انتشار فهرست جدید «دشمنان آزادی مطبوعات» در جهان
فهرست جدید سازمان گزارشگران بدون مرز با نام ۳۵ تن از سران کشورها، نمایانگر سرکوب بیرحمانه آزادی مطبوعات، از طریق سانسور، بازداشتهای خودسرانه، شکنجه و قتل روزنامهنگاران است. نام افرادی چون رجب طیب اردوغان، عبدالفتاح السیسی، ملک سلمان و عمرالبشیر در این فهرست است.
در دوم نوامبر، «روز جهانی پایان دادن به مصونیت از مجازات برای عاملان جنایت علیه روزنامهنگاران» گزارشگران بدون مرز فهرست جدیدی از «دشمنان آزادی مطبوعات» را منتشر کردند. در این فهرست نام ۳۵ تن از سران کشورها، سازمانهای اطلاعاتی و جنایتکار و همچنین نیروهای تندرو منتشر شده است.
در میان این فهرست جدید گزارشگران بدون مرز، نام رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهوری مصر، پرایوت چان ـ او ـ چا، رئیس حکومت نظامیان در تایلند. دیده میشود.
در ترکیه اردوغان با اعلام وضعیت فوقالعاده پس از کودتای نافرجام ماه ژوئیه بر رسانههای این کشور کنترل بیسابقهای دارد. در حال حاضر دستکم ۱۳۰ روزنامهنگار ترک در زندان بهسر میبرند و از فعالیت دستکم ۱۴۰ رسانه جلوگیری شده است.
در مصر رژیم السیسی روزنامهنگاران را به اتهام ارتباط با گروه ممنوع اعلامشده اخوانالمسلمین تحت تعقیب قرار میدهد. بسیاری از روزنامهنگاران در دادگاههای جمعی به حبس ابد یا حتی اعدام محکوم شدهاند. برخی نیز بیش از سه سال است که بدون محاکمه در زندان بهسر میبرند.
در تایلند نیز پس از کودتای نظامی سال ۲۰۱۴ رسانهها با شدیدترین سرکوبها از دهه ۱۹۶۰ تاکنون روبهرو هستند. خودسانسوری به یک هنجار تبدیل شده و روزنامهنگاران منتقد مورد تهدید قرار میگیرند. اتهامات روزنامهنگاران اغلب «اقدام علیه امنیت ملی» و «برهم زدن نظم اجتماعی» عنوان میشود.
افزون بر این، نام ملک سلمان پادشاه عربستان سعودی، نیکلاس مادورو رئیس جمهوری ونزوئلا، شی جین پینگ رهبر چین، کیم جونگ اون رهبر کره شمالی، رئیس جمهوری بروندی پییر نکورونزیزا، ایسایاس آفورکی رئیس جمهوری اریتره، عمر البشیر رئیس جمهوری سودان، و همچنین شیعیان حوثی یمن، گروه «دولت اسلامی» (داعش) و گروه اسلامگرای «انصارالله بنگلا» از بنگلادش نیز در این فهرست قرار دارد.
گزارشگران بدون مرز گفته است بسیاری از نامهای جدید در این فهرست نشان میدهند که اقتدارگرایان و افراطیون از هر رنگی میتوانند همچنان مطمئن باشند که هنوز هم میتوانند بهرغم سرکوب رسانههای آزاد از مجازات مصون بمانند.
برخی از قدرتمندان از دههها پیش روزنامهنگاران را مورد تعقیب، شکنجه و قتل قرار میدهند اما همچنان بدون مجازات ماندهاند.
گزارشگران بدون مرز افزوده است که سازمان ملل باید سرانجام بهمنظور مبارزه مؤثر با این شرایط نماینده ویژهای برای حفاظت از روزنامهنگاران تعیین کند.
«روز جهانی پایان دادن به مصونیت از مجازات برای عاملان جنایت علیه روزنامهنگاران» بر اساس مصوبه سازمان ملل هر ساله در روز دوم نوامبر برگزار میشود تا عموم را متوجه این امر کند که عدم پیگرد قانونی اعمال خشونت علیه روزنامهنگاران از بزرگترین موانع برای حفاظت بهتر از رسانههای حرفهای است.
نظرها
نظری وجود ندارد.