ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

برجام پس از یک سال − حال روز و آینده آن چگونه است؟

ایرج ادیب‌زاده − آیا برجام دیگر روندی تثبیت شده است یا هنوز این خطر وجود دارد که تنشی به وجود آید و توافق به هم بخورد؟

به ندرت می‌توان در تاریخ دیپلماسی جهان مذاکراتی طولانی- به صورت پیوسته - و پیچیده چون مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ بر سر مساله اتمی را  پیدا کرد. البته مذاکرات جنگ ویتنام طولانی بود، و مذاکرات صلح اعراب و اسراییل را − که از کمپ دیوید آغاز شد، در سوئد ادامه یافت و هنوزهم  ادامه دارد − باید طولانی‌ترین گفت‌وگوی دیپلماتیک توصیف کرد. اما مذاکرات هسته‌ای با جمهوری اسلامی یکی از مهم‌ترین  مذاکرات و پیروزی‌های دیپلماتیک در دوران معاصر بوده است.

سه شنبه ۱۴ژوییه  در آخرین دیدار هیات‌های مذاکره‌کننده، این توافق تاریخی امضا شد: پایانی بر گفت‌وگوهای طولانی برای مهار فعالیت‌های اتمی جمهوری اسلامی که دوازده سال منجمد مانده بود.

وین، ۱۴ ژوئیه ۲۰۱۵، عکس جمعی پس از توافق اتمی

گفت‌وگو با رضا تفی‌زاده و منصور فرهنگ

در آستانه نخستین سالگرد توافق هسته‌ای، در گفت‌وگو با دو صاحب‌نظر در پرونده اتمی، رضا تقی‌زاده در گلاسکو و منصور فرهنگ در نیویورک این پرسشها را طرح کرده‌ایم:

  • آیا این توافق به راستی مثبت بوده است و سالگرد آن را باید به نوعی جشن گرفت؟
  • چرا خامنه‌ای، و اکثر اصول‌گرایان و نیز فرماندهان سپاه در مورد برجام به صورت منفی حرف می‌زنند، اما در عین حال با آن چنان مخالفتی نمی‌کنند که توافق بر هم زده شود؟
  • دستاوردهای برجام را به چه صورت باید بررسی کرد؟ وضع فعلی را باید مقایسه کرد با وضعیتی که وجود می‌داشت اگر توافقی صورت نمی‌گرفت و تنش اتمی ادامه می‌یافت؟ در این صورت اکنون چه وضعیتی برقرار بود؟
  • آیا برجام دیگر روندی تثبیت شده است یا هنوز این خطر وجود دارد که تنشی به وجود آید و توافق به هم بخورد؟

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • نسل سوخته

    این توافق، برای هر دو طرف فوایدی داشته، ولی آیا فایده ها در حد انتظارش بوده یا نه بحثی دیگر است. فواید برای نظام/ حکومت ایران: 1- جستن موقت از اجماع جهانی برای تحت هاجم نظامی قرار گرفتن. این بزرگترین فایده هایی است که نظام برد. متاسفانه غرب و امرکیا و اسرئیل، فعلا با این توافق یک مشروعیت نسبی داده اند و در حالی این نظامکه بر طبق استانداردهای آنها- یک نظام استبدادی و غیر دموکراتیک و حامی تروریست هست -به حیاتش ادامه میدهد! ادعای نابودی اسرائیل در عرض چند دقیقه می کند و صدهزار موشک حزب اله را خود تامین کرده (به همراه هزاران موشک در جاهای دیگر) می گوید به سمت اسرائیل نشانه روی شده برای نابودی اش! همچننی این نظام حاکم بر ایران، به صورت رسمی و ایدئولوژیک هر کشور و نظام غیر شیعی-ولایی را در نهایت میگوید نابود و حکومت جهانی مهدویت مورد نظرش حاکم خواهد شدکه در واقع همان حکومت جهانی ولایت فقیه است. عملا در این راستا حرکت میکند. این نظام ایران، حتی هیچ نظامی غیر از خودش را قبول ندارد، از چین و روسیه تا غرب، فقط به قول خودشان- که عقل ابزاری میدانند- از برخی فعلا استفاده می کنند. نگارنده بارها این سخن شنیده ام که آنها از همکاری کمونیستها/ملحدانی مثل کره شمالی و چین و غیره صرفا نگاه ابزاری دارند! نکته اینکه، بارها اعتراف کردند، شرایط ساخت سلاح هسته ای فراهم کرده و در صورت نیاز وارد مرحله عملیاتی کنند، این را جدا شایعات داخل مردم، از لابلای سخان کسانی مثل محسن رضایی، رفسنجانی، طائب... میتوان فهمید. بسیاری از موشک های میان برد و حتی کوتاه برد که عمدتا دست سپاه است (این سپاه رسما وظیفه جهانی کردن حکومت ولایی را دارد) توان حمل کلاهکهای بالای 500 کیلوگرم و بلکه بیشتر دارد. شهاب 3 در معرفی توسط شمخانی در تلویزیون صراحتا توان حمل 1200 کلیوگرم در شعاع 1300 کیلومتر گفت! اصل ماده بمب اتمی فقط چند گیلوگرم است و بقیه تجهیزات مربوط به آن است که قابل کاهش وزن است با توجه پیشرفت ها. موشک های هسته ای امروزی قادرند با کلاهک وزن جرم یک تنی و کمتر کار کنند!