فاجعه «پلاسکو»: آواربرداری برای نجات آتشنشانان، تعداد کشتهشدگان همچنان نامعلوم
عملیات آواربرداری برای نجات جان زیرآوارماندگان ساختمان پلاسکو ادامه دارد. دستکم ۳۰ تا ۴۰ آتشنشان زیر آوار ماندهاند. ۷۰ تا ۸۰ نفر هم مجروح شدهاند.
شامگاه گذشته عملیات امدادرسانی در ویرانههای به جای مانده از ساختمان پلاسکو ادامه پیدا کرد. نیویورک تایمز احتمال داد که در این حادثه دستکم ۳۰ نفر کشته شدهاند. خبرگزاری فرانسه به نقل از محمد باقر قالیباف تعداد کشتهشدگان این حادثه را ۲۰ نفر اعلام کرد. اما هیچیک از این خبرها تاکنون تأیید نشده و از تعداد دقیق کشتهشدگان و مصدمان آتشسوزی ساختمان پلاسکو اطلاعی در دست نیست.
رحمتالله حافظی، رئیس کمیسیون محیط زیست و سلامت شورای شهر تهران غروب روز گذشته به خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) اعلام کرده بود که احتمالاً ۴۰ نفر در این حادثه کشته شدهاند. به گفته این مقام مسئول در زمانی که ساختمان پلاسکو در ضلع شرقی چهارراه استانبول فروریخت، ۳۰ الی ۴۰ آتشنشان در طبقات ششم و هفتم این عمارت حضور داشتند.
اورژانس تهران هم تعداد مصدومان و مجروحان را ۷۰ الی ۸۰ نفر اعلام کرده، اما از کشتهشدگان اطلاعی به دست نداده است.
شامگاه گذشته همچنین تیمهایی از سگهای زندهیاب از طریق پاساژ کویتیها به درون ویرانههای به جای مانده از ساختمان پلاسکو اعزام شدند. دو تونل هم برای نجات جان زیر آوارماندگان حفر شد. اما این تلاش هم ظاهراً به جایی نرسید. شایعاتی منتشر شده بود مبنی بر اینکه عدهای زنده از زیر آوار بیرون کشیده شده و نجات پیدا کردهاند. اما این شایعه حقیقت نداشت.
خبرگزاری میزان احتمال داده است که همه آتشنشانانی که زیر آوار ماندهاند، جان خود را از دست دادهاند. اما معلوم نیست که چند آتشنشان در لحظه ریزش ساختمان در محل بودهاند.
جلال ملکی، سخنگوی سازمان آتشنشانی به خبرگزاری میزان گفته است:
«برای اعلام آمار نهایی کشتههای حادثه آتشسوزی و ریزش آوار ساختمان پلاسکو باید به اجساد دسترسی پیدا کنیم و تا قبل از آن، آمارهای اعلامی دقیق نیست. بدون شک تعدادی از نیروهای آتشنشان در این حادثه به شهادت رسیدهاند اما تا نرسیدن به اجساد آنها، نمیتوانیم آمار را اعلام کنیم.»
برای دست پیدا کردن به اجساد ابندا میبایست آوارها برداشته شود. اما با هر بار آواربرداری، دود منتشر میشود و کار را دشوار میکند.
سعید شریفزاده، مدیر عامل آتشنشانی تهران به خبرگزاری کار ایران (ایلنا) گفته است:
«طبقات منفی یک و منفی دو مملو از پارچه است. هر آواری که برمیداریم اکسیژن به کانون آتش میرسد و باعث شعلهور شدن آن میشود، لذا نمیتوانیم بگوییم، این دودها کی به پایان میرسد. از شب گذشته دو تونل زده شده تا به طبقات منفی یک و منفی دو دسترسی پیدا کنیم، اما هنوز راهی پیدا نکردهایم.»
خبرگزاری جمهوری اسلامی گزارش داده که عملیات آواربرداری با جرثقیلهای بزرگ و دستگاههای هیدورلیکی برش به «سرعت» ادامه دارد. گزارشها همدیگر را نقض میکنند.
در خیابان فردوسی کامیونها برای حمل آوار صف بستهاند.
محمد باقر قالیباف در گفتو گو با شبکه خبر تلویزیون جمهوری اسلامی گفته است که در لحظه ریزش ساختمان پلاسکو تعداد زیادی از شهروندان و آتشنشانان در درون ساختمان بودهاند.
۳۰ دی حدود ۸ صبح (به وقت محلی) ساختمان پلاسکو آتش گرفته بود. خبرگزاریهای داخلی ابتدا اعلام کردند که حریق مهار شده، اما هنوز ساعتی نگذشته بود که ساختمان پلاسکو، در حالیکه عدهای از آتشنشانان در درون آن بودند و عدهای هم از بیرون سعی میکردند آتش را مهار کنند فروریخت.
گفته میشود عدهای از صاحبان مغازهها تلاش کرده بودند برخی اجناس و نقدینگیشان را از ساختمان پلاسکو بیرون بیاورند که عمارت فروریخت. در آن لحظه عدهای از آتشنشانان هم در درون ساختمان پلاسکو مشغول اطفای حریق بودند.
ساختمان پلاسکو در ضلع شرقی چهار راه استانبول قرار دارد و با ۱۷ طبقه نخستین بنای مدرن تهران است. این ساختمان را حبیبالله القانیان، رئیس انجمن کلیمیان تهران بنا کرد. او را بعد از انقلاب اعدام کردند.
نظرها
شاهد
ا: ششصد واحد تجاری با سرمایه چند ده تا چند صد میلیون در این ساختمان بوده است و هیچ یک حتی کپسول اتش نشانی چند ده هزار تومانی نداشته اند . همین بو ی مسئولیتی تفاوت های کوچک است که انجا را سویس می کند و اینجا را ایران و بنگلادش . 2: ا مرکز تحادیه دو صنف پیراهن دوز و لباس دوز در این ساختمان بوده است . هر یک از این دو اتحادیه می توانسته درخواست شرایط ایمنی بهتر از اعضا کند و در صورت خود داری با عدم تایید پروانه کسب و درخواست قضایی انرا به جرا گزارد و همین بی مسئولیتی در ساختار های جمعی نشان از تفا وت بین حکومت اسلامی ایران و حکومت سویس است . 3: مرکز ایمنی شهرداری تهران می کوید ده ها بار به مالکان پاساژ اخطار داده بوده است اما کسی نشنیده و اجرا نکرده است و در مقابل انتقاد می گوید چون بسیاری کاسب خرده پا بوده اند نمی خواسته به دادگاه و پلیس متوسل شود . در حقیقت حکومت اسلامی بر دوش همین توده خرده پای شهری به قدرت رسیده است و وامدار اینان است تا با شرایط کسب نا ایمن و ماشین های فرسوده و نزدیک دو میلیون موتور سیکلت در هم بلولند و دعا گوی رهبر ولایت باشند . اگر حکومت سویس در اینجا برقرار می شد در انی همین توده مردم نابودش می کردند و همین اینجا را حکومت شبه توتالیتر اسلامی ایران کرده است . 4: تاکید بر سویس به این دلیل است که قبل از شورش 57جماعتی از مردم که خود را از توده عام بالاتر می دانستند به ضرب و زور می گفتند " ما جه چیزی از سویس کم داریم همه چیز داریم و باید سویس شویم اصلا همبن امثال سویس حق ما را خورده اند "