مردم اربیل زیر سایه جنگ، نوروز را جشن گرفتند
کردهای عراق و سوریه در حالی نوروز را جشن میگیرند که پیشمرگهها در حال جنگ با داعش هستند. در این میان چند صد کرد نیز به نیروهای اسلامگرای جهادی پیوستهاند.
کردهای عراق و سوریه در حالی نوروز را جشن میگیرند که پیشمرگههای کردستان عراق و نیروهای نظامی مستقل کرد در سوریه در حال جنگ با گروه «دولت اسلامی» (داعش) هستند. در این میان چند صد کرد نیز به نیروهای اسلامگرای جهادی پیوستهاند و با داعش همکاری میکنند.
«رووداو»، از رسانههای نزدیک به حزب دموکرات کردستان عراق، در آستانه نوروز به اربیل رفته و با مردم این شهر درباره جشن و شادی زیر سایه جنگ، گفتوگو کرده است.
محمدعلی شهروند ۳۵ ساله اربیل در بازار قیصریه این شهر به خبرنگار «رووداو» میگوید: «ما هیچ نگرانیای در مورد مسائل امنیتی نداریم. پیشمرگهها در خط مقدم در برابر داعش ایستادهاند و آنها قادر نخواهند بود به اربیل نفوذ کنند.»
علی که چهار فرزند دارد و یک خانه متوسط در اربیل اجاره کرده است بیشتر از خطر داعش از وضعیت اقتصادی این منطقه نگران است. تأثیر فلجکننده پایینآمدن قیمت نفت در جهان بر اقتصاد این منطقه نیز تأثیر گذاشته است و موجب شده که درگیریهای فرقهای بیشتری بر سر مسئله کنترل درآمدهای نفتی شکل بگیرد.
منطقه کردستان مدتهاست که در انتظار پرداخت ۱۷درصد سهمیه این اقلیم از درآمدهای نفتی و مالیاتی عراق است. دولت مرکزی عراق بودجه ماه فوریه و مارس، اقلیم کردستان را مسدود کرده است.
با اینکه دولت مرکزی عراق روز پنجشنبه، ۲۸ اسفند اعلام کرد که بدهی ۴۲۰ میلیون دلاری اقلیم کردستان را در چند روز آینده خواهد پرداخت، تا زمانی که این پول به دولت و مردم کردستان نرسد، آغاز سال نو برای مردم اربیل پر از ریاضت مالی خواهد بود.
بغداد از ژانویه ۲۰۱۴ بودجه کردستان را بهصورت نامنظم پرداخت کرده است و کاهش جهانی قیمت نفت نیز موجب شده که دولت کردستان عراق و دولت مرکزی باهم بر سر تولید روزانه نفت و درآمدهای نفتی اختلاف داشته باشند.
علی نگران است که اگر بغداد سهم منطقه کردستان از بودجه سالانه را پرداخت نکند، پرداخت حقوق کارمندان دولت باز هم به تعویق بیافتد. کارمندان دولت در اربیل در سه ماه گذشته حقوق نگرفتهاند. علی که کارمند دولت است برای جبران این کاهش درآمد، این روزها مسافرکشی میکند تا پیش از آغاز سال جدید بتواند کمی از فشارها به خانواده خود بکاهد.
آزاد کاکارش، ۲۶ساله، معتقد است که نوروز امسال مثل سالهای گذشته نیست: «قلب مردم از درد کشتهشدگان پیشمرگهها، سنگین است.» او معتقد است که کردها باید برای تغییرات پیشبینینشده در میدان جنگ آماده باشند.
رشید صابر، ۶۳ ساله، خود از پیشمرگههای قدیمی است. او نگران نفوذ ایران در عراق و سوریه است: «حکومت ایران در درجه اول به دلیل وابستگیهای شیعه، نفوذ بیشتری پیدا کرده است؛ ایران میخواهد تا عراق را حکومتی شیعه کند.»
صابر خود در سالهای ۱۹۸۰ بر ضد حکومت صدام حسین جنگیده است و معتقد است که نیروهای پیشمرگه باید در گرفتن کمک از دولتیهای ائتلاف علیه داعش، تعادل را نگه دارند: «به نظر میرسد رقابتی میان نیروهای متفقعلیه داعش وجود دارد.»
با وجود کاهش رونق اقتصادی، بیکاری و تورم، نوروز در اربیل پر از احساسات میهنپرستانه است. لقمان رسول که فروشنده پرچم کردستان و سیدیهای موسیقی کردی است میگوید: «کرستان امن است، هیچکس نمیتواند اربیل را تهدید کند.»
نظرها
دهوند
زنده باشند
رضا
مردها اصیل ترین ملت ایران زمین تاریخی هستند به نظر من هر قوم و ملتی که نوروز را جشن می گیرد جزو یکی از ملتهای واقع در جغرافیای ایران قدیم هستند چون هیچ اشغالگری چه اسکندر، چه عربها و مغولها نتوانستند این رسوم تاریخی را از ما بگیرند