ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

واکنش طالبان به قطعنامه‌ سازمان ملل: مسائل مربوط به زنان و دختران افغانستان مسئله داخلی ماست؛ دخالت نکنید

وزارت خارجه‌ حکومت طالبان جمعه ۸ اردیبهشت / ۲۹ آوریل با انتشار بیانیه‌ای به قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل پاسخ داد و گفت به مسائل داخلی افغانستان باید احترام گذاشته شود. در این بیانیه آمده است: «مطابق با قوانین بین‌المللی و تعهد قوی کشورهای عضو سازمان ملل، مسائل مربوط به زنان و دختران افغانستان جزء مسایل داخلی این کشور است و هیچ تأثیری بر سایر کشورها ندارد.» وزارت خارجه‌ طالبان افزوده است که این گروه به حقوق زنان افغانستان پایبند است و تأکید می‌کند که به‌ جای سیاسی‌سازی تفاوت‌ها، باید به آن احترام گذاشته شود. این بیانیه مشکلات کنونی افغانستان را ناشی از ده‌ها سال «جنگ‌های تحمیل‌شده توسط قدرت‌های خارجی» دانسته و گفته است «اکنون افغانستان نیازمند بازسازی، رفع بدون قیدوشرط تحریم‌ها و محدودیت‌ها و ارائه‌ کمک‌های بشردوستانه و عمرانی است». شورای امنیت سازمان ملل در یک «قطعنامه‌ تاریخی» تصمیم طالبان مبنی بر ممنوعیت کار زنان برای دفاتر این سازمان در افغانستان و همچنین محدودیت‌های دیگر علیه زنان و دختران این کشور را محکوم کرده و از این گروه خواسته بود فوراً این تصمیم‌های خود را لغو کند. پاسخ طالبان به قطعنامه سازمان ملل به واکنش‌های نخ‌نمای جمهوری اسلامی به قطعنامه‌های سازمان ملل علیه نقض حقوق بشر در ایران شباهت‌های زیادی دارد.

دیدبان حقوق بشر: مرزبانان ترکیه علیه آوارگان دست به خشونت بی‌حد و حصر می‌زنند

دیدبان حقوق بشر می‌گوید نیروهای مرزی ترکیه آوارگان سوری را می‌کشند و شکنجه می‌کنند. بنابر گزارشی که دیدبان روز پنجشنبه ۲۷ آوریل / هفتم اردیبهشت منتشر کرده است، نیروهای مرزی ترکیه برای جلوگیری از ورود پناهجویان به ترکیه از خشونت بی‌حد و حصر، از جمله شلیک مستقیم با تیر جنگی، استفاده می‌کنند. هیو ویلیامسن، مدیر بخش اروپا و آسیای مرکزی دیدبان حقوق بشر، در این رابطه می‌گوید: «قتل بی‌حساب و کتاب سوری‌ها به‌طور خاص بخشی از الگوی بی‌رحمی و شقاوت نیروهای مرزبانی ترکیه است که دولت این کشور نتوانسته با آن مقابله کند یا آن را مورد بازرسی کارآمد قرار دهد.» این گزارش یک ماه پس از آن منتشر شد که مرزبان‌های ترکیه هشت پناهجوی سوری را که قصد عبور از مرز را داشتند «به طرز رذیلانه‌ای کتک زدند و شکنجه کردند» و دو نفر از آنان را به قتل رساندند. چند نفر از مأموران مرزی بازداشت شدند و هم‌اکنون تحت بازداشت و بازجویی به خاطر نقض حقوق بشر هستند. دیدبان حقوق بشر معتقد است که به جز این اقدامات، دولت ترکیه اقدام اساسی و کافی برای مقابله با این رویه‌ها انجام نداده است. در فاصله اکتبر ۲۰۱۵ تا آوریل ۲۰۲۳، ۲۷۷ مورد نقض شدید حقوق انسانی آوارگان و پناهجویان سوری در مرز ترکیه و سوریه رخ داده که دست کم به مرگ ۲۳۴ نفر و جراحت ۲۳۱ نفر منجر شده است. ۲۰ نفر از کشتگان و ۱۵ نفر از مجروحان این خشونت‌ها کودک بوده‌اند. این گزارش همچنین به اخراج و دیپورت صدها پناهجوی سوری ساکن در ترکیه با روش‌هایی از جمله امضای اجباری فرم‌های «بازگشت داوطلبانه» اشاره کرده است.

