صادق لاریجانی: برخی مدعیاند نظام از علوم انسانی میترسد
صادق لاریجانی، رئیس قوه قضاییه در مورد همه امور عالم و آدم اظهار نظر میکند. یکی از علایق ثابت او اظهار نظر در مورد علوم انسانی است. او در این باره «طرح» دارد.
صادق لاریجانی، رئیس قوه قضاییه، مشهور است که در مورد همه امور عالم و آدم اظهار نظر میکند. یکی از علایق ثابت او اظهار نظر در مورد علوم انسانی است. او در روز سهشنبه ۳۰ آذر باز در این باره نظر داده است.
منبری برای این گونه اظهارنظرها در همایشهایی است که حکومت مدام برای "وحدت حوزه و دانشگاه" و تآسیس "علوم اسلامی انسانی" برپا میکند. آخرین مورد از این همایشها جلسهای بوده است با عنوان «همایش علمی بررسی نقش حوزه و دانشگاه در تحول علوم انسانی» که صادق لاریجانی هم یکی از سخنرانان آن بوده است.
به گزارش خبرگزاری ایلنا، صادق لاریجانی در این جلسه گفته است: «علوم انسانی مبحثی است که میتوان راجع به آن بحثهای زیادی از جمله در مبحث وحدت حوزه و دانشگاه کرد. این مبحث گاهی سیاسی میشود و اینگونه قلمداد میکنند که تحول در علوم انسانی در جمهوری اسلامی ایران یک مقوله سیاسی است و گاهی آن را به ولایت فقیه ربط میدهند و میگویند چون علوم سکولار هستند نظام میترسد که عالمان به واسطه این علوم، جلوی ولایت فقیه را بگیرند و به این واسطه تحول در علوم انسانی را نفی میکند.»
صادق لاریجانی در مقام نظریهپرداز "اسلامیسازی" علوم
صادق لاریجانی در این جلسه به «طرح» خود درباره اسلامیسازی علوم انسانی اشاره کرده و گفته: «اصل مساله این است که برخی میگویند زمینههای دینی نمیتوانند در علوم اجتماعی و علوم انسانی ورود پیدا کنند و میگویند غیرممکن است اما طرحی که من به دنبال آن هستم این است که نه تنها تحول در علوم انسانی ممکن است بلکه ضرورت هم دارد و با توجه به مبانی دینی ما بستر فکری آن نیز وجود دارد.»
نکته اصلیای که رئیس قوه قضاییه درباره طرح خودش شرح داده «وحدت حوزه و دانشگاه» است که از ابتدای قدرتگیری حوزویان تا کنون درباره آن صحبت شده و حاصل آن، "انقلاب فرهنگی"، اخراج وسیع استادان و دانشجویان دگراندیش، تحمیل درسهایی چون معارف اسلامی، همهکاره کردن نماینده ولی فقیه در دانشگاهها، تولید لشکری از حجتالاسلامدکترها و آیتاللهدکترها و همچنین سقوط اخلاق علمی است که نمودهایی چون پایاننامهفروشی و مدرکفروشی دارد.
لاریجانی در مورد ضرورت «وحدت حوزه و دانشگاه» گفته است: « تحول در این علوم برای ما که دارای یک مکتب دینی هستیم، یک واقعیت است. تحول در علوم انسانی دشوار است و اجرایش دشوارتر. در مقام عمل تحول علوم انسانی کار آسانی نیست و به شدت به وحدت حوزه و دانشگاه نیازمند است و ما بدون شرکت هر دو نهاد نمیتوانیم در مقام عمل، کاری کنیم.»
رئیس قوه قضاییه از طرفداران سرسخت "اسلامیسازی" علوم انسانی است. او در این مورد خود را نظریهپرداز و مهم میداند و در جلسه روز سهشنبه با نظر به شخص خویش گفته است: « بعضی هم گفتهاند چون رئیس قوهقضاییه راجع به علوم انسانی بحث کرده این موضوع مشکل دارد و آن را نفی میکنند. به طور مثال یک فیلسوف آلمانی که قرار بود برای روز جهانی فلسفه به ایران سفر کند برنامه خود را لغو کرد و گفت که در ایران علیه علوم انسانی بحث میشود و به این دلیل حضور پیدا نمیکنم.»
اشاره صادق لاریجانی در این سخن به اوتفرید هوفه، استاد مشهور فلسفه سیاسی در آلمان است. او در کنگرهای که قرار بود در نوامبر سال ۲۰۱۰ برای روز جهانی فلسفه در تهران برگزار شود و به دلیل تحریم گسترده شکست خورد، شرکت نکرد. هوفه در توضیحی که در این باره داد به مشی نظام در سانسور و سرکوب انتقاد کرد، اما در این رابطه بهانهاش این نبود که «چون رئیس قوهقضاییه راجع به علوم انسانی بحث کرده این موضوع مشکل دارد». اوتفرید هوفه، آنچنان که در گزارش زمانه در همان هنگام آمده است، در مقالهای که در روزنامه فرانکفورتر آلگماینه منتشر کرد، اعلام کرد که به تهران نمیرود، زیرا کنگره فلسفه را این خطر تهدید میکند که به یک اجتماع تبلیغاتی حکومت تبدیل شود. او در این مقاله نوشت در ایران امروز هیچ صدای مخالفی تحمل نمیشود، و از نظر او که اهمیت فلسفه را در انتقاد میداند، کنگره جهانی فلسفه از هدف خود که گفتوگوی آزاد است دور میشود، اگر در کشوری برگزار گردد که در آنجا بیان آزاد ناممکن است.
نظرها
رهایش
این قد رگفتند در این تجاهل که دیگر فقط افراد تنبل که اهل مطالعه نیستند و یا انهایی از عمد به تجاهل می زنند این چرندیات باور می کنند. این رباعی خیام چکیده وضع حال متجاهلان نظام ولایی است. -------------------- قومی متفکرند اندر ره دین قومی به گمان فتاده در راه یقین میترسم از آن که بانگ آید روزی کای بیخبران راه نه آنست و نه این
عجبا
اقتصاد اسلامیتان و نتایجش را دیدیم. خواهشا دست از یر علوم بردارید که گندش پیشاپیش از لای عمامه هایتان همه را خفه میکند
reza
این ملای عراقی نظریه پرداز اعدام ومال مردم خوری وفساد ست غلام حلقه به گوش بیت رهبری...امثال اینها ازعلوم انسانی نمی ترسند بلکه وحشت دارند؛ درب هرچه را که با علوم ارتباط دارد تخته کردند.
خان
عمامه به سرهای مفت خور. پول مفت می خورید و حرف مفت می زنید و فقط ضررتان به مردم می رسد
خان
مفت خورها نادان، حتی موزیک های غمگین که برای کشته شدن امامانتان میگذارید نواخته خارجیهاست. تو همه چیز کشور را وابسته کرده اید حالا آمده اید قدقد می کنید برای مردم؟