تشکلها و فعالان کارگری: دستمزد سال ۹۶ خفتبار است
در نخستین واکنشها به تعیین حداقل دستمزد در سال ۹۶، چنذین تشکل کارگری با انتشار بیانیههایی اعلام کردهاند که کارگران در سال جاری زندگی مشقتباری خواهند داشت.
حداقل دستمزد تعیین شده برای سال ۹۶ به میزان ۹۳۰ هزار تومان واکنش شدید فعالان و تشکلهای کارگری را در پی داشته است. آنها دستمزد تعیین شده را خفتبار خوانده و افزودهاند شورای عالی کار به این ترتیب حکم صادر کرده است که کارگران یک سال دیگر را زیر خط فقر مطلق زندگی کنند و زندگی مشقتباری را پیش رو داشته باشند. دو تشکل کارگران خباز نیز طی بیانیه مشترکی خواستهاند دستمزد کارگران هم بر اساس همان سبد معیشتی تعیین شود که اساس تعیین حقوق ۲۴ میلیونی مدیران بوده است.
جلسه شورای عالی کار متشکل از نمایندگان دولت، کارفرمایان و تشکلهای کارگری نزدیک به دولت، روز ۲۴ اسفند حداقل دستمزد سال ۹۶ کارگران را ۹۳۰ هزار تومان تعیین کرد. همین شورا چند روز پیش از آن سبد هزینه خانوار را دو میلیون و چهار صد و هشتاد هزار تومان اعلام کرده بود. چند تشکل مستقل کارگری در رابطه با تعیین حداقل دستمزد سال ۹۶ بیانیههایی منتشر کردهاند. چکیده سه بیانیه:
اتحادیه آزاد کارگران ایران
«اتحادیه آزاد کارگران ایران» با انتشار بیانیهای حداقل مزد تعیین شده را خفتبار خوانده و افزوده است که با تعیین این دستمزد توسط شورای عالی کار « یکبار دیگر سالی پر از رنج و مشقت برای میلیونها خانواده کارگری رقم خورد.»
در این بیانیه آمده است که تعیین حداقل دستمزد یعنی «لگد مال شدن شأن و منزلت ما کارگران، یعنی محروم شدن بیش از پیش فرزندان خردسال ما از تحصیل و رانده شدن صدها هزار کودک به خیابانها برای شیشه پاککنی و دستفروشی و تکدیگری، یعنی خودکشی بیشتر و بیشتر ما کارگران به دلیل درماندگی از گذران زندگی، یعنی طولانیتر شدن صف کلیهفروشی، یعنی گسترش پدیده گورخوابی و کارتنخوابی، یعنی فروپاشی بیش از پیش خانوادههای ما و از دست رفتن دختران و پسران جوانمان و تباه شدن زندگی آنان، یعنی مرگ از گرسنگی و تنفروشی گستردهتر زنان و یعنی نابودی آخرین ذرههای انسانیت.»
در این بیانیه، تشکلهای کارگری نزدیک به دولت که به عنوان نمایندگان کارگران در جلسات شورای عالی کار شرکت میکنند مورد انتقاد قرار گرفتهاند. در این بیانیه آمده که آنها امسال با این که سبد معیشت را دو و نیم میلیون تومان تعیین کردند اما زیر دستمزد ۹۳۰ هزار تومان امضا گذاشتند.
بیانیه این نمایندگان را ریاکار خوانده و افزوده با این عمل خود«چشم در چشم میلیونها خانواده کارگری به آنان اعلام کردند که در این مملکت فقر و گرسنگی بیپایان، تنها سهم ۵۰ میلیون نفر انسان از زندگی است.»
بیانیه «اتحادیه آزاد کارگران ایران» افزوده است: «حداقل مزد ماهیانه ۹۳۰ هزار تومانی لکه ننگی است بر دامن دولت و نهادهای دستساز کارگری.»
