آیا خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا به نفع ایران است؟
ایرج ادیبزاده - تاثیر برکسیت بر مناسبات سیاسی و اقتصادی ایران و بریتانیا چه خواهد بود؛ به ویژه آن که نخستوزیری به جای کامرون بیاید که بیشتر شبیه دونالد ترامپ باشد؟
در رفراندوم ۲۳ ژوئن، اکثریت بریتانیاییها به خروج از اتحادیه اروپا رای دادند. سیستم مالی جهانی در پی اعلام نتیحه این همهپرسی، دچار شوکی شد که پس از بحران اقتصادی سال ۲۰۰۸ بیسابقه است. چهار روز پس از اعلام نتایج همه پرسی برکسیت، بریتانیا در آشفتگی کامل قرار دارد. جنگ قدرت دو حزب اصلی در بریتانیا و بیصبری اتحادیه اروپا در سرعت بخشیدن به این جدایی.
پیامدهای این رویداد برای خود بریتانیا و جهان چیست؟ فیلیپ هاموند وزیر خارجه بریتانیا یکشنبه ۲۶ ژوئن گفت: «دسترسی نداشتن به بازار مشترک اتحادیه اروپا نتایج فاجعه باری برای اقتصاد این کشور خواهد داشت.» او که از پشتیبانان ماندن بریتانیا بود، پس از همهپرسی گفته بود: «بریتانیا نمیتواند در آینده هم به بازار مشترک دسترسی داشته باشد و در همان حال خواهان کنترل کامل روند مهاجرت از کشورهای اتحادیه اروپا به سوی خود شود.»
روزنامه فرانسوی فیگارو نوشت: «زمین لرزه در اروپا» لوران ژوفرن مدیر و سردبیر لیبراسیون روزنامه صبح فرانسه، یادداشت خود را این گونه آغاز میکند: «رای منفی؛ نه سرور من! یک انقلاب در انگلستان به وقوع پیوست.»
امضاهای طوماری که جوانان برای ماندن در اتحادیه اروپا تهیه کردهاند، بعد از ظهر یکشنبه از مرز چهار میلیون گذشت. بازارهای آسیایی بامداد دوشنبه به آرامش باز گشتند، اما سقوط شدید پوند همچنان آثار منفی خود را به جای گذاشته است.
رادیو زمانه در بررسی پیامدهای برکسیت و تاثیر مستقیم آن در اروپا و جهان و به نوبه خود ایران، پرسشهایی را با دو کارشناس سیاسی و اقتصادی حسن منصور در لندن و رضا تقیزاده درگلاسکو در میان میگذارد:
• تاثیر برکسیت بر مناسبات سیاسی و اقتصادی ایران و بریتانیا چه خواهد بود؛ به ویژه آن که نخستوزیری به جای کامرون بیاید که بیشتر شبیه دونالد ترامپ باشد؟
• آیا میتوان گفت که جدا شدن بریتانیا از اتحادیه اروپا به نفع دولت ایران است، چون لندن اکنون برای جبران ضررهای ناشی از خروج فقط به منفعت اقتصادی بیشتر میاندیشد و از این رو با ولع بیشتری به ایران به عنوان یک بازار برای فروش محصولاتش فکر میکند؟
نظرها
نظری وجود ندارد.