آمریکا مجوز فروش ۱۰۶ هواپیمای ایرباس به ایران را صادر کرد
یکی از آخرین تصمیمات وزارت خزانهداری آمریکا در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما. ترامپ وعده داده بود که معامله ایرباس با ایران را به هم میزند.
امکان دارد شرکت اروپایی «ایرباس» بتواند معامله سودآورش با ایران را به سرانجام برساند. خبرگزاری رویترز گزارش داده است که وزارت خزانهداری آمریکا به این شرکت چندملیتی مجوز فروش ۱۰۶ هواپیمای مسافربری ایرباس را داده است.
شرکت ایرباس، یک شرکت اروپاییست، اما به دلیل آنکه در تولید هواپیماهای مسافربری از قطعات ساخت آمریکا استفاده میکند، برای فروش هواپیماهایش به ایران به مجوز وزارت خزانهداری آمریکا نیاز دارد.
۱۵ نوامبر مجلس نمایندگان آمریکا قانون تحریمهای این کشور علیه ایران را با اکثریت آرا بهمدت ۱۰ سال دیگر تمدید کرد.
یک مقام آمریکایی که نامش افشا نشده به خبرگزاری رویترز گفته است که ظاهراً وزارت خزانهداری آمریکا دوشنبه ۲۱ نوامبر مجوز فروش هواپیماهای ایرباس به ایران را پیش از به سر آمدن دوره ریاست جمهوری باراک اوباما صادر کرده است.
دونالد ترامپ، رییس جمهوری منتخب آمریکا در کارزار انتخاباتیاش وعده داده بود که معامله ایرباس با ایران را به هم میزند.
اصغر فخریه کاشان، قائم مقام وزیر راه و شهرسازی در امور هوانوردی گفته بود که ایران تا خرداد سال جاری ۵۰ میلیون دلار را به عنوان پیشپرداخت به حساب شرکت ایرباس واریز میکند.
در یکی از اصلیترین پیشقراردادها با شرکت ایرباس مقرر شده که ۱۱۸ فروند انواع هواپیمای ایرباس شامل ۴۵ فروند ایرباس ۳۲۱ و ۳۲۰، ۴۵ فروند ایرباس ۳۳۰، ۱۶ فروند ایرباس ۳۵۰ و ۱۲ فروند ایرباس ۳۸۰ پهنپیکر برای ایرانایر خریداری شود و در مدت زمان ۵ تا ۸ سال در اختیار هما قرار گیرد.
در گام بعد پیشقرارداد خرید بیش از ۲۰ فروند هواپیمای ATR هم برای ایرانایر به امضاء رسید. وزارت خزانهداری آمریکا اما مجوز فروش فقط ۱۰۶ هواپیما به ایران را صادر کرده است.
دولت باراک اوباما مجوز فروش ۸۰ فروند هواپیمای مسافربری بوئینگ به ایران را هم صادر کرده بود. مقامات ایرانی و سخنگوی کمپانی بوئینگ اعلام کرده بودند که قرارداد این معامله نهایی شده اما با پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا عملاً به حالت تعلیق درآمده است.
تیم نیل، سخنگوی شرکت بوئینگ گفته بود اگر دولت ترامپ فروش هوایپما به ایران را ممنوع کند، بوئینگ به این تصمیم احترام میگذارد.
بیشتر بخوانید:
نظرها
naseem
دنی دنون نماینده دائم اسرائیل در سازمان ملل متحد نامه ای فوری به اعضای شورای امنیت فرستاده و در آن مسیر قاچاق اسلحه از سوی سپاه پاسداران به حزب الله را شرح داده است. جروزالم پست می نویسد: «سپاه قدس ایران اسلحه و مهمات و تکنولوژی موشکی را بسته بندی کرده و با پروازهای هواپیمایی ماهان به حزب الله میرساند.» دنون در این نامه می افزاید: «این پروازها مستقیم به فرودگاه های لبنان و دمشق می رود و سلاح از آنجا به حزب الله می رسد.» نماینده اسرائیل در سازمان ملل متحد گفت: «ایران به نقض قطعنامه های شورای امنیت از جمله قطعنامه های ۱۷۰۱ و ۲۲۳۱ ادامه می دهد.» او گفت ایران سازمان های تروریستی خاورمیانه را مسلح و برای بی ثبات سازی تمامی منطقه فعالیت می کند. قطعنامه ۲۲۳۱ درباره اعمال محدودیت های آبیشتر بر ایران به دلیل برنامه اتمی تهران است و قطعنامه ۱۷۰۱ موجب آتش بس میان اسرائیل و حزب الله پس از جنگ دوم لبنان در سال ۲۰۰۶ شد. جروزالم پست می نویسد آژانس بین المللی انرژی اتمی حدود دو هفته پیش گفت که ایران شروط لحاظ شده در توافق اتمی با قدرت های جهانی را نقض کرده است. در ماه ژوئیه دنون به شورای امنیت گفته بود که شمار موشک های حزب الله نسبت به ده سال پیش ۱۷ برابر شده است. دنون در یک گزارش اطلاعاتی جدید درباره گروه حزب الله که بازوی نظامی جمهوری اسلامی ایران در لبنان به شمار می رود نوشت: «شمار موشک هایی که حزب الله زیر زمین نگاه می دارد از موشک های ناتو در روی زمین بیشتر است.» او در این گزارش عکس های هوایی از مواضع حزب الله و آمار و ارقام زرادخانه های تسلیحاتی آن را آورده است.!