ثبت احوال ایران، اسامی چالشی و "مهندسی نام"
یک مقام صدور شناسنامه میگوید، سالانه یک هزارم نوزادان اسامی چالشی دارند اما همه به جز نامهای خارجی مجوز میگیرند. علی و فاطمه همچنان نامهای برتر هستند.
محسن کرمی، معاون حقوقی و سجلی سازمان ثبت احوال در نخستین نشست موسوم به "همایش مهندسی فرهنگ نامگزینی" در سال ۱۳۸۹ گفته بود: «از سال ۱۲۹۷ که این سازمان تاسیس شده، اکثر نامهای ایرانیان با الهام از ائمه معصومین، شامل فاطمه و زهرا و علی و محمد میشود.»
محسن اسماعیلی، مدیرکل اسناد هویتی این سازمان هم در ۲۵دی ماه ۱۳۹۲ میگوید: «طی ۹۵ سال گذشته اسامی محمد، علی، حسین، مهدی، رضا، فاطمه، زهرا، مریم، معصومه و زینب دارای بیشترین فراوانی بودهاند.»
اسماعیلی در گفتگو با خبرگزاری "مهر" اعلام کرده که از میان یک میلیون و ۴۵۰ هزار ولادت سالانه در کشور، یک هزارم نوزادان اسامی چالشی دارند.
او بدون توضیح در مورد اسامی چالشی، به ریشه خارجی در برخی از آنها اشاره میکند و میگوید، "مهندسی نام" برای این است که الگوهای گرفته شده از فرهنگ غربی و بیگانه، تغییر کنند.
این مقام ثبت احوال از تشکیل "کمیتههای مشاوره نام" در استانها با حضور اساتید زبان و ادبیات فارسی، عربی و زبانهای باستانی نیز خبر داده است.
محسن اسماعیلی گفته که در کمیته مشورتی به تمامی اسامی درخواستی به غیر از اسامی خارجی مجوز داده میشود: «در حال حاضر رویکرد بیشتر به سمت نامهای ترکیبی ائمه یا نامهای مدرن است.»
مدیرکل اسناد هویتی ثبت احوال پیشتر و در بهمن سال ۱۳۹۰ نسبت به آمار بالا و هشداردهنده نامهای خارج از "عرف مذهبی و اسلامی" همانند باران، عسل، الینا، آرمین و آرش خبر داده بود.
او آن زمان تاکید کرده بود که اسامی یادشده در صدر ۵۰ نام انتخابی نخست برای نوزادان دختر و پسر قرار دارند.
اسماعیلی اینک میگوید۱۰ اسم برتر در سال ۱۳۹۲ برای پسران امیرعلی، ابوالفضل، امیرحسین، محمدطاها، محمد، علی، امیرمحمد، حسین، مهدی و محمدمهدی و برای دختران، فاطمه، زهرا، نازنین، زینت، یسنا، ریحانه، هستی، ستایش، ثنا و مریم هستند.
قوانین ثبت احوال ایران
اداره سجل احوال ایران در زمستان ۹۵ سال پیش شروع به کار کرده و نخستین شناسنامه در ایران در تاریخ سوم دیماه ۱۲۹۷ برای زنی به نام فاطمه صادر شده است. طبق آمار، نام فاطمه همچنان عمومیترین نام زنان ایرانی است.
پس از انقلاب اسلامی، قانون ثبت احوال ایران تغییراتی کرد و برخی آیین نامههای آن در سال ۱۳۶۳ بازنگری شد. ماده ۲۰ این قانون انتخاب نام را با اعلامکننده میداند اما تشخیص اسامی ممنوع را برعهده شورایعالی ثبت احوال میگذارد.
این ممنوعیت از جمله در برگیرنده نامهای زننده، نامتناسب با جنسیت افراد یا نامهایی است که موجب هتک حیثیت مقدسات اسلامی میشوند. طبق همین ماده، ذکر سیادت در شناسنامه افرادی که پدر یا جد پدری سادات دارند الزامی است. در رعایت این ماده است که به ترکیبات نامانوسی چون "سید آرتا" یا "عسل سادات" بر میخوریم.
سازمان ثبت احوال همچنین در سال ۱۳۸۹ فهرستی از پنج هزار نام مجاز برای دختران و پسران منتشر کرد و هدف را سهولت صدور شناسنامه و کمک به والدین برای نامگذاری فرزندانشان خواند.
