ادامه تنش هلند و ترکیه: اعلام وضعیت فوقالعاده در روتردام
پلیس ضدشورش هلند در نخستین ساعات یکشنبه به تظاهرات صدها تن از حامیان اردوغان در برابر کنسولگری ترکیه در روتردام یورش برد. ترکیه نیز از سفیر هلند خواست فعلاً به آنکارا بازنگردد.
حامیان دولت اردوغان در برابر کنسولگری ترکیه در روتردام و نیز کنسولگری هلند در استانبول دست به اعتراض زدند. شهردار روتردام وضعیت فوقالعاده اعلام کرد و وزیر امور خانواده ترکیه نیز پس از بازداشت در این شهر به بیرون مرزهای هلند هدایت شد. نخستوزیر ترکیه از «پاسخ محکم» دولت خود به اقدامات هلندیها در آینده نزدیک داد.
به گزارش خبرگزاری «رویترز»، پلیس ضدشورش هلند در نخستین ساعات یکشنبه ۱۲ مارس به تظاهرات صدها تن از حامیان رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه در برابر کنسولگری این کشور در روتردام یورش برد و آنها را متفرق کرد.
تظاهرکنندگان از بعدازظهر شنبه و پس از آن در برابر کنسولگری ترکیه جمع شدند که دو وزیر دولت حزب اعتدال و توسعه این کشور از سخنرانی برای حامیان اردوغان در هلند منع شدند.
در آخرین ساعتهای شنبه شب، احمد ابوطالب، شهردار روتردام گفت که برای جلوگیری از شورش در شهر و حفظ امنیت مقررات وضعیت فوقالعاده را به اجرا میگذارد.
روتردام در حالی در وضعیت فوقالعاده قرار دارد که تا انتخابات هلند کمتر از چهارروز باقی ماندهاست و احزاب راستگرا در نظرسنجیها پیشتاز هستند؛ از جمله «حزب برای آزادی»، حزب راستگرای افراطی خرت ویلدرس، سیاستمدار اسلامستیز هلندی که با اختلاف کمی در نظرسنجیها رتبه دوم را از آن خود کردهاست.
او در واکنش به رویدادهای رخداده توئیت کرده بود که «به همه ترکهای هلند که با اردوغان موافق هستند: به ترکیه بروید و هرگز باز نگردید!»
منع دو وزیر ترکیه از حضور در روتردام
دولت هلند شنبه ۱۱ مارس و پس از سخنان تهدیدآمیز وزیر خارجه ترکیه، از فرودآمدن هواپیمای او در فرودگاه روتردام ممانعت به عمل آورد.
احمد ابوطالب، شهردار روتردام پیشتر اعلام کردهبود که وزیر خارجه ترکیه شنبه ۱۱ مارس و طی بازدید از این شهر اجازه فعالیت تبلیغاتی برای همهپرسی آینده ترکیه را نخواهد داشت. چاووشاوغلو در واکنش هلند را در صورت عدم اعطای مجوز پرواز به او به تحریمهای سیاسی و اقتصادی تهدید کردهبود.
در پی این اتفاق رجب طیب اردوغان در یک راهپیمایی تبلیغاتی این بار دولتمردان هلندی را «بازماندههای نازی» و «فاشیست» خواند. او در این رویداد گفت: «گوش کن هلند؛ یک بار جستی، دوبار جستی، اما مردم من بالاخره بازیات را به هم میزنند. هر چقدر دوست دارید پرواز وزیر خارجه ما را کنسل کنید. آن وقت ببینید پروازهایتان به ترکیه میآیند یا خیر».
مارک روته، نخستوزیر هلند نیز در واکنش به رویدادهای شنبه گفت که «امروز صبح وزیر ترکیه آشکارا هلند را با تحریم تهدید کرد و ما هرگز با ترکها تحت چنین تهدیدهایی مذاکره نمیکنیم.»
با بالاگرفتن تنش لفظی، عدهای از ترکتبارهای حامی اردوغان در روتردام در برابر کنسولگری این کشور جمع شدند تا اعتراض خود را به اقدامات دولت هلند نشان دهند. به گزارش رویترز، آنها خواهان ملاقات وزیر ترکیه برای امور خانواده بودند.
همزمان خبر رسیدهبود که فاطمه بتول سایان کایا، وزیر امور خانواده ترکیه با خودرو از آلمان به شهر روتردام هلند سفر کردهاست. دو شبکه تلویزیونی هلندی از بازداشت او جهت جلوگیری از سخنرانیاش در جمع هواداران اردوغان در برابر کنسولگری خبر دادند.
شبکه آرتیال اعلام کرد که کایا یک «تبعه بیگانه نامطلوب» شناخته شده و به مرزهای آلمان بازگردانده خواهد شد. دوربینها لحظهای را ثبت کردند که پلیس هلند خودروی وزیر امور خانواده ترکیه را در نزدیکی کنسولگری این کشور در روتردام متوقف و از ورود کایا به کنسولگری جلوگیری کرد.
احمد ابوطالب، شهردار روتردام نیز این مسئله را تأیید کرد و گفت که پلیس در حال اسکورت سایان کایا به سمت مرز آلمان است.
ترکیه به سفیر هلند: فعلاً باز نگردید!
به گزارش خبرگزاری رویترز، مقامهای ترکیه شنبهشب و در پی بالاگرفتن تنش بین آمستردام و آنکارا، سفارت و کنسولگری هلند در این کشور را بستند.
بر اساس این گزارش، مقامهای ترکیه راههای منتهی به سکونتگاههای سفیر هلند، سرکنسول و دیگر مقامهای ارشد دیپلماتیک هلند در این کشور را مسدود کردند. پیش از آن دوربینهای تلویزیونی نشان داده بودند که پلیس هلند سد راه سایان کایا، وزیر امور خانواده ترکیه در روتردام شده است.
وزارت امور خارجه ترکیه در ادامه بیانیهای صادر کرد و نوشت که میخواهد فرستادگان دولت هلند به ترکیه «برای مدتی» فکر بازگشت به این کشور را از سر بیرون کنند. سفیر هلند در ترکیه در این کشور حضور نداشت.
در ادامه بنعلی ییلدیریم، نخستوزیر ترکیه در نخستین ساعتهای یکشنبه وعده داد که کشورش در برابر «برخورد غیرقابل قبول» آمستردام با وزرای دولت اردوغان پاسخی محکم نشان خواهد داد.
او همچنین از شهروندان ترکتبار اروپایی خواست تا آرام بمانند و «به دام تحریکها نیفتند». او گفت که «دوستان به اصطلاح اروپایی ما که از دموکراسی، آزادی بیان و حقوق بشر حرف میزنند» بر خلاف این ایدهها عمل میکنند.
نظرها
مهرزاد
خدا کنه ترکیه با همه کشورهای اروپایی به هم بزنه، بعد از عربستان و روسیه، همیشه از بدترین همسایه ها دشمنان ایران بوده
امید
این نشون میده جهان هوشیارانه تفکرات باطل اقتدار گرایانه رو شناسایی و واکنش نشون میده دوره هیتلر بازی و صدام صفتی گذشته است دوره عثمانی بازی هم نیست دوره خرد ورزی است اردوغان فرقه گرا