آتشبس در سوریه: آمریکا و روسیه بر سر برنامهای برای صلح سوریه توافق کردند
به گفته کری آتشبس در سوریه از ۱۲ سپتامبر /۲۲ شهریور آغاز میشود. روسیه و آمریکا از این تاریخ به بعد باهم برای جنگ با گروه «دولت اسلامی» (داعش) و «جبهه نصره» همکاری خواهند کرد.
وزیر امور خارجه آمریکا، جان کری، شب ۹ سپتامبر/۱۹شهریور خبر داد که روسیه و ایالات متحده آمریکا بر سر برنامهای برای صلح در سوریه توافق کردهاند. به گفته کری آتشبس در سوریه از روز عید قربان و از غروب آفتاب روز ۱۲ سپتامبر /۲۲ شهریور آغاز میشود.
آتشبس هفت روز ادامه خواهد داشت که در پایان این مدت روسیه و ایالات متحده آمریکا، یک مرکز مشترک نظامی تشکیل خواهند داد. هدف این مرکز که «گروه اجرایی مشترک» نام گرفته، مبارزه با گروه «دولت اسلامی»، شبه نظامیان گروه «جبهه نصره» و دیگر گروههای نزدیک به «القاعده» در سوریه است.
روسیه و ایالات متحده از تاریخ آتشبس به بعد باهم در سوریه همکاری خواهند کرد. همچنین این دو کشور به تعهداتی که جزئیات آن هنوز اعلام نشده در رابطه با مخالفان رژیم بشار اسد، پایبند خواهند بود.
در این توافق آمده است که دولت بشار اسد، حملات نظامی به مناطق مشخص شده که تحت کنترل مخالفان دولت است را پایان خواهد داد.
این طرح صلح پس از یک روز کامل مذاکره بین وزیر امور خارجه آمریکا، جان کری، و همتای روسی او، سرگی لاوروف ممکن شد.
جان کری در پایان مذاکره روز ۹ سپتامبر گفت که طرح صلح اخیر را هم رژیم بشار اسد و هم مخالفان او تأیید کردهاند. مخالفت بشار اسد به گفته وزیر امور خارجه آمریکا گفتهاند که «به تعهدات مندرج در این طرح صلح وفادار خواهند بود اگر چنانچه دولت سوریه نشان دهد که طرح را جدی میگیرد.»
لاوروف نیز گفت که روسیه در طول تنظیم این طرح با دولت بشار اسد در سوریه در تماس بوده و ترتیبات را به این دولت اطلاع داده و دولت سوریه اعلام آمادگی کرده است که آماده انجام تعهدات مندرج در این طرح صلح است.
یکی از شروط این طرح دسترسی کامل نیروهای مشترک به تمام مناطق تحت محاصره دولت سوریه از جمله حلب است. کری میگوید این دسترسی برای فرستادن کمکهای بشردوستانه به بخشهای شرقی حلب لازم است و از پیش شرطهای این طرح صلح است.
لاوروف هشدار داد که هنوز بیاعتمادیها باقی مانده است. او در ادامه گفت «برخی از افراد میخواهند این توافق تضعیف شود.»
وزیر امور خارجه آمریکا با اشاره به نقش لاوورف در این مذاکرات گفت: «ما معتقدیم که روسیه و همکار من [لاوورف] این توانایی را دارند که به رژیم [بشار] اسد فشار بیاورند تا درگیریها را متوقف کند و برای صلح به پای میز مذاکره بیایید.»
این طرح تنها در صورتی به ثمر میرسد که دولت بشار اسد که مورد حمایت روسیه است و مخالفان او که مورد حمایت آمریکا هستند تعهدات آتشبس را به رسمیت بشناسند.
جان کری به طرح صلح روز ۹ سپتامبر خوشبینتر است. او میگوید که این طرح میتواند خشونتها در سوریه کاهش میدهد و انتقال به فضای سیاسی پایان جنگ پنجساله سوریه را ممکن کند. وزیر امور خارجه آمریکا این طرح صلح را نقطه عطفی بالقوه میداند.
در جنگ سوریه که پیش از پنج سال است ادامه داشته، پانصدهزار نفر کشته شدهاند.
نظرها
ایرانی
دوازده سپتامبر میشه 22 شهریور. لطفا خبر را اصلاح کنید. --- زمانه: سپاس از شما اصلاح شد.
nader
استقرار هواپیماهای نظامی روسیه در خاک ایران بمنظور ادامه بمباران سوریه، علاوه بر تشدید جنگ داخلی، افزایش هزینه های انسانی و ویرانی زیر ساختهای کشور مورد حمله قرار گرفته، مصداق روشن مشارکت مستقیم ایران در یک تهاجم خارجی است. پس از پایان جنگ داخلی سوریه، متصور است که مسئولان کنونی ایران و روسیه، به اتهام نقض مفاد «قانون جنگ»، مصوبات «کنوانسیون ژنو»، ارتکاب جنایات جنگی و نسل کشی مورد پیگرد قانونی قرار گرفته و موضوع مطالبه غرامت جنگی از کشورهای مطبوع آنها نیز در مراجع بین الملل مطرح شود. علاوه بر پیشینه تاریخی دشمنی، روسیه با ایران دارای اختلافهای حدود ملی در حوزه دریای خزر است و به این دلیل واگذاری پایگاه نظامی به آن کشور در تضاد با منافع راهبردی و تقابل با ملاحظات امنیت ملی ایران بشمار میرود. از این لحاظ، ضمن محکوم ساختن واگذاری پایگاه نظامی به هر کشور خارجی در حدود ملی ایران به هر مدت، هر شکل و هر بهانه، مقتضی است حکومت تهران اجازه پرواز هواپیماها و موشکهای روسیه را از خاک و بر فراز آسمان ایران لغو، پرسنل نظامی و فنی آن کشور را اخراج و در اسرع وقت بر این ماجراجویی خطرناک که تشویش خاطر عمیق ملت را بر انگیخته نقطه .پایان بگذارند سوم شهریور ماه سال 1395 شمسی امیر اردلان - دکتر اسدالله نصر اصفهانی استاد دانشگاه و وزیر پیشین کشور، دکتر خسرو اکمل سفیر پیشین ایران - عبدالرضا انصاری وزیر پیشین کشور- نازنین انصاری ناشر - دکتر رضا تقی زاده کنشگر سیاسی- دکتر حسن رهنوردی استاندار پیشین یزد و دبیر کمیته المپیک ایران - دکتر سیروس آموزگار محقق، وزیر پیشین اطلاعات – شعله شمس شهباز ناشر - دکتر مهدی خسروی کردستانی، دانشگاهی و عضو پیشین هیات رییسه مجلس شورای ملی - سر لشگر خلبان مهدی روحانی - پرفسور شاهین فاطمی رییس دانشگاه امریکایی اقتصاد و تجارت – شیرین طبیب زاده کنشگر سیاسی - دکتر حسین لاجوردی جامعه شناس - دکتر پرویز مینا کارشناس بین المللی نفت - دکتر حسن منصور استاد دانشگاه امریکایی تجارت و اقتصاد – دکتر علی میر فطروس محقق و نویسنده – دکتر علیرضا نوری زاده رییس مرکز تحقیقات ایران و عرب - دکتر اسماعیل نوری علا محقق و کنشگر - دکتر کاظم ودیعی استاد دانشگاه و وزیر پیشینکار.