در میان این اسامی مجاز، نامهایی چون ساتگین، وترا، ورقا یا مرام برای دختران و نامهایی چون باستان، بهستون، شاوندگ یا استوان برای پسران دیده میشد!
در همان سال مقالهای در مورد دوندگی سه ساله یک شهروند ترکمن در نشریه "زن" منتشر شد که اداره ثبت احوال اجازه نمیداد نام دخترش را "آیسودا" بگذارد. نامی که معنای آن "تصویر ماه در آب" است.
اختلاف بر سر نام "محمدرضا"
مدیرکل هویتی سازمان ثبت احوال ایران پیش از این گفته بود که وقایع تاریخی نقش مهمی در انتخاب نام ایرانیان دارند: «اسم روحالله پس از انقلاب فراوان شد و به ۹ هزار الی ۲۰ هزار مورد در سال رسید. اما محمدرضا که پیش از انقلاب به وفور دیده میشد، پس از آن کاهش یافته است.»
با مراجعه به آمار سازمان ثبت احوال ایران میتوان دید که از سال ۱۳۸۰ تا ۱۳۹۰ نام روحالله در هیچیک از فهرستهای ۵۰ نام برتر پسرانه نبوده؛ اما نام محمدرضا همواره در بین ده اسم اول فهرست به چشم میخورد.
اداره ثبت احوال همچنین از تمایل روزافزون خانوادههای ایرانی برای استفاده از نامهای پسرانه با پیشوند "امیر" خبر داده است. اسامی امیرحسین، امیرمهدی، امیرعلی یا امیرپاشا از آن جمله هستند.
محسن اسماعیلی در گفتگو با خبرگزاری مهر عنوان کرده که اسمهای نو، ابتکاری و ترکیبی برای دختران بیشتر شدهاند. او از ۲۲۰ هزار عنوان نام پسرانه و ۲۵۰ هزار نام دخترانه یاد میکند.
اسامی عجیب و یکتا
ثبت احوال ایران در سال ۱۳۹۰ فهرستی از نامهای عجیب یا زننده نیز منتشر کرد که بر اساس مراجعه برای تغییر نام تنظیم شده بودند.
در این فهرست پسرانی با نام شفتالو، ببر، باقالی، مسکو، قسمت، علاقه و دخترانی با نام پنبه، کفتر، شربتی و پاکت به چشم میخوردند.
در فهرست اعلامی سال ۱۳۹۲ نمونههایی چون سماور، شناور، گلدان، نخواسته، نتیجه، قنداب و قصر دیده میشوند.
طبق ماده ۱۴ قانون ثبت احوال کشور، افراد میتوانند نام خانوادگی نامناسب و نامانوس خود را نیز تغییر دهند. در فهرستی که هفتم آبان ۱۳۹۲ مننتشر شده، نام خانوادگی "حسینزاده روزگذران خوشقلب" از نمونههایی است که عوض شدهاند.
نظرها
بابک از ایران
از نویسنده محترم تعجب می کنم چرا به این قانون شرم آور و ننگین هیچ اشاره ای نکرده اند!؟ با توجه به اینکه در موقع به دنیا آمدن هر نوزاد انتخاب دو چیز ناخواسته از نوزاد سلب می شود یکی انتخاب نام است و دیگری انتخاب دین، پس از بزرگ شدن اگر دین خود را بخواهد تغییر دهد مجازات او مرگ است!! و اگر نام خود را بخواهد تغییر دهد قانون شرم آوری در ثبت احوال جاری است که انسان شرم می کند آنرا بیان کند و آن این است که اگر بخواهی اسم ایرانی خود را به عربی تغییر دهی آزاد است ولی اگر اسم عربی خود را بخواهی به یک اسم ایرانی تغییر بدهی ممنوع است!! به پشتوانه این قانون شرم آور است که معاون ثبت احوال اسامی عربی را بیشترین نامگذاری ایرانیان اعلام می کند بدون اینکه اشاره ای به این قانون بکند!! اگر این قانون را ملغی بکنند مطمئن باشید صدها هزار ایرانی نام خود را از عربی به ایرانی تغییر خواهند داد این قانون ذات روباه صفتی و مکاری روحانیون ایران را نشان میدهد بدین ترتیب ما نه نام خود را میتوانیم تغییر دهیم و نه دین خود را !! با این شیادی است که ثبت احوال بیشترین نام را عربی و روحانیون نیز اکثریت ایرانیان را شیعه تبلیغ میکنند!!
