ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

«قفس نبود، سقف نداشت»

اگر مطابق گفته مقام‌های انتظامی شیراز، افراد بازداشت‌شده آدم‌هایی شرور و خلافکار باشند هم آیا قانون این اجازه را می‌دهد که آن‌ها را به عنوان «دستاورد» در معرض تماشای عموم بگذارند؟

افزایش فشارها بر نیروی انتظامی شهر شیراز و استان فارس به دلیل به نمایش گذاشتن جمعی از افراد بازداشت شده در فضایی محصور با نرده‌های آهنی و برچسب «اتباع بیگانه»، باعث ارائه توضیحات مختلفی از سوی مقام‌های انتظامی و حکومتی استان شده است. توضیحاتی که به نظر می‌رسد دست و پا زدن‌هایی برای فرار از زیر بار پذیرش مسئولیت این اقدام هستند.

فریبا استواری، معاون اجتماعی نیروی انتظامی استان فارس گفته است مجرمین را داخل قفس نینداختیم؛ دورشان نرده کشیدیم. او خبر پخش شده در فضای مجازی مبنی بر به نمايش گذاشتن اتباع خارجي در اين استان را دروغ خوانده است. 

بهرام پارسایی، نماینده شیراز در مجلس هم با ارائه نتیجه پیگیری‌هایش درباره این موضوع به خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) گفته است که طبق توضیح پلیس انتظامی استان، این افراد از اشرار و سارقین مسلح و قاچاقچیان بوده‌اند.

در تصاویر منتشر شده اما افرادی با ساک و چمدان‌های مسافرتی به چشم می‌خورند و صورت و چهره برخی افراد نیز به شهروندان افغانستان شبیه است.

نیروی انتظامی شیراز در روزهای گذشته مجموعه‌ای از مواد قاچاق، مواد مخدر، خودروهای سرقتی، فیلم‌های غیر مجاز، مشروبات الکلی و موارد دیگری را که در دو روز کشف و ضبط کرده بود به نمایش گذاشت و در فضایی محدود شده با نرده‌ها هم «اتباع بیگانه»‌ بازداشت شده‌ را در معرض دید عموم قرار داد:

با انتشار تصاویر و خبر این نمایشگاه دستاوردها، کاربران شبکه‌های اجتماعی که چهره‌های نامدار سیاسی و فرهنگی از هر دو کشور ایران و افغانستان هم در میان آن‌ها بودند، به مذمت این رفتار پرداختند و آن را نژاد‌پرستانه و به دور از شان انسان خواندند که باعث پایمال شدن کرامت انسانی می‌شود.

این واکنش‌ها باعث شد تا نیروی انتظامی عکس‌های رسمی منتشر شده در رسانه‌های داخلی را که معمولا با دعوت نیروی انتظامی از رسانه‌ها برای حضور در محل تهیه می‌شوند، تکذیب کند، عکس‌ها را برای ارائه توضیح فرابخواند و در نهایت بازداشت‌شدگان را افراد شرور و قاچاقچی و ... بخواند تا از این طریق افکار عمومی را با خود همراه کند.

این در حالی‌ست که پرسش بنیادین در این مورد همچنان بر سر جای خود باقی‌ست و آن این‌که حتی اگر بپذیریم این افراد آدم‌هایی شرور و خلافکار هستند، آیا قانون این اجازه را به نیروی انتظامی می‌دهد که آن‌ها را به عنوان دستاوردهایش در معرض تماشای عموم بگذارد؟

از سوی دیگر عكاس اين تصاوير به روزنامه اعتماد گفته است: «در كنار نشست خبری روز ١٦ شهريور، نمايشگاهی برگزار شده بود از دستاوردهای كلانتر‌ی‌های شيراز و تصاويری كه در گزارش منتشر شد مربوط به اين نمايشگاه است. مسئولان برنامه چيزی در خصوص عدم انتشار برخی تصاوير به ما نگفتند، اما بعد از برنامه و با واكنش‌هایی كه ايجاد شد با ما تماس گرفتند و گفتند ما اعلام كرده بوديم كه اين تصاوير را منتشر نكنيد.»

متنی که ایسنا از قول نیروی انتظامی در توضیح ماجرای به نمایش گذاشته شدن بازداشت‌شدگان منتشر کرده است:

چندی پیش در حاشیه اجرای یکی از طرح های امنیت محله‌محور در شهر شیراز تصاویری در فضای مجازی منتشر شد که واکنش‌های زیادی را در پی داشت. در همین راستا نیروی انتظامی اعلام کرده که اجرای طرح های امنیت اجتماعی در شیراز با درخواست مردم و به منظور برخورد با خرده فروشان مواد مخدر، سارقان مسلح، عادی، تحت تعقیب، اراذل و اوباش و مجرمان فراری اجرا شده است. بر اساس اعلام مرکز اطلاع‌رسانی پلیس، این طرح‌ها با هماهنگی دستگاه قضایی اجرا شده و ماموران در جریان آن اقدام به دستگیری تعدادی از مجرمین و متهمین تحت تعقیب کردند و در این راستا به منظور اقدامات پلیسی و تحقیقات مرتبط با جرائم مربوط، دستگیرشدگان در زمین چمن یکی از مراکز انتظامی به صورت موقت تحت نگهداری پلیسی قرار گرفته و بلافاصله با حضور قاضی تعیین تکلیف شدند. بر این اساس مطالب منتشر شده در رسانه‌ها و فضای مجازی با عنوان به نمایش گذاشتن اتباع بیگانه قویا از سوی فرماندهی انتظامی استان فارس تکذیب می‌شود‌.

