کانادا: تحریمهای ایران را لغو میکنیم
وزیر امور خارجه کانادا میگوید که برخی از تحریمهای علیه ایران لغو خواهد شد، احتمال فروش هواپیما به ایران هست و بازشدن سفارت ایران در کانادا هنوز اولویت نیست.
کانادا میگوید که برخی از تحریمهای ایران را لغو خواهد کرد. استفان دیون؛ وزیر امور خارجه کانادا، روز ۲۶ ژانویه/ ۶ بهمن در حین پاسخگویی به نماینده اپوزسیون حزب محافظهکار گفت که تحریمهای کانادا علیه جمهوری اسلامی ایران با «روشی مؤثر» لغو خواهند شد.
استفان دیون موضع کشور کانادا در مقابل تحریمهای علیه ایران را در نشست روزانه پارلمانی در کانادا و پس از اظهارات پیتر کنت، یکی از نمایندگان حزب محافظهکار روشن کرد. پیتر کنت از وزیر امور خارجه دولت کانادا خواست که در مورد عملکرد دولت لیبرال در مقابل ایران، «کشوری که به دیکتاتوری بشار اسد در سوریه کمک میکند» موضعی شفاف بگیرد.
درخواست سازمان ملل برای لغو تحریمها
استفان دیون، در صحن مجلس کانادا توضیح داد که تحریمها علیه ایران با توجه به توافق ایران و ۵+۱ بر سر برنامه هستهای این کشور، لغو خواهد شد. وزیر امور خارجه دولت کانادا گفت که این اقدام در راستای درخواست سازمان ملل متحد از کشورها برای لغو تحریمهایی است که برای جلوگیری از رسیدن ایران به سلاحهای هستهای وضعشده بودند اما «ما این کار را با چشمان باز خواهیم کرد.»
دیون در ادامه گفت: «کانادا تحریمها را لغو میکند اما نسبت به رژیمی که نباید سلاح هستهای داشته باشد، رژیمی که خطر برای حقوق بشر محسوب میشود و با متحدان ما – از جمله اسرائیل – دوست نیست، سطحی از بیاعتمادی را حفظ خواهد کرد.»
واکنش نمایندگان محافظهکار
تونی کلمنت نماینده مجلس و منتقد وزارت امور خارجه از حزب محافظهکار، تصمیم دولت کانادا برای تغییر سیاست نسبت به ایران را به شدت محکوم کرد و گفت: «این ۱۸۰ درجه در جهت اشتباه حرکت کردن است؛ ایران همچنان کشوری است که حامی تروریسم است؛ همچنان در سطح سیاست حکومتی وجود اسرائیل را انکار میکند. هنوز زمان آن نرسیده که ما تحریمها را علیه کشوری لغو کنیم که هنوز متعلق به خانواده ملتهای جهان نیست؛ کشوری که با دیگر کشورها همکاری نمیکند.»
تونی کلمنت متعلق به دولت محافظهکاری است که در انتخابات سال ۲۰۱۵ در کانادا رأی نیاورد و دولت و مجلس را از دست داد. در دوران استفن هارپر، رئیس دولت سابق کانادا، این کشور تندترین مواضع را علیه رژیم جمهوری اسلامی اتخاذ کرد و روابط سیاسی کانادا با ایران را پایان داد.
دیون در پاسخ به منتقدان دولت گفت: «ما مطابق با متحدانمان عمل خواهیم کرد. عملکرد دولت پیشین کانادا ایدئولوژیک و غیر منطقی بود. آنچه که محافظهکاران در حال حاضر در مخالفت با این سیاست پیشنهاد میکنند این است که کانادا بهتنهایی تحریمهای علیه ایران را حفظ کند که مطمئناً چنین سیاستی بر کسبوکار تجارتها کانادا تأثیر منفی خواهد گذاشت.»
سفارتها مجدد باز خواهند شد؟
وزیر امور خارجه کانادا گفت که باز کردن سفارتخانهها و از نو سرگرفتن روابط سیاسی بین دو کشور اولویت اول کشور کانادا نیست.
دیون اما همچنان در انتقاد از دولت پیشین گفت که عملکرد کلی دولت او این نیست که وقتی با رژیمی مخالف است، همه روابط را با آن رژیم بر هم زند.
او گفت که عملکرد کلی دولت لیبرال کانادا این است که سخت کار کند و تا بتواند مطمئن شود که پیشرفتها در زمینههایی که اولویت آنهاست حاصل شده است: «این کاری است که متحدان ما در مذاکره با ایران انجام دادند و نتیجه توافقی است که برای جهان خوب است.»
از سال ۲۰۱۲ که کانادا روابط سیاسی خود را با ایران قطع کرد، سفارت خانهها تعطیل شدهاند. بازشدن سفارتها از اولویت هایی بود که آن دسته از ایرانی-کاناداییها که در روابط مداوم با ایران هستند یا در این کشور تجارت میکنند، در انتخابات کانادا مطرح کردند.
کانادا به ایران هواپیما خواهد فروخت؟
هنگامیکه بهطور خاص در مورد صادرات هواپیماهای غیر نظامی به ایران از وزیر امور خارجه کانادا پرسیده شد، دیون پاسخ داد که وقتی قرار است تحریمها لغو شود، منطقی است که از این طریق یک صنعت مهم کانادا که صدمه هم دیده، تقویت شود.
این پاسخ در راستای خبرهایی بوده که گفتهاند شرکت کانادایی «بمباردیه» قرار است به شرکت هواپیمايی جمهوری اسلامی ایران – «ایران ایر» - جتهای مسافربری و باربری بفروشد.
وزیر امور خارجه کانادا گفت: «اگر قرار بر این است که "ایرباس" به ایران هواپیما بفروشد، چرا "بمباردیه" قادر به این کار نباشد؟» او در ادامه گفت اینکه کانادا میخواهد صنعت خود را تقویت کند چگونه صدمه زدن به مردم اسراییل، کانادا یا ایران است؟
نظرها
گودرزی
دیون در ادامه گفت: «کانادا تحریمها را لغو میکند اما نسبت به رژیمی که نباید سلاح هستهای داشته باشد، رژیمی که خطر برای حقوق بشر محسوب میشود و با متحدان ما – از جمله اسرائیل – دوست نیست، سطحی از بیاعتمادی را حفظ خواهد کرد.» طنز تلخی در این بخش از گفتار جناب دیون وجود دارد. حقوق بشر تا زمانی ابزار مناسبی است که علیه "نامتحدان" استفاده شود. اما وقتی نوبت اسراییل که می شود، این کشور، یک متحد و دوست است و نقض حقوق بشر در اسراییل اهمیتی ندارد.