سعید قاضی سعیدی
از قدیم الآیام کسانی که در ثبت احوال برای اسامی تصمیم میگرفتند سیاست زده بودند در سال 1297 که حکم به گرفتن شناسنامه شد اکثر مردم بیسواد بودند و مآمورین صدور شناسنامه هم همینطور طرف میرفت نام فامیل بگیرد یا برای فرزندش نام انتخاب کند چون آمادگی و آگاهی نداشتند کار را به مآمور دولت واگذار میکردند و او هم از باب مضحکه اسم شفتللو یا مسکو را مینوشت.بعد هم که اسامی مذهبی رایج شد گرگعلی و کلبعلی وحسنقلی و غلامزاده و غلامعباس و... رایج شد نام های ایرانی به دلیل کمسوادی تصمیم گیران با بهانه طا غوتی و غیره ممنوع شد و اسامی عربی که مذهبی هم نیست رایج شد مثل حدیث-محدثه -تزکیه-عار فه -و.... مردم باید در نامگذاری فرزندان خود مختار باشند و آنقدر شعور وسواد هم دارند که اسامی بامعنای بد و ناهنجار انتخاب نکنند.یک سوآل از این میرکل اسناد هویتی ثبت احوال که دغدغه نامهای مذهبی اسلامی دارند میپرسم .در ایام هفته وحدت هم هستیم آیا هموطنان اهل تسنن ما مجازند اسامی مانند عمر-ابوبکر-عثمان و...... برای فرزندان خود انتخاب کنند.شیعیان را نمیپرسم که حتمآ عصبانی میشوند.!!! اما انتخاب اسامی مانند موسی-عیسی -داود و... چرا بلا مانع است.؟
ستاره
ثبت احوال سلیقه ای نیز عمل می کند،ما همزمان با یکی دیگر از اقوام دورمان صاحب پسر شدیم،آنها که در ایران زندگی می کنند نتوانستند راحت نام"آرین" را برای فرزدشان ثبت کنند، ثبت احوال آنها را مجبور به انتخاب پیشوند مذهبی برای این نام کرد درنتیجه آنها مجبور به انتخاب نام نا مانوسی برای فرزندشان شدند:"محمد آرین". خوشبختانه ما توانستیم نام "آرین" را بدون پسوند وپیشوند در خارجاز ایران برای پسرمان انتخاب کنیم.
ثبت احوال تهران انتخاب نام | جدید دانلود 94
[…] ثبت احوال ایران، اسامی چالشی و “مهندسی ن […]
کارو
نام فقط ایرانی و اسلامی (عربی) و خارجی نیست. نام های کوردی و تورکی و بلوچی و گیلکی و تبری و ... هم هستند. بیشتر مشئولان ادارات دولتی در مستعمرات بومی نیستند و به زبان مستعمره نشین ها آشنا نیستند. در نتیجه نمیدانند که یک کلمه در زبان کوردی یا تورکی و ... چه معنایی دارد و با آن مخالفت میکنند. شاهد بوده ام که اسامی مانند یاشار، شاهو، زیلان، بریتان، ... که در مستعمرات کوردنشین و تورک نشین اسامی رایجی هستند غیرمجاز شناخته شده اند. ضمن اینکه مسئله فقط نام کوچک نیست. نام خانوادگی هم دردسر ساز است. شما میتوانید نام خانوادگی به قول آقایان قومی یا منطقه ای را تغییر بدهید، اما نمیتوانید این نام ها را برای خودتان انتخاب کنید. مثلاً اگر نام خانوادگی شما اردبیلی باشد میتوانید آن را انتخاب کنید، اما نمیتوانید نام خانوادگی اردبیلی (+پور،زاده، تبار، ...) را برای خود انتخاب کنید. اما نام های قومی و منطقه ای (ایران، آریا) استثنا هستند!!! در مورد انتخاب پسوندها هم بسیار سختگیری میشود. حتماً باید پسوند داشته باشید. ولی پسوند -ان را قبول نمیکنند! این قبیل قوانین هم باید منسوخ شود و هرکس آزاد باشد هر نامی را که میخواهد به عنوان نام خانوادگی خود برگزیند.