گفتوگوی ایرج ادیبزاده با فریدون شیبانی، روزنامهنگار ورزشی قدیمی
راحله آسمانی، قهرمان زن ایرانی در تیم بیسرزمینهای المپیک ریو
کمیته بینالمللی المپیک امیدوار است بتواند با تشکیل تیم پناهندگان یا بیسرزمینها، علاوه بر جلب توجه جهانی به موضوع پناهندگان به ورزشکارانی که در اردوگاههای پناهندگی در سراسر جهان زندگی میکنند قوت قلب بدهد و کمک کند تا جانهای بیشتری نجات یابند.
تا کمتر از ۷۲ ساعت دیگر انتظارها به پایان میرسد و مراسم گشایش سی و یکمین دوره بازیهای المپیک نوین در ریودو ژانیرو آغاز میشود.
مراسم افتتاحیه بازیهای المپیک ساعت ۲۳:۴۰ روز جمعه آینده به وقت ایران آغاز میشود و تا بامداد روز شنبه ادامه مییابد.
به نوشته روزنامه برزیلی o glob این مراسم سراسر رنگ، همراه بارقص سامبا و آوازهای برزیلی، با موضوع « انسان، خوشبینی و شادی»، نزدیک به دو ساعت و نیم طول میکشد.
پیشبینی میشود این مراسم بیش از یک میلیارد تماشاگر در سراسر جهان داشته باشد.
در رژه ورزشکاران ۲۰۶ ملت شرکت کننده، برای نخستین بار یک گروه از پناهندگان در قالب تیم بیسرزمینها زیر پرچم المپیک و پیش از ورزشکاران برزیل (آخرین تیم)، رژه خواهند رفت.
این برای نخستین بار در تاریخ المپیکهاست که تیمی با چندین ملیت مختلف برای توجه جهانی به مساله پناهندگان تشکیل شده است.
در این تیم راحله آسمانی، قهرمان تکواندوی ایران که به بلژیک پناهنده شده، همراه پنج ورزشکار از سودان جنوبی، دو ورزشکار سوریهای، دو ورزشکار از جمهوری دمکراتیک کنگو و دو ورزشکار اتیوپی حضور دارند. این چهار زن و شش مرد که هر کدام از جنگ یا رژیمهای دیکتاتوری کشورهایشان گریختهاند، داستانی ویژه دارند. هر کدام از آنها تلاش غیرقابل تصوری کردهاند تا خود را به سرزمینی آزاد و بدون جنگ برسانند و در وضعیتی باقی بمانند که بتوانند در بازیهای المپیک امسال شرکت کنند.
کمیته بینالمللی المپیک امیدوار است با تشکیل این تیم بتواند علاوه بر جلب توجه جهانی به موضوع پناهندگان، به ورزشکارانی که در اردوگاههای پناهندگی در سراسر جهان زندگی میکنند، قوت قلب بدهد و کمک کند تا جانهای بیشتری نجات یابند.
در فاصله اندک باقیمانده تا آغاز سی و یکمین المپیک نوین در ریو، بحران سیاسی و اقتصادی عمیق در کشور برزیل باعث شده تا همچنان هرج و مرج و ناهماهنگی در بخشهای مختلف برگزاری المپیک دیده شود.
رییسجمهوری برزیل، دیلما روسف که تا زمان قضاوت نهایی مجلس سنا برکنار شده، گفته است که در مراسم گشایش بازیهای المپیک که دهها رییس جمهوری و رییس دولت در آن حضور دارند، شرکت نمیکند.
بحران مالی و سیاسی ماههای اخیر برزیل اما با بحران زیست محیطی در آبهای اطراف ریو همراه شده است.
در این دوره قرار است مسابقه شنای یک کیلومتر در آبهای آزاد و موجسواری و قایقرانی در آبهای آلوده خلیج «گوانابارا » برگزار شود.
یک بررسی علمی در روزنامه نیویورک تایمز توضیح میدهد که این آبها حتی برای گردشگرانی که تصمیم به گردش در سواحل نزدیک به ریو را داشته باشند هم خطرناک است.
یک پژوهش تازه خبرگزاری آسوشیتد پرس نیز گفته است: «ویروسهای خطرناک آبهای ریو در مقایسه با آبهای پلاژهای کالیفرنیای جنوبی، یک و هفت میلیون بار خطرناکترند.»
این رویدادها به خوبی دخالت سیاسی و پیامدهای آن را در بازیهای المپیک نشان میدهند.
به گفته فریدون شیبانی، روزنامهنگار ورزشی ساکن هلند که با رادیو زمانه گفتوگو کرده است، المپیکها همیشه با مسائل سیاسی و حاشیهای همراه بودهاند.
صحبتهای فریدون شیبانی را از اینجا بشنوید:
نظرها
نظری وجود ندارد.