ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

آنچه که از موزه موصل باقی ماند

یک بنای غارت شده و آسیب‌دیده. همه آثار به جای مانده از دوران آسوری و بابلی و ایرانی از بین رفته است. چند نسخه خطی و یک بال سنگی از لاماسو.

دو سال و نیم از سلطه گروه «دولت اسلامی» (داعش) بر موصل می‌گذرد. معلوم شده که غارتگری فرهنگی داعش در موصل از موزه این شهر چیزی باقی نگذاشته است.

آنچه که از موزه موصل باقی ماند

خبرگزاری رویترز گزارش داده که در یکی از سالن‌های موزه موصل یک بال سنگی «گاو بالدار» یا لاماسو  (مجسمه‌ای از سر انسان بر بدن گاو نر، از مهم‌ترین آثار بین‌النهرین) به کناری افتاده است. سنگ‌نوشته‌ای به کنار دیگری. چند نسخه خطی به زبان عربی اما سالم مانده‌اند.

یک سرهنگ ارتش عراق به خبرگزاری رویترز گفته است: «آنچه را نتوانستند غارت کنند، نابود کردند.»

یگان‌های ویژه ارتش عراق شنبه ۱۱ مارس موفق شدند موزه موصل در قسمت غربی شهر را از دست داعش خارج کنند.

مارس ۲۰۱۵ داعش برای نخستین بار با انتشار ویدیویی گوشه‌ای از ویرانگری فرهنگی در موزه موصل را به نمایش گذاشت.

در این ویدیو تکفیری‌های داعش با پتک به جان نقاشی‌ها و تندیس‌های به یادگار مانده از نبرد نینوا افتاده بودند و این آثار ارزشمند را از بین می‌بردند.

نبرد نینوا بخشی از جنگ‌های ایران و روم در زمان ساسانیان بود. در نزدیکی موصل سپاه ایران، رومیان را که به قصد تصرف تیسفون آمده بودند، به عقب‌نشینی واداشت.

آنچه که از موزه موصل باقی ماند

تندیس نگهبان دروازه نرگال (خدای سرزمین مردگان) یکی از آثار ارزشمندی بود که در این ویرانگری فرهنگی از بین رفت. قدمت این اثر به قرن هفتم پیش از میلاد می‌رسد و بخشی از دروازه نینوا، مرکز امپراطوری آشوریان بوده است.

اکنون معلوم شده که ابعاد غارت و ویرانگی فرهنگی بسیار وسیع‌تر بوده است. تقریباً همه آثار به جای مانده از دوران آسوری و بابلی و ایرانی در موزه موصل تخریب شده یا به طور کامل از بین رفته است. از سنگ‌نوشته‌ها به خط میخی هم چیزی باقی نمانده.

علاوه بر غارت موزه موصل، گروه دولت اسلامی (داعش) در حوالی مسجد موصل نیز برای به دست آوردن گنجینه‌های زیر خاکی حفاری‌هایی انجام داده‌.

سازمان یونسکو در سال‌های گذشته بارها اعلام کرده بود که یکی از منابع مالی گروه دولت اسلامی (داعش) قاچاق اجناس عتیقه و باستانی‌ و عرضه این اشیاء در بازار سیاه آثار هنری‌ست.

ارتش عراق کنترل موزه موصل را به دست آورد

گاردین گزارش داده بود که داعش برای تأمین بخشی از هزینه‌هایش شبکه کارآمدی از دلالان آثار هنری در سراسر جهان به‌وجود آورده بود. مردم بی‌چیز و جنگ‌زده در شمال سوریه و در عراق گنج‌های زیرخاکی را کشف می‌کردند و این اشیاء را در ازای دریافت مبلغ بسیار مختصری در اختیار واسطه‌ها و دلالان محلی قرار می‌دادند. سپس این اشیاء به طور سازماندهی‌شده‌ از عراق و سوریه خارج می‌شد و در اختیار دلالان آثار هنری در غرب قرار می‌گرفت. بسیاری از مجموعه‌داران متمول این اشیاء را خریدند و تصاحب کردند و به این ترتیب رد این اشیاء برای همیشه ناپدید شده است.

موزه موصل در بخش غربی شهر قرار دارد که هنوز به طور کامل آزاد نشده است.

علاوه بر غارت موزه، بنای تاریخی آن هم در اثر اصابت خمپاره و گلوله‌های توپ آسیب دیده است.

کلیسای مسیحیان کلدانی در شمال موصل هم غارت شده و بنای تاریخی آن آسیب دیده است.

در حال حاضر سربازان ارتش عراق در حال تهیه سیاهه‌ای از بقایای آثار موزه موصل‌اند.

در همین زمینه

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • من یه پیشنهاد دارم برای کشورهای خاورمیانه که صاحب تمدن غنی هستند اما ناامن هستند یا محلهای مناسب برای نگهداری آثار تاریخیشان را ندارند. شما بیایید آثار باارزش خود را به موزه های معتبر غربی اجاره دهید و این اجاره هم میتواند بلند مدت باشد و آن کشورهای غربی هم که امن هستند و گردشگر جذب میکنند هر ساله مقداری پول به شما بدهند بلکه با آن دو تا بیمارستان در مناطق سنی نشین بسازید که داعش از آنجا سبز نشود! بعد از ۱۰۰ سال یا ۲۰۰ سال یا ۱۰۰۰ سال دیگه که کشور شما امن شد به این اجاره خاتمه دهید.