لاشه دهها هزار ماهی در تالاب هورالعظیم پراکنده شده است
بیشترین تعداد ماهیان مرده که شمار آنها «دهها هزار» تخمین زده شده است در بخش مخزن شماره ۳ تالاب دیده میشود. میدان نفتی «یاران» شمالی در این بخش واقع شده است.
لاشه دهها هزار ماهی تالاب هورالعظیم در هویزه استان خوزستان روی آب پراکنده شده است و مرگ و میر آبزیان این تالاب شدت گرفته است.
روزنامه ایران در گزارشی که یکشنبه ۲۱ شهریور منتشر کرده از شدت مرگ و میر آبزیان تالاب هورالعظیم به دلیل بسته شدن دریچههای ورودی آب به این تالاب خبر داده است.
بر پایه این گزارش، شرکت نفت جمهوری اسلامی ایران در چند روز گذشته ۲۰ دریچه ورودی آب را به این تالاب مسدود کرده است. پس از این اقدام شرکت نفت، مرگ و میر آبزیان این تالاب به شدت رو به گسترش است. علت دقیق مرگ آنها مشخص نیست.
بیشترین تعداد ماهیان مرده که شمار آنها «دهها هزار» تخمین زده شده است در بخش مخزن شماره ۳ تالاب دیده میشود. میدان نفتی «یاران» شمالی در این بخش واقع شده است.
مرگ و میر ماهیهای این بخش از هفته گذشته ابتدا از سمت جاده «شط علی» آغاز شد و در حال حاضر به سمت جنوب این تالاب رو به افزایش است.
روزنامه ایران در وصف وخامت وضعیت آبزیان این تالاب نوشته است: «تا چشم کار میکند لاشه دهها هزار ماهی مرده بر روی آب پراکنده شده است. ماهیهای مرده به قدری زیاد هستند که در برخی نواحی بوی تعفن و گندیدگی کاملاً به مشام میرسد».
ساکنان محلی میگویند که برخی از صیادان متخلف در حال جمع آوری ماهیهای مرده به ویژه ماهی «بنی» برای فروش هستند. ماهی بنی در خوزستان ارزش زیادی دارد. این صیادان ماهیهای بنی مرده را در بازارهای شهر بستان و سوسنگرد به فروش میرسانند.
سید عادل مولا، یکی از مقامات محیط زیست منطقه گفت که سه ماه پیش درباره آلودگی نفتی شرکتهای فعال در این تالاب هشدار داده بود. به گفته او تأسیسات میدان نفتی یاران شمالی گل حفاری آلوده به مواد نفتی را به بخش مخزن شماره ۳ تالاب میریزد.
حسن آقا شیرمحمدی، فرمانده یگان حفاظت محیط زیست استان خوزستان تعداد تلفات آبزیان تالاب هورالعظیم را تأیید کرد و گفت: «علتش به اعتقاد من خفگی ماهیها ناشی از کمبود اکسیژن در آب است. چون دراثر فعالیتهای شرکت نفت تالاب تکه تکه شده و اجازه نمیدهند آب درست وارد تالاب شود. گرمای هوا نیز مزید بر علت شده تا آب موجود تبخیر شود و حجم آب کاهش یابد در نتیجه ماهیها در حجم پایین آب باقیمانده ،محصور میشوند و میمیرند».
او در ادامه به فعالیت شرکت نفت در این تالاب اشاره کرد و گفت: «مسأله مهمتر فعالیت شرکت نفت است که هیچ کس نمیتواند جلویشان را بگیرد و هرکاری دلشان بخواهد انجام میدهند و ما تاکنون چندین پرونده قضایی علیه آنها در محاکم قضایی داشتهایم و حتی با تلاش بچهها کارشان را متوقف کردیم ولی بعد میروند با وکیل و از راههای دیگر کار خودشان را راه میاندازند و اصلاً هم به محیط زیست توجهی نمیکنند».
تخریب تالاب هورالعظیم و فعالیت شرکت نفت
تالاب هورالعظیم یا هورالهویزه، هورالحمار و هورالمرکزی سه بخش عمده مجموعه تالابهای بین النهرین در حدفاصل بین دو کشور ایران و عراق است که بخش ایرانی آن به نام هورالعظیم ۱۲۵ هزار هکتار وسعت دارد. در این تالاب در مجموع ۱۲ گونه ماهی کمیاب زیست میکنند.
شرکت نفت جمهوری اسلامی ایران از دهه ۸۰ فعالیت خود را در این تالاب آغاز کرده است. این تالاب به دلیل تأمین نشدن حق آبه مورد انتظار، با کم آبی روبهرو است و تخلفات شرکت ملی نفت ایران در این منطقه نیز به تخریب گسترده زیستبوم آن منجر شده است، به گونهای که بیش از نیمی از بخش ایرانی این تالاب از بین رفته است.
خشک شدن هورالعظیم چه در ایران و چه در عراق میزان وقوع توفانهای شن را افزایش داده است و باعث شده استان خوزستان با گرد و غبارهایی حدود ۲۱ برابر استاندارد مواجه شود.
نظرها
نظری وجود ندارد.