دفاع وزیر نیرو از کارکرد سدهای ایران
بارشهای اخیر به تخریب برخی سدهای خاکی از جمله محمدآباد جهرم انجامید. وزیر نیرو اما میگوید در سدسازی ایران نقصی وجود ندارد و سدها تاکنون به بهترین نحو عمل کردهاند.
حمید چیتیان، وزیر نیرو گفته در پی بارشهای اخیر ۵۲ درصد از کل ظرفیت دریاچههای سدها پر شده است.
به گزارش خبرگزاری کار ایران (ایلنا)، وزیر نیرو سهشنبه ۱۷ اسفند، با رد نقص سدسازی و آسیب سدها بر اثر بارش اخیر گفت:
«سدهای ایران تاکنون به بهترین نحو عمل کردهاند. از کل بارش ۱/۸ میلیارد متر مکعبی توانستیم ۱/۴ میلیارد مترمکعب در سدهایمان ذخیره کنیم. امسال میزان بارشها یک درصد بیشتر از سال گذشته بود».
چیتیان اسفند سال گذشته نیز گفته بود اگرچه گاهی در سدسازی در ایران افراط شده اما ایران به سدسازی نیاز دارد. او سدسازی در دولت یازدهم را علمی و دقیق میداند و از صنعت سدسازی ایران از جمله سدهای روی رودخانه کارون دفاع میکند.
در خبری دیگر اتابک جعفری، مدیرعامل شرکت آب منطقهای سیستان و بلوچستان نیز اعلام کرد:
«بارشهای اخیر ذخیره آب سدهای استان را ۵۰ درصد افزایش داده و سیلاب ورودی به سدهای استان سیستان و بلوچستان نسبت به مدت مشابه سال آبی گذشته ۸ درصد افزایش داشته است».
هرچند اتابک جعفری تصدیق کرده حجم آبی که در مخازن سدهای این استان جمع شده تنها ۵۰ درصد کل حجم مخازن است.
در هفتههای گذشته، بارندگیهای شدید در استانهای سیستان و بلوچستان، فارس، کرمان، بوشهر و هرمزگان به تخریب برخی از آبندها و سدهای خاکی ایران از جمله سد محمدآباد جهرم در استان فارس انجامید.
با این حال محمدعلی افشانی، استاندار فارس سدسازی را تنها راه مبارزه با خشکسالی در ایران دانسته. او با دفاع از سدسازی میگوید آبخیزداری، آبخوانداری و سدسازی برای مهار سیلاب ها در استان فارس ضرورت دارد.
همزمان محمدرضا رضازاده، مدیرعامل و رییس هیات مدیره شرکت توسعه منابع آب ایران نیز از آمادهسازی چندین سد دیگر از جمله رودبار، داریان، سردشت، قوچم و ازگله خبر داده است.
توقف ۵۰ سد پس از دستور روحانی
شماری از مسئولان ایران بار دیگر درحالی از مزایای سدهای ایران میگویند که حسن روحانی، رئیس جمهوری سال گذشته در مقر سازمان ملل و در حضور سران توسعه جهانی اعلام کرد که دولت ایران تصمیم دارد تا در پروژههای پر شمار سدسازی خود بازنگری کند. از آن زمان تا کنون ساخت ۵۰ سد در ایران متوقف شده است.
سدسازی از جمله الگوهای توسعه منابع آبی در ایران به شمار می آمد اما در حالی که این سازههای غول پیکر قرار بود در روزگار خشکی ذخیرهگاه این مایه حیاتی باشند، در روزگار بیآبی ۱۶۰ سد مخزنی ایران از آب خالی ماند. منتقدان سدسازی و معصومه ابتکار، رئیس سازمان محیط زیست سدهای پرشمار ایران را بخشی از مشکل بیآبی در ایران میدانند. منتقدان همچنین میگویند ۹۰ سد روی رودخانه کارون و ۵۰ سد روی رود کرخه سهم عمدهای در خشکی خوزستان داشته است.
سدسازی در ایران با هدف کنترل و مهار آبهای سطحی، آبرسانی به مناطق محروم و تأمین آب و برق مورد نیاز ایران پس از جنگ هشت ساله با عراق پاگرفت.
از زمان روی کار آمدن حکومت جمهوری اسلامی تا امروز شمار «سدهای بزرگ» در ایران به ۴۰۰ عدد رسیده است. این درحالی است که پیش از انقلاب تنها ۱۳ «سد بزرگ» وجود داشت.
در سالهای پس از جنگ سدسازی به یکی از شاخههای پرسود و پولساز «صنعت» بدل شد. در ایران حدود ۳۰۰ شرکت سدسازی فعالیت میکنند. طی این سالها پیمانکار بیش از ۳۰۰ پروژه سدسازی در این کشور قرارگاه خاتم الانبیا وابسته به سپاه پاسداران بوده است.
در همین زمینه
نظرها
نظری وجود ندارد.