جشنواره آواز زنان ایران، فرصتی برای تکخوانی زنان
۱۱ خواننده زن ایرانی در اپرای معاصر برلین در ویلای الیزابت بدون هیچگونه منعی هنرنمایی میکنند. جشنواره آواز زنان ایران میخواهد بیانگر تنوع موسیقایی ایران باشد.
جشنواره آواز زنان ایران در اپرای معاصر برلین کارش را آغاز کرد. در این جشنواره ۱۱ خواننده زن ایرانی برای نخستین بار در ویلای الیزابت بدون هیچگونه منعی هنرنمایی میکنند. هنرمندان بینالمللی موسیقی در برلین و همچنین ارکسترهای زنان که از تهران به پایتخت آلمان دعوت شدهاند، تکخوانی خوانندگان زن ایرانی را همراهی میکنند.
سیمین سماواتی، خواننده جاز گروه سمینولوژی و یلدا یزدانی، خواننده موسیقی سنتی که هنر آواز را در نزد هنرمندانی مانند پریسا و هنگامه اخوان فراگرفته، جشنواره آواز زنان ایران را با همکاری و حمایت دولت آلمان برگزار میکنند.
در بیانیه جشنواره گفته شده که به این دلیل که خوانندگان زن ایرانی از نظر قانونی از تکخوانی در مجامع مختلط منع شدهاند، تنوع صدای زن در ایران که در تاریخ موسیقی معاصر ایران پیشینهای دراز دارد، به خطر افتاده.
هدف برگزارکنندگان جشنواره آواز زنان ایرانی این است که زمینه آشنایی و همکاری بین هنرمندان زن مقیم ایران و خارج از ایران را فراهم کنند. در پایان این جشنواره که به مدت سه روز برگزار میشود، هنرمندان زن ایرانی قطعهای را با مشارکت هم تنظیم و اجرا میکنند.
توجه به تنوع فرهنگی در ایران یکی دیگر از ویژگیهای این جشنواره است. موسیقی ایران از خراسان تا کرانههای خلیج فارس از تنوع ملودیها، سنتهای موسیقایی و لهجهها و زبانها نشان دارد. ترانههایی که ۱۱ خواننده زن در ویلای الیزابت اجرا میکنند، میبایست تنوع موسیقایی ایران را بازتاب دهد.
یلدا یزدانی میگوید: «خوانندگانی که در این جشنواره شرکت دارند، همه شخصیتهای ممتازی هستند. آنها با وجود موانع، راهی برای خواندن پیدا میکنند.»
سیمین سماواتی و یلدا یزدانی، کوراتورهای جشنواره آواز زنان ایران به خوانندگان زن جوان که آینده موسیقی ایران را رقم میزنند توجه بیشتری داشتهاند.
جشنواره آواز ایران با هنرنمایی گلنار شهیار که یکی از ویژگیهای هنر او تلفیق موسیقی سنتی ایران با جاز است، گشایش پیدا کرد.
سیمین سماواتی میگوید: «تلاش ما این بود که از زنان خوانندهای دعوت کنیم که سبکهای مختلف دارند و در نقاط مختلف ایران پرورش پیدا کردهاند.»
سماواتی اعتقاد دارد که صدای زن، مثل یک ساز موسیقی مستقل عمل میکند و نمیتوان آن را با منع قانونی حذف کرد.
پیش از این مجید درخشانی، آهنگساز ایرانی و نوازنده تار تلاش کرده بود با گروه ماهبانو زمینهای برای تکخوانی هنرمندان زن فراهم بیاورد. این هنرمند ایرانی به اتهام استفاده از تکخوانی زنان شهریور سال گذشته در دادسرای عمومی و انقلاب ایران محاکمه اما از اتهاماتش تبرئه شد.
علی جنتی، وزیر مستعفی ارشاد اسلامی گفته بود که تکخوانی زنان اگر موجب مفسده نباشد ایراد ندارد. او اما به خاطر یک کنسرت موسیقی که در شهر قم برگزار شد مجبور به استعفا شد.
به دلیل چنین حساسیتهایی برگزارکنندگان جشنواره صدای آواز ایران میگویند این جشنواره صرفاً یک برنامه فرهنگی بدون هیچگونه هدف سیاسیست: تحول فرهنگی به جای انقلاب.
بیشتر بخوانید:
نظرها
ايوا
خانم سما اتي، برگزاركنندگان و تهيه كندگان از همگي شما گرامي ياران زنان ايران زمين سپاسگزاريم. موفق و پايدار باشيد. با ارزوي اينكه بهاري همراه با نو روزگاران بيابيم. پايدار باشيد.