ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

احتمال داوری بین‌المللی درباره مسئله قطع گاز ترکمنستان به ایران

ترکمنستان از ایران خواسته بدهی‌اش را در طی ۶ ماه پرداخت کند. ایران نپذیرفته. مسئولان ایرانی می‌گویند اگر مذاکرات به نتیجه نرسد، موضوع را به محاکم بین‌المللی ارجاع می‌دهند.

در پی قطع واردات گاز ترکمنستان به ایران، حمیدرضا عراقی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران این اقدام را جزو بندهای قرارداد ندانست و از داوری بین‌المللی در این‌باره خبر داد.

عکس: آرشیو

حمیدرضا عراقی در نشست خبری سه‌شنبه ۲۴ ژانویه / ۵ بهمن از آغاز مراحل داوری بین‌المللی در مورد موضوع قطع واردات گاز ترکمنستان به ایران خبر داد و گفت: «اگر ترکمنستان حاضر به مذاکره شود و در مذاکره به توافق برسیم، نیاز به داوری بین‌المللی که در سوئیس است، وجود ندارد.»

ایران از هشت سال قبل به این‌سو به‌دلیل واردات گاز از ترکمستان حدود دو میلیارد دلار بدهی دارد. ترکمنستان تهدید کرده بود که اگر ایران بدهی‌اش را نپردازد خط لوله انتقال گاز به ایران را مسدود می‌کند.

عراقی افزود با قطع گاز ترکمنستان در گازرسانی به مازندران، گلستان، آذربایجان و ... «هیچ مشکلی وجود ندارد» و فقط بعضی روزها گاز طبیعی متراکم (CNG) مازندران، گیلان و گلستان قطع می‌شود تا فشار ثابت نگه داشته شود. اگر فشار گاز خانگی کم شود، گاز طبیعی متراکم برخی جایگاه‌ها قطع خواهد شد اما گاز مردم و صنایع قطع نمی‌شود. با این حال قطع گاز موجب می‌شود برخی از نیروگاه‌ها از سوخت دوم مصرف کنند که باعث آلودگی هوا می‌شود.

عراقی گفت نمایندگان ایران در جلسات خود با مقامات ترکمنستان گفته‌اند ایران نیازی به گاز ندارد و تنها به این دلیل اصرار دارد ترکمنستان صادرات گاز خود را قطع نکند تا نیروگاه‌ها مجبور نباشند از سوخت دوم استفاده کنند.

شرکت ملی گاز ایران ۱۲ دی‌ماه در بیانیه‌ای خبر قطع گاز ترکمنستان توسط شرکت ترکمن گاز را اعلام کرد و آن را «ناگهانی» و «خارج از توافق» نامید.

به‌گفته عراقی پس از روی کار آمدن دولت حسن روحانی، ترکمنستان فشار آورد که جمهوری اسلامی پول گاز آن‌ها را پرداخت کند اما ایران در پاسخ موضوع تحریم‌ها را مطرح کرد و گفت با وجود تحریم‌ها امکان پرداخت پول وجود ندارد با این حال میزان بدهی ایران وام محسوب می‌شود و پنج درصد وام بین‌المللی به آن تعلق می‌گیرد. همچنین در قرارداد فروش گاز ترکمنستان به ایران «بند قطع گاز وجود ندارد» و به‌همین دلیل ایران می‌گوید ترکمنستان حق چنین اقدامی را ندارند.

در زمان تحریم‌ها شرکت ملی گاز ایران برای پرداخت بدهی‌های خود از روش‌های مختلف از جمله ارسال طلا یا پول نقد در چمدان به دوبی و ... استفاده می‌کرد. مدیرعامل شرکت ملی گاز می‌گوید از آن‌جایی که گاهی دلال‌ها در این زمینه حضور داشتند، شرکت ملی گاز متوجه شد نمی‌تواند دیگر از طریق دلال‌ها به ترکمنستان پول ارسال کند و اعلام کرد که بدهی‌های خود به ترکمنستان را با کالا پرداخت می‌کند.

یکی دیگر از موضوعات مورد اختلاف با  ترکمنستان این بود که این کشور اعلام کرد ایران باید بدهی خود را طی شش ماه پرداخت کند که حمیدرضا عراقی گفت این موضوع امکان ندارد.

عراقی گفت: «به آنها گفته شد اگر گاز خود را قطع کنید، ما هم پول شما را نمی‌دهیم و هر دو ضرر خواهیم کرد. قرار شد این مسائل بررسی شود و بعد از این‌که میزان بدهی مشخص شد، ایران طی یک سال بدهی خود را به ترکمنستان پرداخت کند.»

به گفته بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران، حجم واردات گاز از ترکمنستان ۱۰ میلیون متر مکعب در روز است. ترکمنستان گاز مورد نیاز استان‌های شمال شرقی ایران را تأمین می‌کند. ایران امیدوار است که تا دو سه ماه آینده با ترکمنستان به توافق برسد.

بیشتر بخوانید:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • خسرو

    خاک بر سر این مسئولین کنند که ما روی گاز نشسته باشیم بریم از کشورهای دیگه وارد کنیم مگر هزینه تولید یک نیروگاه گاز از 2 میلیارد دلار بیشتره که یکیش رو نمیسازند

  • Farid

    مدیریت جهانی بباد دادن اموال مردم ایران: - پرداخت غرامت ۱.۹ میلیارد دلاری به ترکیه عراقی در مورد برنده شدن ترکیه در دادگاه دیوان دادرسی بین المللی علیه ایران و همچنین جریمه ایران برای پرداخت تقریبا دو میلیارد دلار غرامت توضیح داد. او گفت: «با توافق ایران و ترکیه، قیمت گاز صادراتی ایران ۱۳.۳ درصد کاهش یافت! و ایران متعهد شد که ۱.۹ میلیارد دلار غرامت به این کشور پرداخت کند! - ترکمنستان می‌گوید که ایران از ۹ سال قبل بابت واردات گاز حدود ۱.۸ میلیارد دلار به این کشور بدهی دارد. ایران این رقم را قبول ندارد و می‌گوید که ترکمنستان در زمستان سال ۲۰۰۷ با قطع گاز، ایران را مجبور کرد که زیر بار افزایش ۹ برابری قیمت گاز برود!. وب‌سایت رسمی وزارت خارجه ترکمنستان همچنین می گوید که ایران بند «یا بگیر یا پرداخت کن» قرارداد گازی را نقض کرده است. این بند بدین معنی است که ایران بر اساس قرارداد، باید سالانه ۱۴ میلیارد متر مکعب گاز از ترکمنستان وارد کند و اگر این کار را انجام ندهد باید پول آن را پرداخت کند!، اما عملا آمارهای خود ایران نشان می دهد که طی ده سال گذشته به طور متوسط حدود نیمی از این میزان گاز از ترکمنستان وارد کرده !.