ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

نرخ تورم دوباره دو رقمی می‌شود

افزایش حجم بدهی‌های دولت و نقدینگی در برابر کاهش سپرده‌گذاری بلندمدت سه نشانه برای بازگشت دوباره نرخ تورم به مسیر صعودی است.

تنها دستاورد اقتصادی دولت حسن روحانی با تهدید جدی روبرو است. کارشناسان و فعالان اقتصادی می‌گویند که نرخ تورم دوباره دورقمی خواهد شد.

نرخ تورم نقطه به نقطه در دو ماه گذشته سیر صعودی داشته است.

دولت یازدهم در سه سال گذشته با سیاست‌های کنترلی و دستوری نرخ تورم را کاهش داده است. اما این کاهش و تک‌رقمی شدن تورم نتیجه عملکرد موفقیت‌آمیز دولت در حوزه اقتصاد نیست؛ چرا که سیاست‌های انقباضی دولت در کنار کاهش میزان تقاضا در بازار همان میزان که در کاهش نرخ تورم کارساز بوده، گره رکود اقتصادی در ایران را تشدید کرده است. به صورتی که هیچ یک از بسته سیاست‌های اقتصادی ضد رکود، کاهش نرخ سود بانکی و افزایش میزان تسهیلات هم نتوانسته تحرکی در بازار ایجاد کند.

حال در پایان نیمه نخست آخرین سال فعالیت دولت، مسعود خوانساری رئیس اتاق بازرگانی تهران از احتمال افزایش دوباره تورم خبر داده و گفته است که نشانه‌های افزایش نرخ تورم قابل مشاهده است.

خوانساری افزایش حجم بدهی‌های دولت، نقدینگی و سپرده‌های کوتاه مدت را سه نشانه برای تحریک تورم دانسته و افزوده است: «ممکن است که در شش ماهه دوم امسال شاهد نرخ تورم دو رقمی باشیم».

بر اساس گزارش‌های رسمی حجم بدهی دولت در چهار ماه نخست امسال به نسبت اسفند سال گذشته ۱۶ درصد افزایش یافته است. همزمان با این مسئله حجم نقدینگی نیز در بازار پولی ۴.۲ درصد بیشتر شده است.

گزارش بانک مرکزی ایران از شاخص‌های پولی و مالی نشان می‌دهد که پس از اجرایی شدن بخشنامه کاهش سود سپرده‌های بانکی، حجم سپرده‌گذاری کوتاه مدت افزایش شش درصدی داشته است. این در حالی است که مسئولان دولتی اظهار امیداواری کرده‌ بودند که با کاهش سود سپرده‌ها، نقدینگی خارج شده از بانک‌ها، راهی بازار تولید شود.

در کنار سیاست‌های پولی و مالی دولت که به دنبال تزریق نقدینگی به بازار برای ایجاد تحرک در تقاضا و خروج از رکود اقتصادی است، قیمت کالا و خدمات نیز در مسیر افزایشی قرار دارد.

همین راهکارها و وضعیت سبب شده است که کارشناسان اقتصادی موافق و مخالف دولت از امکان افزایش دوباره نرخ تورم سخن بگویند.

سعید لیلاز کارشناس اقتصادی همسو با دولت چندی پیش افزایش نرخ تورم را طبیعی دانسته و گفته بود که سال آینده شاهد افزایش نرخ تورم تا ۱۲ درصد خواهیم بود.

بهروز هادی زنور هم از صعودی بودن شاخص تورم نقطه به نقطه در تیر و مرداد خبر داده و گفته است که وقتي نقدينگی ۲۰ تا ۳۰ درصد افزايش می‌يابد طبيعی است كه با ادامه اين روند، به‌دليل ناتوانی توليد در همراهی با اين روند، اثرات تورمی در قيمت‌ها منعكس شود.

دولت روحانی  در ماه‌های پایانی فعالیت باید میان دوگانه رکود اقتصادی و تورم جانب یکی را بگیرد و آن‌گونه که از اظهارات و سیاست‌های اقتصادی مشخص است، جانب خروج از رکود را گرفته است. برای همین افزایش و دورقمی شدن دوبارنرخ تورم را باید جدی گرفت.

در همین زمینه

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • احمد

    تا روح برجام اجراع نشود ،در اقتصاد ایران ھم اتفاقی نخواھد پیش امد،اگر کہ بدتر نشود،و روح برجام یعنی اینکہ سیاست ھای حداقل خارجی باید مطابق و رضایت غرب باشد،و ایران ھم ھیچگونہ امکاناتی برای بھتر شدن وضیعت کنونی بدون کمک غرب دارا نیست،درک این مسئلہ کہ نباید اینقدر دشوار باشد،