پس از بارسلون و اسلو، شهر لیژ بلژیک نیز روابطش با اسرائیل را قطع کرد

شهر لیژ بلژیک، به عنوان سومین شهر اروپایی، روابطش با اسرائیل را به خاطر آنچه «آپارتاید، استعمار و اشغالگری نظامی» در فلسطین خوانده است قطع کرد. این اقدام نخست از طرف «حزب کارگران بلژیک» پیشنهاد شد و سپس مقامات شهر نیز تأییدش کردند. حزب کارگران بلژیک خواستار تعلیق تمام ارتباطات شهر لیژ با اسرائیل تا زمان پایان‌دادن به «نقض سیستماتیک» حقوق مردم فلسطین شده است. از آن‌جایی که شهر لیژ پیوند رسمی‌ای با شهرهای اسرائیلی ندارد، این اقدام حرکتی نمادین حساب می‌شود. بانیان این حرکت علاوه بر طرح پیشنهاد تحریم سراسری کالاها و خدمات اسرائیلی در کل کشور، از شهرهای دیگر دنیا نیز خواسته‌اند تا از بارسلون، اسلو و لیژ الگو بگیرند. در هفته گذشته، اسلو، پایتخت نروژ نیز اعلام کرده بود که واردات کالاها و خدمات تولیدشده در سرزمین‌های تحت اشغال اسرائیل را متوقف خواهد کرد. در ماه فوریه نیز آدا کولائو، شهردار بارسلون، اعلام کرد که در نامه‌ای به بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، از قطع روابط بارسلون و اسرائیل تا زمان پایان نقض سیستماتیک حقوق انسانی مردم فلسطین خبر داده است.

در جدیدترین موج از حملات هوایی روسیه به چند شهر اوکراین ۹ نفر کشته و ده‌ها نفر زخمی شده‌اند

در جریان حملات هوایی شبانه روسیه به چندین شهر اوکراین از جمله کی‌یف پایتخت این کشور، دست‌کم ۹ نفر کشته و ده‌ها نفر زخمی شدند. بوریس فیلاتوف، شهردار شهر دنیپرو نیز می‌گوید در این شهر یک زن ۳۱ ساله و یک کودک دو ساله در حملاتی که در ساعات آغازین روز جمعه ۲۸ آوریل / هشتم اردیبهشت انجام شد، کشته شدند. ایهور تابورتس، فرماندار استان چرکاسکی، می‌گوید دو موشک به سمت شهر اومان شلیک شده که یک آپارتمان مسکونی و یک انبار را تخریب کرده است. به گفته ایهور کلیمنکو، وزیر کشور اوکراین، بر اثر اصابت موشک به آپارتمان مسکونی در اومان دست‌کم هفت نفر کشته و ۱۷ نفر مجروح شده‌اند. هنوز گزارشی از خسارت‌های جانی یا زیرساختی در کی‌یف گزارش نشده است. مقامات این شهر می‌گویند که سامانه دفاع هوایی شهر دست‌کم ۱۱ موشک کروز و دو پهپاد را نابود کرده است. صدای انفجار همچنین در دو شهر مرکزی اوکراین، کرمنچوک و پولتاوا، و نیز شهر میکولاییف در جنوب اوکراین، شنیده شده است. این موج از حملات روسیه که سومین موج بزرگ در ماه‌های اخیر است، در حالی صورت می‌گیرد که نیروهای روسیه برای کنترل شهر ویران‌شده باخموت و نیروهای اوکراینی برای بازپس‌گیری زمین‌هایی در شرق و جنوب اوکراین می‌جنگند. والری زالوژنی، فرمانده کل نیروهای مسلح اوکراین، می‌گوید حملات موشکی اخیر از پایگاهی مستقر در منطقه دریای خزر صورت گرفته است. این حملات همچنین درست یک روز پس از آن صورت گرفت که ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، اعلام کرد که کشورهای ناتو بیش از ۹۸ درصد از خودروهای جنگی وعده‌داده‌شده به اوکراین را برای ضدحمله احتمالی اوکراین، به این کشور تحویل داده‌اند. او گفته بود که کشورهای عضو ناتو، همراه با بیش از ۱۵۵۰ خودروی زرهی، ۲۳۰ تانک و سایر تجهیزات، «مقدار زیادی مهمات» را به اوکراین ارسال کرده‌اند و همچنین بیش از ۹ تیپ جدید اوکراینی را آموزش و تجهیز کرده‌اند.

