۹۰ درصد تسهیلات بانکی در اختیار ۱۰ درصد جمعیت ایران
وزیر کار ایران میگوید که توزیع تسهیلات بانکی ایران نامتوازن است و نیمی از مردم تا به حال از تسهیلات بانکی استفاده نکردهاند. به تاکید او ۹۰ درصد تسهیلات بانکی تنها به ۱۰درصد جامعه اختصاص مییابد.
یکی از برنامههای دولت ایران برای خروج از رکود تحریک تقاضا با استفاده از «افزایش سقف تسهیلات بانکی» است، اما وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی میگوید که ۹۰ درصد تسهیلات بانکی به ۱۰ درصد مردم اختصاص یافته است.
علی ربیعی وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی شامگاه دوشنبه ۱۰ خرداد در همایش «نقش بانکهای توسعهای در توسعه و رونق اقتصادی» توزیع تسهیلات بانکی در ایران را نامتوازن خواند و گفت: «پنجاه درصد از مردم تا کنون هیچ تسهیلاتی دریافت نکردهاند.»
به گفته او ۹۰ درصد تسهیلات بانکی تا به حال به ۱۰ درصد مردم اختصاص یافته و ۸۰ درصد وامهای بانکی کمتر از پنجاه میلیون تومان است.
ربیعی در بخش دیگری از سخنانش از کاهش توان پسانداز خانوارها خبر داد و عنوان کرد که طبقه متوسط توان پسنداز ندارد. او نامتوازن بودن درآمد و هزینه را عامل کاهش قدرت پسانداز خانوارها دانست و گفت: «مطالعات نشان میدهد که منابع بانکی تأثیر زیادی در رشد اقتصادی ندارند و منابع با یک واسطه به بازار غیر متشکل پولی منتقل شده است».
وزیر کار همچنین نظام تسهیلات و مالی ایران را غیرمتناسب با اشتغال خواند و گفت: «در دوران رکود ۲۵ درصد تسهیلات بانکی به سمت تسهیلات بازار متشکل غیرپولی رفته است.»
براساس نتایج پژوهشی که بهار سال گذشته منتشر شد، شاغلان دولتی بیش از شاغلان سایر حوزهها تسهیلات بانکی دریافت میکنند. همچنین دهکهای درآمدی نخست و چهارم کمترین سهم و دهکهای هفتم و نهم هم بیشترین سهم را از تسهیلات بانکی دارند.
ابوالقاسم حکیمی کارشناس اقتصادی در ایران همزمان با انتشار نتایج این پژوهش که از سوی بانک مرکزی صورت گرفت، گفته بود که «۸۰ درصد تسهیلات بانکی به صورت سفارشی و به بخش غیرمولد پرداخت میشود.»
نظرها
سیما
یکی از اشتباهات بزرگ پیامبر اسلام این بوده که فکر می کرده کشور ممکن است با کفر بماند ولی با ظلم نمی ماند. باید جمهوری اسلامی مستقر می شد تا در این عهد هم متوجه اشتباهات مکرر احادیث و روایات و آیات می شدیم.
ستوده
هنوز هم برایم جای سوال است چرا نظام به افشاگری تا این میزند، و در عین حال بهبودی حاصل نمیشود؟! دلیل این افشاگری چیست. نظامی هراس دارد خیلی چیزها برملا شود. این درز اطلاعات از برای چیست. دلیل شک من از آنجاست احساس نمیشود با بیعدالتی و فساد و رانت برخورد جدی شود و اغلب محاکمات غیرعلنی و مبهم و پر از تردید و انتقاد است. منتقدات از غیرعلنی بود و دستچین متهمان دارند و معتقدند که برخی که بازی خورده و بازنده در قدرت هستند اغلب گرفتار دادگاه میشوند و وابستگان نظام در امان از تعقیب هستند. در انجا قانون نه برای عدالت و اجرا برابر میان اشخاص حقوقی و حقیقی ملت، و بلکه برای حکومت بر مردم است و حفظ منافع حاکمیت است و نه برای حاکمان! چند دهه میگذرد و چننی بی عدالتی ها صورت گرفته و تزاه بنا بر دلایلی مبهم، افشا میشود ولی باز هم در رفع بی عدالتی صورت نیمگیرد!