چرا روسیه به پایگاه هوایی همدان نیاز دارد؟
استراتژی نظامی روسیه، احداث پایگاه نظامی نیست. جنگ نامتقارن و ارزانقیمت در نظر است. علی خامنهای آسمان و خاک ایران را در اختیار اهداف نظامی روسیه قرار داده.
برای اولین بار بعد از جنگ جهانی دوم یک کشور خارجی از خاک ایران برای حمله به یک کشور دیگر استفاده کرد. جنگندههای روسی بر اساس مصوبه شورای عالی امنیت ملی و با تأیید رهبر جمهوری اسلامی، تاکنون در دو نوبت از پایگاه همدان مواضع داعش و جبهه النصره را بمباران کردهاند. این فقط بخشی از تفاهمنامه نظامی ایران و روسیه پس از برجام است. بخش دیگر این تفاهمنامه به روسیه این اجازه را میدهد که از آسمان ایران و عراق برای پرتاب موشک به سوریه استفاده کند.
علاالدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی ۲۷ مرداد اعلام کرد که بر اساس تفاهمنامه نظامی بین چهار کشور ایران، روسیه، سوریه و عراق پایگاه هوایی نوژه برای سوختگیری در اختیار روسیه قرار گرفته است. این تفاهمنامه نظامی را شورای عالی امنیت ملی که زیر نظر رهبر جمهوری اسلامی فعالیت میکند تأیید کرده است.
بعد از برجام
همکاری نظامی ایران و روسیه بعد از برجام شتاب گرفت. در ژانویه سال جاری در تهران بین ایران و روسیه معاهدهای نظامی به امضای دو طرف رسید که بر اساس آن، دو کشور همکاری نظامی خود برای مبارزه با «تروریسم» و آموزش نیروهای نظامی را گسترش میدهند. سرگئی شوجو و حسین دهقان، وزاری دفاع روسیه و ایران اسفند ۹۴ این تفاهمنامه را در تهران در حضور مقامات بلندپایه نظامی امضاء کردند.
اکنون معلوم شده که در چارچوب این تفاهمنامه و به بهانه مبارزه با «تروریسم» نه تنها روسیه به خاک ایران دسترسی پیدا کرده، بلکه از آسمان ایران هم برای دستیابی به اهداف نظامیاش بهرهمند شده است.
خبرگزاری اسپوتنیک و «آر تی» و برخی دیگر از خبرگزاریهای روسیه گزارش دادهاند که دوشنبه، ۲۵ مرداد ایران در چارچوب تفاهمنامه یاد شده موافقت کرده است که روسیه از آسمان ایران برای پرتاب موشکهای کروز به سوریه استفاده کند. همچنین روسیه میتواند از طریق ناوهایی که در دریای خزر مستقر کرده، اهداف مورد نظرش را از فراز آسمان ایران مورد حمله موشکی کروز قرار دهد.
حسین علایی، فرمانده پیشین نیروی دریایی سپاه از این تفاهمنامه نظامی انتقاد کرده و گفته است: « عبور موشکهای روسیه فضای ایران را ناامن میکند. ایران نباید اجازه این کار را به روسیه میداد.»
رسانههای روسیه گزارش دادهاند که از دوشنبه ۲۵ مرداد ناوگان دریایی روسیه در دریای خزر و دریای مدیترانه مشغول رزمایش پرتاب موشک است.
۷ اکتبر ۲۰۱۵ از چهار ناو روسیه که در دریای خزر مستقر بودند، در مجموع ۲۶ موشک کروز به سوی اهدافی در سوریه پرتاب شد. این اهداف ۱۵۰۰ کیلومتر با ناوگان دریایی روسیه در خزر فاصله داشت و موشکها از آسمان ایران عبور کردند.
۲۰ نوامبر ۲۰۱۵ هم ناوگان دریایی روسیه از دریای خزر ۱۸ موشک دیگر کروز به سوی اهدافی در شهرهای حلب و رقه پرتاب کرد. این موشکها هم از آسمان ایران عبور کردند.
