عربستان شبکه تلویزیونی حج به زبان فارسی راهاندازی کرد
همزمان با شدت گرفتن مناقشههای لفظی بین مقامهای سیاسی و مذهبی عربستان سعودی و جمهوری اسلامی ایران، عربستان اعلام کرد که شبکه تلویزیونی زبان فارسی «حج» را راهاندازی کرده است.
همزمان با شدت گرفتن مناقشههای لفظی بین مقامهای سیاسی و مذهبی عربستان سعودی و جمهوری اسلامی ایران، عربستان اعلام کرد که شبکه تلویزیونی زبان فارسی «حج» را راهاندازی کرده است.
عادل طریفی، وزیر اطلاعرسانی عربستان روز یکشنبه ۱۱ سپتامبر/۲۱ شهریور گفت که برنامههای این شبکه تلویزیونی، ۲۴ساعته و از طریق ماهوارههای «نائل ست»، «عرب ست»، «هاتبرد» و «یاه ست» پخش میشود. همچنین این برنامهها از طریق رادیو، اپ موبایلی و اینترنت نیز در دسترس مخاطبان است.
طریفی گفت که هدف عربستان از راهاندازی این شبکه تلویزیونی دولتی، «رساندن پیام حج و معانی ماندگار اسلام به حجاج و زائران فارسیزبان» است. عربستان اشاره مستقیمی به ایران نکرده است اما گفته است که شمار مسلمان فارسیزبان ۱۳۰ میلیون نفر در جهان است.
بیش از ۲ میلیون زائر در سال ۲۰۱۶ مراسم عرفات در روز یکشنبه را در حالی بهجا آوردن که بین آنها زوار ایرانی نیستند. تصمیم به عدم اعزام حجاج ایرانی در مراسم حج امسال، پس از چند دور مذاکره بین مقامات ایرانی و سعودی در خردادماه سال ۱۳۹۵ توسط سازمان حج و زیارت ایران گرفته شد.
مقامات ایران با اشاره به حادثه منا، دلیل این تصمیم را «نپذیرفتن شرط امنیت زائران ایرانی از سوی عربستان» عنوان کردند. در حادثه منا در حج سال گذشته، حدود هفت هزار زائر از کشورهای مختلف اسلامی از جمله ۴۶۴ ایرانی جان خود را از دست دادند.
مقامهای سیاسی عربستان شروط ایران پس از حادثه منا را غیرمنطقی خواندند و تاکید کردند که ایران خود زائران ایرانی را از حج منع کرده است و این تصمیم عربستان نبوده است.
به غیر از حادثه منا، درگیریهای عربستان سعودی و ایران در سوریه، یمن و بحرین، اعدام شیخ نمر، رهبر شیعیان عربستان، حمله به سفارت عربستان در تهران روز شنبه ۱۲ دی ۱۳۹۴ پس از اعدام شیخ نمر و کارزار تبلیغاتی علی خامنهای علیه عربستان برای انتقاد از مدیریت حج از دیگر نمونههای مناقشههای اخیر ایران و عربستان هستند.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران روز دوشنبه ۱۵ شهریور / ۵ سپتامبر در نامهای خطاب به مسلمانان جهان و به مناسبت مراسم حج با لحنی تند حکام عربستان سعودی را «فتنهانگیز» و «سیاستبازان از خدا بیخبر» خطاب کرد و گفت آنها «تلاش بیهوده میکنند که جمهوری اسلامی را در محرومسازی حجاج ایرانی از حج امسال، متهم نشان دهند.» او سران عربستان سعودی را در حادثه منا مقصر دانست و افزود: «حکام سعودی به جای عذرخواهی و پشیمانی و تعقیب قضائی مقصران مستقیمِ این حادثه هولناک، با نهایت بیشرمی و وقاحت، حتّی از تشکیل هیئت حقیقتیاب بینالملل اسلامی نیز سر باز زدند.»
پس از این نامه حسابهای کاربری خامنهای در فضای مجازی کمپین «الشجره الملعونه» را آغاز کردهاند. این کمپین در فضای مجازی بهطور گسترده از متن قرآن استفاده میکند و عربستان سعودی را «شجر ملعونه» میخواند.
محمد بن نایف بن عبدالعزیز ولیعهد، نایب رئیس شورای وزیران و وزیر کشور عربستان سعودی در پاسخ به مسئولان جمهوری اسلامی روز ۱۵ شهریور گفت که عربستان سعودی «همه تسهیلات لازم را برای حجاج ایرانی فراهم میکند»، اما امسال ایران خواستههایی را مطرح کرده که «امنیت حج و حجاج از جمله ایرانیها را در معرض خطر قرار میدهد و با قداست مکان و زمان، در تضاد است».
عادل طریفی اما به هیچکدام از مناقشههای اخیر عربستان و ایران اشاره نکرده است. او تنها گفته که شبکه تلویزیونی حج قصد دارد با زوار فارسیزبانی، رابطه بگیرد. برنامههای این شبکه توسط صدا و سیمای سعودی و از مرکز تلویزیون مکه ضبط و پخش میشوند.
برنامههای این تلویزیون مختص حج هستند و ساعت ۶ بعد از ظهر ۱۳ ذیحجه با پایان حج، پایان مییابند.
نظرها
علی
به جمهوری اسلامی که تکلیفش روشنه کاری ندارم. اما این ایا چیزی بجز تبلیغ وهابی گری است؟ واقعا این عربستان بک شری است شاید حتی بدتر از این جمهوری اسلامی.