چهار فعال مدنی ترک مجموعا به ۴۵ سال زندان و ۸ سال تبعید محکوم شدند
علیرضا فرشی، فعال ترک (آذری)، به دلیل فعالیتهای مسالمتآمیز مدنی به ۱۵ سال زندان و دو سال تبعید محکوم شده است. سه فعال ترک دیگر نیز هر کدام به ۱۰ سال زندان و دو سال تبعید محکوم شدهاند.
علیرضا فرشی، فعال ترک (آذری)، به کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران گفته که همزمان با روز جهانی زبان مادری با حکم شعبه اول دادگاه انقلاب شهرستان بهارستان در استان تهران، به دلیل فعالیتهای مسالمتآمیز مدنی به ۱۵ سال زندان و دو سال تبعید محکوم شده است.
سه فعال ترک دیگر نیز در این پرونده هر کدام به ۱۰ سال زندان و دو سال تبعید محکوم شدهاند.
به گزارش کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران، این فعالان اوایل اسفند ۱۳۹۲در جریان برگزاری مراسم «روز جهانی زبان مادری» بازداشت شده بودند و نهاد بازداشتکننده آنها وزارت اطلاعات بود. آنها پس از چند ماه بازجویی با وثیقه آزاد شدند.
دادگاه انقلاب شهرستان بهار این چهار فعال مدنی را در مجموع به ۴۵ سال زندان و ۸ سال تبعید محکوم کرده است.
علیرضا فرشی، دانشآموخته کامپیوتر از دانشگاه صنعتی شریف تهران، به کمپین جقوق بشر در ایران گفته که به دلیل فعالیتهای مسالمتآمیز در راستای بزرگداشت و برگزاری مراسم «روز جهانی زبان مادری» با اتهاماتی همچون «تشکیل گروه غیرقانونی» و «اجتماع و تبانی برای اقدام علیه امنیت ملی»، به ۱۵ سال زندان محکوم شدهاست.
طبق حکم صادره از شعبه اول دادگاه انقلاب شهرستان بهارستان واقع در استان تهران، علیرضا فرشی علاوه بر ۱۵ سال زندان به دو سال تبعید به شهرستان باغملک در استان خوزستان، اکبر آزاد به ۱۰ سال زندان و دو سال تبعید به شهرستان درهشهر در استان ایلام، بهنام شیخی به ۱۰ سال زندان و دو سال تبعید به شهرستان مسجد سلیمان در استان خوزستان و حمید منافی به ۱۰ سال زندان و دو سال تبعید به شهر ازنا در استان لرستان محکوم شدهاند.
«تشکیل گروه کوهنوردی، نوشتهها در شبکههای اجتماعی و برگزاری مراسم روز جهانی زبان مادری»، به عنوان اقداماتی «واگرایانه و تجزیهطلبانه» در حکم این فعالان عنوان شدهاست.
علیرضا فرشی گفته که این حکم در مرحله بدوی است و در فرصت قانونی ۲۰ روزه به آن اعتراض خواهند کرد.
بر اساس اصل ۱۵ قانون اساسی ایران استفاده از زبانهای محلی و قومی در مطبوعات و رسانه های گروهی و تدریس ادبیات آنها در مدارس در کنار زبان فارسی آزاد است.
حسن روحانی رییس جمهوری ایران خرداد ماه سال ۹۲ در بیانیهای اعلام کرده بود که بر اساس اصل ۱۵، تدریس زبانهای مادری کردی، آذری و عربی در مدارس و دانشگاهها انجام خواهد شد.
حسن روحانی خرداد ماه امسال هم در سفر خود به مهاباد گفت که تبعیض قومیتی را نمی پسندد، اصل در استخدام باید شایستگی باشد و زبان مادری اقوام و به ویژه کردی باید محترم باشد و البته مراکز زبان اقوام در حال توسعه است.
نظرها
نظری وجود ندارد.