در یک ماه گذشته دست‌کم ۱۶ نفر در افغانستان بر اثر فقر و فشارهای اجتماعی خودکشی کرده‌اند

منابع محلی در ولایت کاپیسا در افغانستان اعلام کرده‌اند که یک زن ۳۰ ساله، حوالی ساعت ۹ صبح پنج‌شنبه هفتم اردیبهشت / ۲۷ آوریل، خود را حلق‌آویز کرده است. در همان روز در ولایت فاریاب نیز یک زن ۵۶ ساله خود را حلق‌آویز کرد و به زندگی‌اش پایان داد. به گزارش روزنامه «هشت صبح»‌ افغانستان، از آغاز حاکمیت مجدد طالبان به این‌سو، آمار خودکشی در کشور افزایش یافته است. بنابر آمار و گزارش‌های این روزنامه، که بازتاب کل خودکشی‌های کشور نیست، فقط در جریان یک ماه گذشته هر دو روز یک نفر در افغانستان دست به خودکشی زده و به زندگی خود پایان داده‌ است. پنج کودک پسر و یک کودک دختر، شش مرد جوان و چهار زن در جریان یک ماه گذشته دست به خودکشی زده‌اند. در این میان یک زن پس از تجاوز جنسی یک عضو طالبان بر وی، دست به خودکشی زده و زنان دیگر به دلیل خشونت‌های خانوادگی و ازدواج‌های اجباری به زندگی‌ خود پایان داده‌اند. یکی از نظامیان حکومت پیشین نیز پس از رهایی از زندان طالبان، خودکشی کرده است. «هشت صبح» همچنین می‌نویسد که عوامل فرهنگی و مذهبی در روستاها مانع رسانه‌ای شدن همه رویدادها خودکشی می‌شوند. این گزارش مشکلات اقتصادی، افزایش روزافزون فقر و گرسنگی، تداوم بحران بشردوستانه، نبود سرمایه‌گذاری در داخل کشور، محرومیت شهروندان از رفاه و سخت‌گیری‌های طالبان را از جمله عواملی شمرده که شهروندان را نسبت به آینده بهتر ناامید می‌سازد و افراد وادار می‌شوند تا دست به خودکشی بزنند.

زلزله‌ای به بزرگی ۴,۶ ریشتر ساکنان مشهد را وحشت‌زده کرد

براساس اعلام مرکز لرزه‌نگاری موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، بامداد جمعه ۸ اردیبهشت زلزله‌ای به بزرگی ۴,۶ ریشتر در مرکز شهرستان زبرخان در شرق شهرستان نیشابور رخ داد. بر این اساس این گزارش زلزله در عرض جغرافیایی ۳۵,۸۶۶ و طول جغرفیایی ۵۹,۲۴۸ در فاصله ۴۱ کیلومتری (در خط مستقیم) جنوب غرب مشهد ثبت شده است. خبرگزاری امنیتی تسنیم می‌نویسد: «این زمین‌لرزه در کلانشهر مشهد کاملا احساس شد که موجب وحشت شهروندان و خروج شمار زیادی از آنها از خانه‌ها و اقامت در خیابان‌ها و پارک‌ها شد. بر اساس این گزارش هنوز هم بسیاری از مردم با وجود گذشت چند ساعت »از وقوع زمین‌لرزه در پارک‌های شهر به سر می‌برند و زائران زیادی نیز به حرم رضوی پناه برده‌اند. محسن داوری، فرماندار مشهد، اعلام کرد که هنوز خسارتی درباره زلزله در زبرخان و نیشابور و روستاهای اطراف گزارش نشده است. محسن ذاکریانُ رپیس جمعیت هلال احمر در مصاحبه با تسنیم گفت: «بامداد امروز بلافاصله پس از وقوع زلزله با حضور در مناطق زلزله‌زده شهرستان زبرخان از وضعیت این منطقه و خسارات احتمالی آن بازدید داشتیم و تیم‌های ارزیاب و پیشرو هلال احمر به کانون زلزله حوالی شهر قدمگاه شهرستان زبرخان اعزام شدند.» او در ادامه افزود: «خوشبختانه تاکنون هیچگونه خسارتی گزارش نشده و تیم‌های امدادرسانی شهرستان‌های نیشابور، مشهد، طرقبه و شاندیز و فیروزه در آمادگی کامل هستند.»

وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خبر داد: ارائه طرحی به دولت برای لغو روادید یک طرفه با ۵۰ کشور

سید عزت‌الله ضرغامی، وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی در خلال سخنانی در اردبیل به طور سربسته و بدون ارائه جزئیات از ارائه طرحی به دولت مبنی بر لغو روادید یک طرفه با ۵۰ کشور خبر داد و هدف از این طرح را «باز کردن راه‌های گردشگری در راستای ایجاد تعامل فرهنگی» نامید. براساس آمار سازمان جهانی گردشگری، به ازای ورود هر گردشگر ۲ تا ۶ شغل مستقیم و ۹ تا ۱۵ شغل با احتساب مشاغل بخش‌های تولیدی و خدماتی ایجاد می‌شود. بر اساس برنامه چشم‌انداز ۲۰ ساله صنعت گردشگری، درآمد ایران از گردشگری تا پایان سال ۱۴۰۳ باید به ۲۵ میلیارد دلار برسد. ضعیف‌ترین کشورهای توریست‌پذیر حدود ۲۰ میلیارد دلار از محل گردشگری درآمد دارند. ضرغامی گفت: «برای لغو روادید، حدود ۵۰ کشور اولویت‌دار معرفی شدند که با وزارت خارجه و شورای امنیت ملی مذاکراتی صورت گرفته و برنامه اصلی ما جهت رونق گردشگری و اینکه مردم دنیا ایران را ببینید، تور آشناسازی برای گردشگران است.» علی‌اصغر شالبافیان، معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی بهمن سال گذشته به خبرگزاری مهر گفته بود: «در ۹ ماهه نخست سال ۱۴۰۱ بیش از ۳ میلیون گردشگر وارد کشور شده‌اند. حدود ۱۴ درصد این گردشگران بازدیدکننده یک روزه بودند.» در این معنا ۴۲۰ هزار نفر از گردشگرانی که در سال گذشته به ایران آمدند، اقامتی نداشتند و درآمد چندانی ایجاد نکردند. آمارهای معاون وزارت میراث فرهنگی از ناکامی ایران در برنامه توسعه گردشگری نشان دارد. این‌ آمارها به صورت شفاف اعلام نمی‌شود و مشخص نیست چه تعداد از گردشگران ایرانیان مقیم خارج از کشور هستند که برای دیدار خانواده به کشورشان سفر می‌کنند.

رئیس سازمان نهضت سوادآموزی می‌گوید میانگین نرخ باسوادی در کشور به ۹۷,۱ درصد رسیده است

