دستاورد اجلاس مالت: یک دیوار نامرئی اما بلند بین آفریقا و اتحادیه اروپا
سران ۲۷ کشور اتحادیه اروپا برای مقابله با پناهجویان طرحی تصویب کردند: به جای ایجاد مسیر امن، مقابله با پناهجویان. به جای کمکرسانی به پناهجویان، تقویت دریابانی در لیبی.
اتحادیه اروپا به رغم اعتراض نهادهای حقوق بشری مصصم است که با موج پناهجویی از طریق دریای مدیترانه مقابله کند. سران ۲۷ کشور اتحادیه اروپا در اجلاس مالت بر سر طرحی با ۱۰ سرفصل برای ممانعت از ورود پناهجویان آفریقایی به خاک اروپا با یکدیگر توافق کردند.
در این طرح همکاری نزدیکتری با لیبی پیشبینی شده است. لیبی که یک کشور جنگزده و ناامن است، نخستین مقصد پناهجویان آفریقایی در راه اروپاست.
سران ۲۷ کشور اتحادیه اروپا در اجلاس مالت تصمیم گرفتند که برای مسدود کردن آنچه که «مسیر پناهجویی از دریای مدیترانه» نامیده میشود، در وهله اول دریابانان لیبیایی را آموزش دهند و تجهییزات لازم برای مقابله مؤثرتر با پناهجویان را در اختیار آنها قرار دهند.
در طرحی که جمعه ۳ فوریه در اجلاس مالت به تصویب رسید، پیشبینی شده که پناهجویان در اردوگاههایی در لیبی اسکان داده شوند و امکاناتی هم برای زندگی روزانه در اختیار آنها قرار داده شود.
اتحادیه اروپا متعهد شده برای تقویت دریابانی در لیبی، در سال ۲۰۱۷ در مجموع ۲۰۰ میلیون یورو به این کشور بپردازد.
سال گذشته بیش از ۱۸۰ هزار پناهجو تلاش کردند از طریق دریای مدیترانه خود را به دروازههای اروپا برسانند. هزاران پناهجو در دریای مدیترانه در این مسیر پرخطر و در قایقهای شکننده جانشان را از دست دادند.
انحطاط ارزشها
نهادهای حقوق بشری از طرح کشورهای اتحادیه اروپا در اجلاس مالت انتقاد کردهاند. آکسفوم اعلام کرده است که این طرح صرفاً برای مقابله با پناهجویان تهیه شده و ارزشهای بنیادین اتحادیه اروپا در زمینه صیانت از حقوق انسانها را پایمال میکند.
سازمان «برای پناهجویان» ( Pro Asyl) در نامه سرگشادهای به آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان از مصوبه اجلاس مالت برای مقابله با پناهجویان به عنوان نشانهای از «انحطاط سیاست پناهجویی در اتحادیه اروپا» یاد کرده است.
سازمان «برای پناهجویان» و «اکسفوم» میگویند اتحادیه اروپا به جای آنکه مسیرهای امن برای پناهجویان به وجود بیاورد و به این شکل با قاچاقچیان مبارزه کند، در پی مقابله با پناهجویان برآمده است.
این دو سازمان حقوق بشری میگویند هدف اتحادیه اروپا میبایست به وجود آوردن شرایط قابل تحملی برای پناهجویان باشد. آنها به وضع غیر انسانی اردوگاههای پناهجویی در لیبی اشاره میکنند و نسبت به وقوع فجایع انسانی در این اردوگاهها هشدار می دهند.
اردوگاههایی شبیه دوران نازیها
وزارت خارجه آلمان ۲۹ ژانویه با صدور بیانیهای اعلام کرده بود که وضع اردوگاههای پناهجویی در لیبی به اردوگاههای کار اجباری در دوران نازیها شباهت دارد.
گزارش وزارت خارجه آلمان بر اساس سندی تهیه شده که سفارت آلمان در نیجریه در اختیار این وزارتخانه قرار داده است. بر اساس مشاهدات دیپلماتهای خارجی، قاچاقچیان در اردوگاههای پناهجویی در لیبی، زندانهایی برای پناهجویان ساختهاند. شکنجه و آزار پناهجویان، دزدی و اخاذی، سوءاستفاده جنسی و حتی اعدام پناهجویان معترض در این اردوگاهها یک امر عادیست.
در این گزارش آمده که دستکم در طول هفته ۵ پناهجو تیرباران میشوند. چنانچه پناهجویی بیپول شده باشد، یکی از روشهای متداول در این اردوگاهها این است که قاچاقچیان او را در وسط کویر به حال خود رها میکنند.
بعد از انتشار این گزارش، اسکا کلر، رئیس فراکسیون حزب سبزها در پارلمان آلمان از دولت این کشور خواسته بود از کمک مالی به لیبی برای مقابله با پناهجویان خودداری کند.
سازمان «برای پناهجویان» اعلام کرده که بیشتر پناهجویان از اریتره میآیند. ۱۶ درصد پناهجویانی که از طریق دریای مدیترانه خود را به سواحل ایتالیا میرسانند کودکاند.
پیش از این دیدهبان حقوق بشر اعلام کرده بود که لیبی یک کشور ناامن است.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.