مأموریت ویژه وزیر کشاورزی در خوزستان: بحران ادامه دارد
وزیر کشاورزی برای بازدید هوایی از کانونهای ریزگرد به خوزستان رفته. یک مقام محلی استان برکنار شده و اعتراض به بودجه تعیین شده برای خوزستان هم ادامه دارد.
در پی بالا گرفتن انتقاد از عملکرد دولت و سازمان حفاظت محیط زیست در بحران ریزگردهای خوزستان، معصومه ابتکار در حاشیه جلسه هیأت دولت گفت وزیر کشاورزی با طرحی اجرایی برای مقابله با ریزگردها به استان خوزستان رفته است.
محمود حجتی، وزیر جهاد کشاورزی از سوی حسن روحانی، رئیس جمهوری برای رسیدگی به وضعیت ریزگردهای خوزستان مأموریت ویژه یافته است. او در این سفر به طور هوایی از کانونهای تولید گرد و غبار دیدن میکند.
رئیس سازمان جنگلها نیز وزیر جهاد کشاورزی را در این سفر همراهی میکند. یکی از برنامههای آنها ایجاد کمربند سبز و درختکاری است.
معصومه ابتکار از جزئیات طرح وزیر کشاوزی چیزی نگفت اما با دفاع از عملکرد دولت در شناسایی کانون ریزگردها در خوزستان گفت تالاب هورالعظیم که در سال ۹۲ کاملا خشک شده بود اما با اقدامات دولت ۷۰ درصد آن آبگیری شده است.
معاون رئیسجمهوری ایران از تلاش عامدانه برای انکار دستاوردهای سازمان محیط زیست انتقاد کرده است.
دوشنبه، ۲۵ بهمن، شماری از مردم اهواز در برابر استانداری خوزستان تجمع کرده بودند. معترضان به عملکرد دولت و سازمان محیط زیست در جریان قطع برق و آب بر اثر هجوم ریزگردها اعتراض کردند.
معترضان پلاکاردهایی در دست داشتند که بر روی آنها نوشته بود «عملكرد ضعيف رئيس سازمان محيط زيست در رسيدگی به موضوع ريزگردها»، «مسئول بی کفایت استعفا استعفا».
آنها همچنین به انتقال آب از سرشاخههای کارون نیز اعتراض کردند.
همزمان شماری از نمایندگان خوزستان هم با انتقاد از برنامههای دولت گفتند که دستگاه اجرایی کشور بودجه و اعتبار لازم را به مقابله با بحران ریزگردها اختصاص نداده است.
به گفته نمایندگان استان خوزستان، در لایحه بودجه سال ۹۶ نیز مسئله گرد و غبار خوزستان عنوان نشده و حتی سهم این استان در بودجه پیشبینیشده سال ۹۶، ۱۵ درصد کاهش یافته است.
هدایت الله خادمی، نماینده ایذه در مجلس در اینباره گفت:
«اکنون برای پروژه انتقال آب در بهشت آباد و انتقال آب از سرشاخههای کارون ۲۰ هزار میلیارد بودجه تخصیص شد ولی برای انتقال آب شرب از چند کیلومتری شهر ایذه بین منطقه که روزانه چندین ساعت قطعی آب و تشنگی دارد هنوز بودجه تخصیص نشده».
طی روزهای گذشته مسئله بودجهنویسی برای این استان در مرکز توجه نمایندگان قرار گرفته است و در پی آن علی لاریجانی، رئیس مجلس دستور بازنگری در بودجه خوزستان در سال ۹۶ را صادر کرده است.
برکناری یک مدیر معترض در استان خوزستان
در ادامه این انتقادها، دولت ایران نیز به بحران ریزگردها در استان خوزستان واکنش نشان داد. غلامرضا شریعتی، استاندار خوزستان در حکمی هاشم بالدی را از سرپرستی اداره کل مدیریت بحران استان برکنار کرد.
طی روزهای گذشته شماری از رسانه ها گزارش داده بودند که مدیرکل برکنار شده مدیریت بحران خوزستان معاونان وزارت نیرو را پاسخگوی قطع آب و برق خوزستان دانسته بود و از معاونان این وزارتخانه هم برای ترک جلسه ستاد بحران انتقاد کرده بود.
دولت در اقدامی دیگر نیز اعلام کرد وزارت نیرو مجوز تأمین آب برای طرح احیای ۵۵۰ هزار هکتار از اراضی خوزستان را صادر کرده است. طرح معروف به طرح «رهبری» که علی خامنهای در سال ۱۳۷۵ تصویب کرده بود، به بزرگترین طرح تاریخ کشاورزی ایران مشهور است. دولت امیدوار است که با اجرایی کردن این طرح شماری از کانونهای تولید ریزگرد را بپوشاند.
دولت حسن روحانی در جریان تدوین «سند ملی مقابله با گرد و غبار» اعلام کرده که مقابله با پدیده ریزگردها دستکم دو دهه و با روند فعلی تأمین بودجه ۳۰ سال به طول خواهد انجامید.
خوزستان بیش از ۱۲ سال است که با پدیده گرد و غبار مواجه است. طی سالهای گذشته مسئولان معتقد بودند که بخش اعظم این طوفان شن از کشورهای همسایه از جمله عراق و سوریه و اردن بر میخیزد.
اما چند ماهی است که برخی کارشناسان و مسئولان میگویند گرد و غبارهای اخیر خوزستان ریشه در کانونهای داخلی گرد و غبار دارد و ناشی از انتقالآب از سرشاخههای کارون، سدسازی، اکتشاف نفت و در نتیجه خشکی تالابها و رودخانهها استان است.
نظرها
نظری وجود ندارد.