علیرضا عبدی، رئیس سازمان نهضت سوادآموزی ایران اعلام کرد میانگین نرخ باسوادی در کشور به ۹۷,۱ درصد، معادل ۵۱ درصد رشد رسیده است. عبدی گفت بر اساس مصوبه مجلس شورای اسلامی در سال ۱۳۶۳، نهضت سوادآموزی زیر مجموعه وزارت آموزش و پرورش قرار گرفته است و به همین سبب آموزش‌دهندگان نهضت سوادآموزی بعد از مدتی جذب آموزش و پرورش می‌شوند و این مسئله به چالشی برای این سازمان تبدیل شده است. عبدی گفت: «سازمان نهضت سوادآموزی با چالش‌هایی از جمله سخت شدن روند شناسایی، جذب و آموزش بی‌سوادان، نبود حمایت‌های مالی مناسب و نداشتن نیروی انسانی مستقیم به واسطه برون‌سپاری بحث سوادآموزی مواجه است.» بر اساس تعریفی که سازمان یونسکو ارائه داده، سواد بسیار فراتر است از توانایی خواندن و نوشتن. سواد بر اساس تعریف یونسکو توانایی ایجاد تغییر در زندگی‌ست. رئیس سازمان نهضت سوادآموزی ایران نداشتن تعریف مشخصی از سواد در کشور را یکی از بزرگ‌ترین مسئله‌های چالش‌برانگیز حال حاضر در بحث کلان آموزش عنوان کرد و گفت: «سواد برای هر مقطع زمانی نسبت به آن مقطع تعریف می‌شود.» عبدی گفت: «در موقعیت و شرایط کنونی نهضت سوادآموزی با سوالاتی مواجه شده است. این سوالات شامل تعریف سواد در عصر کنونی، چگونگی نظام حکمرانی در نهضت سوادآموزی، مدل و تغییر روش‌های آموزش و پیوستن نظام‌های آموزشی در جهان است.» سازمان یونسکو اما ۱۲ نوع سواد را شناسایی کرده است: سواد عاطفی: توانایی برقراری روابط عاطفی با خانواده و دوستان، سواد ارتباطی: توانایی برقراری ارتباط مناسب با دیگران و دانستن آداب اجتماعی، سواد مالی: توانایی مدیریت مالی خانواده، دانستن روش‌های پس‌انداز و توازن دخل‌وخرج، سواد رسانه‌ای: این‌که فرد بداند کدام رسانه معتبر و کدام نامعتبر است، سواد تربیتی: توانایی تربیت فرزندان به نحو شایسته، سواد رایانه‌ای: دانستن مهارت‌های راهبری رایانه، سواد سلامتی: دانستن اطلاعات مهم درباره تغذیه سالم و کنترل بیماری‌ها، سواد نژادی و قومی: شناخت نژادها و قومیت‌ها بر اساس احترام و تبعیض نگذاشتن، سواد بوم‌شناختی: دانستن راه‌های حفاظت از محیط ‌زیست، سواد تحلیلی: توانایی شناخت، ارزیابی و تحلیل نظریه‌های مختلف و ایجاد استدلال‌های منطقی بدون تعصب و پیش‌فرض، سواد انرژی: توانایی مدیریت مصرف انرژی و سرانجام سواد علمی: علاوه بر سواد دانشگاهی، توانایی بحث یا حل‌وفصل مسائل با راهکارهای علمی و عقلانی مناسب. بر این اساس شخصی باسواد است که بتواند مهارت‌ها و دانش ‌آموخته شده خود را برای ایجاد تغییر معنادار در زندگی به کار گیرد.

شهرداری تهران: در هر ۱۶ ساعت یک نفر در حوادث رانندگی در پایتخت کشته و هر شبانه‌روز ۴۵ نفر مجروح می‌شوند

به گزارش خبرگزاری کار ایران (ایلنا)، جلال بهرامی، معاون حمل‌ونقل و ترافیک شهرداری تهران اعلام کرد به‌طور متوسط هر ۱۶ ساعت یک نفر در جریان حوادث و سوانح ترافیکی تهران کشته و هر ۲۴ ساعت ۴۵ نفر مجروح و مصدوم می‌شوند. بهرامی گفت: «از هر ۱۰ نفری که در تصادفات تهران جان می‌بازند، چهار نفر عابران پیاده و چهار نفر راکبان موتورسیکلت هستند، ضمن این‌که به‌طور متوسط از هر پنج نفری که در تصادفات آسیب می‌بینند، یک نفر آن‌ها برای همیشه خانه‌نشین یا ویلچرنشین می‌شود.» به گفته این مقام مسئول تعداد تصادفات روزانه تهران بالغ بر هزار و ۷۰۰ فقره است که تقریباً نیمی از این تصادفات به دلیل بی‌توجهی به جلو و نزدیک به نیمی از آن‌ها نیز در ساعات شب و تاریکی هوا اتفاق می‌افتد و در مجموع ۹۳۰ نقطه حادثه‌خیز در تهران وجود دارد. معاون حمل‌ونقل و ترافیک شهرداری تهران که در قبال این کشتار روزانه مسئول است، با استناد به آیه ۳۲ سوره مائده در ضرورت صیانت از جان آدمیان ادعا کرد که مدیریت شهری در حوزه حمل و نقل و ترافیک اصلاح این نقاط را در اولویت قرار داده است.