پایگاه خبری انصاف نیوز اما در واکنش به این تکذیبیه نوشته است که نیروی انتظامی استان فارس در حالی این ماجرا را تکذیب می‌کند که در عکس‌های منتشر شده عکاسان خبرگزاری‌ها به صراحت عنوان «دستگیری اتباع بیگانه» در محل نرده‌کشی شده شبیه به قفس، نصب شده بود. همچنین تعدادی از افرادی که در عکس‌ها دیده می‌شوند، ساک و چمدان به همراه دارند.

در مقابل این توضیحات مقامات انتظامی استان فارس اما محمود صادقی، نماینده تهران در مجلس در توییتر خود نوشته است که بر اساس اصل ۳۹ قانون اساسی، هتک حرمت و حیثیت كسی كه به حكم قانون دستگیر، بازداشت، زندانی یا تبعید شده، به هر صورت كه باشد ممنوع و موجب مجازات است.

او در توییت دیگری هم نوشته است: «نیروی انتظامی ضابط دادگستری است و نمی‌تواند بدون حکم دادگاه، متهمان و حتی مجرمان را مجازات کند.»

خبرگزاری فارس اما از زاویه دیگری به این ماجرا واکنش نشان داده و با اشاره به اهمیت و جایگاه مهاجران افغانستانی در نیروهای موسوم به «مدافعان حرم»، از نیروی انتظامی خواسته است تا درباره این ماجرا شفاف‌سازی کند.

این خبرگزاری با اشاره به دیدار رهبر جمهوری اسلامی با خانواده کشته‌شدگان افغانستانی در سوریه از قول علی خامنه‌ای نوشته است: «برادران و خواهران عزیز افغانی و خاوری‌های مشهد و خراسان و این‌ها در همه‌ مراحل انقلاب اسلامی نقش ایفا کردند. هم در خود اصل انقلاب و پیروزی انقلاب هم در دفاع مقدس و دوران جنگ تحمیلی، هم در همه‌ حوادث بعدی، حالا هم که در قضیه‌ دفاع از حرم‌های اهل‌بیت این جوان‌های مثل دسته‌ی گل، پدر مادرها این جوان‌ها را فرستادند برای دفاع از حریم اهل‌بیت و من به شما عرض بکنم، شهدایی که در این راه به شهادت می‌رسند یک امتیازی دارند، یک رجحانی دارند.»

در این گزارش از این‌که پرسنل نیروی انتظامی شیراز کالاهای قاچاق را کنار «انسان‌های غیر‌قانونی» قرار داده‌اند ابراز تاسف شده است: «مگر کالا و انسان یکی هستند یا این‌که مگر در قوانین جامعه، برای کالای قاچاق و انسانی که قاچاقی وارد یک کشور شده است، یک نوع مجازات در نظر می‌گیرند؟»

الیاس علوی، شهروند افغانستان اما با اشاره به حضور افغانستانی‌ها در میان نیروهای مدافع حرم و به نمایش گذاشته شدن بازداشت‌شدگان افغانستانی در شیراز در صفحه فیس‌بوک خود نوشته است: «درد اصلی اما این است که چطور عده‌ای از هموطنانم سینه چاک همین حکومتند و حتی حاضرند برای منافعش به سوریه بروند و کشته شوند و دلخوش یک تشییع جنازه مفصل و خانواده شهید خطاب شدن باشند. و نمی‌بینند نژادپرستی آشکار همه گونه و همه جای ایران را. و نمی‌پرسند که چرا حضورشان در ۱۴ استان ایران ممنوع است، حتی برای مهاجران قانونی و کودکان‌شان حتی هنوز هم حق درس خواندن ندارند و اجازه ثبت یک سیم‌کارت موبایل را هم ندارند. نمی‌پرسند چرا وقتی داعش و طالبان هم‌کیشان‌شان را در پاکستان و افغانستان می‌کشد، حتی یک تسلیت رسمی هم از طرف ایران فرستاده نمی‌شود.»

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • حمید

    از نظر ج.ا. همه وسیله اند. مدافع حرم کیلویی چند از حلب تا دمشق چقد راهه که یارو بخواد از حرم دفاع کنه؟ ضمنا کدوم حرم ؟ یارو نه بقول خودشون امامه نه معصومه. به چی چسبیدین؟ روراست بگین دنبال چی هستین؟ اولش که می زدین زیرش . حالا که دستتون رو شد میگید مدافع حرم؟ واقعل که روی خجالت سیاه.