم «حاکی از روابط مثبت فرانسه و ایران است». این در حالی است که وب‌سایت ریاست جمهوری فرانسه اعلام کرد که در این گفت‌وگوی تلفنی مکرون درباره مسیر برنامه هسته‌ای ایران ابراز نگرانی کرد و نسبت به ارسال پهپادهای ایرانی به مسکو هشدار داد. در پی انتشار خبر حمله به ساختمان شورای ملی مقاومت در «سن اوآن لومون» برخی از رسانه‌های حکومتی ایران حتی از کشته‌شدن مسعود کشمیری از عاملان اصلی انفجار دفتر نخست‌وزیری در ۸ شهریور ۱۳۶۰ در این حمله خبر دادند.

یک نماینده مجلس: «فعلا» قیمت بنزین را افزایش نمی‌دهیم

رمضانعلی سنگدوینی، نماینده مجلس شورای اسلامی گفت که نمایندگان در جریان برنامه دولت برای قیمت بنزین و دیگر فرآورده‌های نفتی نیستند و «استدلال بنده این است که اگر بنای دولت بر گران کردن بنزین بود حتما در لایحه بودجه می‌آورد و اعلام می‌کرد که تصمیم دارد قیمت بنزین و یا فراورده‌ها را افزایش دهد.» این نماینده مجلس به ایلنا گفت که تا اکنون هیچ طرح یا نامه‌ای از دولت دریافت نکرده که در آن موضوع افزایش قیمت بنزین مطرح شده باشد. سنگدوینی که عضو کمیسیون انرژی هم هست نتیجه گرفت که «فعلا» هرگونه افزایشی در نرخ فرآورده‌ها از جمله بنزین تکذیب می‌شود. به رغم تکذیب دولت و مجلس، همچنان نشانه‌های افزایش قیمت در رسانه‌های داخلی ایران به اشکال مختلف مطرح می‌شود. انتشار مطالبی در مورد اسراف و مصرف نادرست بنزین در ایران، سه نرخی‌شدن بنزین و ضرر و زیان ناشی از قاچاق فرآورده‌های نفتی عموما به عنوان پیش‌درآمدی برای افزایش قیمت بنزین در نظر گرفته می‌شود. در یکی از طرح‌های دولت که به بنزین سه‌نرخی هم مشهور شده است با اینکه هنوز نرخ سوم تعیین نشده ولی تحلیلگران آن را به عنوان قیمت آتی بنزین تلقی می‌کنند. سیستم سهمیه‌بندی کنونی بنزین دو نرخی است و افراد ماهانه ۶۰ لیتر بنزین ۱۵۰۰ تومانی در اختیار دارند. پس از اتمام این سهیمه، فرد می‌تواند با کارت سوخت خود تا سقف ۲۵۰ لیتر بنزین ۳۰۰۰ تومانی دریافت کند. حال این بحث مطرح شده است که سهمیه بنزین آزاد از ۲۵۰ لیتر به ۱۵۰ لیتر کاهش یابد. بنابراین پس از اتمام دو سهمیه ۶۰ لیتری ۱۵۰۰ تومانی و ۱۵۰ لیتری ۳۰۰۰ تومانی، فرد بایستی بنزین را با قیمت بیشتر خریداری کند. اختیار تغییر قیمت بنزین در دست دولت است، بنابراین وزارت نفت در این مورد تصمیم‌گیری خواهد کرد.

دادگاه هشت فعال صنفی فرهنگیان در شیراز برگزار شد

رامین صفرنیا، وکیل مدافع فعالان صنفی استان فارس یکشنبه ۲۱ خرداد در توییتر اعلام کرد که جلسه رسیدگی به پرونده موکلانش، زهرا اسفندیاری، مژگان باقری، اصغر امیرزادگان، عبدالرزاق امیری، ایرج رهنما، غلامرضا غلامی، محمدعلی زحمتکش، افشین رزمجو از معلمان فعال استان فارس شنبه ۲۰ خرداد در شعبه اول دادگاه انقلاب شیراز برگزار شد. اتهام آن‌ها «اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور» عنوان شده است. این معلمان از فعالان صنفی فرهنگیان هستند که در اردیبهشت‌ماه سال گذشته همراه با شمار زیادی از فعالان صنفی فرهنگیان در سراسر کشور بازداشت و سپس با سپردن وثیقه تا برگزاری دادگاه آزاد شدند. شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان در اطلاعیه‌ای گفته است این معلمان، «از آن دسته معلمان هستند که دلسوزانه، کمبود‌های کثیرِ نظام آموزشی را گوشزد کرده‌اند». شورای هماهنگی ضمن محکوم کردن برخوردهای قضایی با فعالان صنفی، اظهار امیدواری کرد که تا دیر نشده، «گوش شنوایی پیدا شود تا نظام آموزشی از ورطه‌ نابودی نجات پیدا کند».

قوه قضائیه اعلام کرد حکم جلب برای دادرسی دو بازیگر زن ایرانی به دلیل انتخاب پوشش اختیاری صادر شده است

مرکز رسانه‌ای قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد بازپرس دادسرای فرهنگ و رسانه حکم «جلب به دادرسی» آزاده صمدی و لیلا بلوکات، دو بازیگر ایرانی را صادر کرده است. مرکز رسانه‌ای قوه قضائیه نوشته است: «در پی کشف حجاب خانم آزاده صمدی در مراسم تشییع پیکر یکی از هنرمندان، پس از اخذ دفاعیات متهم و اظهارات وکیل ایشان، به دلیل جریحه‌دار کردن اخلاق و عفت عمومی از طریق کشف حجاب، بازپرس دادسری فرهنگ و رسانه برای متهم قرار جلب به دادرسی صادر کرد. آزاده صمدی در مراسم خاکسپاری رضا حداد، کارگردان فقید تئاتر در بهشت زهرا پوشش اختیاری به تن داشت. مرکز رسانه‌ای قوه قضائیه در ادامه نوشته است: «در خصوص خانم لیلا بلوکات نیز پس از اخذ دفاعیات متهم و اظهارات وکیل ایشان، به اتهام جریحه‌دار کردن اخلاق و عفت عمومی از طریق کشف حجاب و انتشار تصاویر در صفحه شخصی خود در فضای مجازی قرار جلب به دادرسی صادر شد.» لیلا بلوکات هم که با بازی در سریال یوسف پیامبر به شهرت رسید، در خیابان‌های تهران با حجاب اختیاری پشت فرمان نشست و عکسی از خودش را بدون حجاب اجباری منتشر کرد.