نامتقارن و ارزان
بر اساس اصل ۱۴۶ قانون اساسی جمهوری اسلامی «استقرار هر گونه پایگاه نظامی خارجی در کشور هر چند به عنوان استفادههای صلحآمیز باشد ممنوع است.»
امروز، ۲۷ مرداد، پیش از آنکه بمبافکنهای سوخو ۳۴ بنا به اعلام وزارت دفاع روسیه با «ظرفیت کامل بمب» برای بار دوم از پایگاه هوایی همدان مواضعی در سوریه را هدف قرار دهند، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: «ایران به هیچوجه هیچ پایگاه نظامی به روسیه و به هیچ کشوری نداده.»
اصولاً احداث پایگاه نظامی به عنوان محل استقرار دائمی نیروهای نظامی روسیه در یک کشور مشخص، جزو استراتژی نظامی روسیه نیست.
ویکتور لیتوفکین، کارشناس نظامی روسیه در ژوئیه سال جاری در گفت وگویی که یک شبکه تلویزیونی روس با او انجام داد درباره استفاده روسیه از خاک کوبا و ونزوئلا برای احداث پایگاههای نظامی گفت که اصولاً روسیه از جنگ سرد و هزینههای کلانی که احداث پایگاههای نظامی دائمی به این کشور تحمیل کرد و باعث فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی شد درس عبرت گرفته است. هدف این کشور احداث پایگاه نظامی دائمی نیست، بلکه استفاده از آسمان و زمین برخی کشورها برای سوختگیری و استقرار جنگندههای میانبرد روسی در مد نظر قرار دارد.
ویکتور موراشوفسکی، یک کارشناس نظامی دیگر روس به خبرگزاری اسپوتیک گفته است: «روسیه تجربه جنگ سرد را از یاد نبرده. پاسخ نظامی ما به شکل نامتقارن و ارزانقیمت خواهد بود.»
ولادیمیر پوتین، رییس جمهوری روسیه هم در نشست خبری سالانهاش در دسامبر ۲۰۱۵ اعلام کرده بود که روسیه به پایگاه نظامی دائمی نیاز ندارد: «برای چی باید پایگاه داشته باشیم در سوریه؟ اگر بخواهیم به اهدافی دست پیدا کنیم، میکنیم.»
به این ترتیب در دوران رهبری آیتالله خامنهای، برای نخستین بار بعد از جنگ جهانی دوم، خاک و آسمان ایران و همچنین دریای خزر به صحنهای برای استراتژی جنگ نامتقارن و ارزانقیمت روسیه تبدیل شده است.
نظرها
nader
بهرغم اینکه مقامهای ایران، گزارشهای مربوط به ارسال کمکهای نظامی به کودتاچیان یمن را انکار میکنند، اما خبرگزاری رسمی ایران «ایرنا» اعتراف کرد که موشک پرتاب شده توسط حوثیها به استان نجران سعودی، از نوع «زلزال ٣»، ساخت ایران است!
سید مرتضی حسینی
اینکه برای جنگ با داعش تلاش میکنند خوب است ولی اینکه قانون اساسی ایران را نادیده میگیرند بسیار زشت و قبیح است .این امر البته در جمهوری اسلامی ایران یک امر بدیهی است که تفکرات و راهکارها نه به صورت عقلانی و قانونی بلکه به صورت مصلحتی و انقلابی صورت گیرد.و این الگو برای پیشرفت ایران نه تنها مناسب نیست بلکه موجب عقب ماندگی کشور عزیزمان ایران میشود.
سرگشته
داعش بهانه سات. داعش ریمها مرتجع و قدرتهای بزرگ از ایارن و عربستان و امارت و روسیه و اکریکا ردست کردند تا جلوی انقلاب دمکراسی منطقه بگیرند. داعش وجه منافع همه دیکتاوری منطقه جهانی از روسیه و امریکا و راوپ تا سعودی و اخوند شیعه هستند. کثافت سیاست حرام و نجس اخوند و فرنگی از شیعه و سنی اشت