پنج تشکل فعالان کارگری
بیانیه پنج تشکل فعالان کارگری (کارگران پروژههای پارس جنوبی، جمعی از کارگران پتروشیمیهای منطقه ماهشهر و بندر امام، فعالان کارگری جنوب، فعالان کارگری شوش و اندیمشک، و جمعی از کارگران محور تهران – کرج) با عنوان: «آیا هنوز باید با طناب پوسیده ماده ۴۱ قانون کار به چاه رفت؟» نوشته است که شورای عالی کار برای تعیین دستمزد پس از «اجرای مضحک بالماسکه» حکم صادر کردند که دستمزد کارگرانی که اکثر آنها زیر خط فقر زندگی میکنند ۹۳۰ هزار تومان باشد.
این پنج تشکل استدلال دولت و کارفرمایان مبنی بر این که به دلیل وضعیت اقتصادی امکان افزایش دستمزد کارگران به سطح هزینهها وجود ندارد را رد کرده و در ادامه نوشتهاند اقتصاد ایران در وضعیت و ظرفیت کنونی و به رغم تمام ضعفها و مشکلاتش، توانایی تحمل مزد حداقل معادل چهار میلیون تومان در ماه و مزدهای بالاتر از حداقل را دارد.
این بیانیه، تشکلهای کارگری نزدیک به دولت را که به عنوان نمایندگان کارگران در جلسات شورای عالی کار شرکت میکنند را مورد تائید سرمایهداران خوانده و افزوده است از همین روست که اینان «خودشان سبد حداقل معیشتی کارگران را که طبق محاسباتشان ٢.۵ میلیون تومان در ماه است را اعلام میکنند اما در همان حال حاضر می شوند حداقل مزد خفتبار را که از نصف رفم پیشنهادیشان هم کمتر است امضا کنند.»
پنج تشکل یاد شده گفتهاند کارگران نباید به ماده ۴۱ قانون کار و مذاکرات شورای عالی کار دل ببندند.
بیانیه مشترک خبازان
بیانیه مشترک «انجمن صنفی کارگران خبازیهای سنندج و حومه» و «انجمن صنفی کارگران خبازیهای مریوان و سروآباد» پیش از اعلام رسمی حداقل دستمزد سال ۹۶ منتشر شده اما به مباحثی اشاره دارد که پیرامون تعیین دستمزد متناسب با نرخ تورم مطرح بود. در این بیانیه از «اجماع ضدکارگری مقامات دولتی، تشکلهای کارفرمایی، اتاق بازرگانی و تشکلهای اسمی کارگری از شورای اسلامی کار که بیربطترین تشکل به طبقه کارگر است تا خانه کارگر» سخن گفته شده و اعلام شده که این نهادها به بهانه «شرایط نابسامان اقتصادی» سعی کردهاند، دستمزدهای پائین کارگران را توجیه کنند.
بیانیه با تاکید بر این که نرخ تورم اعلام شده توسط دولت با نرخ تورم کالاهای مورد استفاده کارگران تفاوت دارد افزوده است که دستمزد کارگران جوابگوی گذران تنها چند روز از ماه است.
بیانیه به نحوه تعیین دستمزد کارگران خباز اعتراض کرده است که همزمان با دستمزد سایر کارگران افزایش نمییابد بلکه وابسته به نرخ نان است و زمانی افزایش مییابد که بهای نان افزایش پیدا کرده باشد.
در این بیانیه آمده است: «در این شرایط اسفناک اجتماعی که زندگی اکثریت قریب به اتفاق کارگران تحت تأثیرات منفی آن قرار دارد، ما کارگران خباز به دلیل عدم افزایش دو سال و نیم دستمزدمان، بسی بیحقوقتر از همطبقهایهای خود زندگی مشقتباری را گذرانیدم. به طوری که دستمزد ما کارگران خباز طی حدود شش سال گذشته تنها دو بار و آن هم بنا به عرفی غیر قانونی، همزمان با افزایش قیمت آرد و نان، افزایش پیدا کرده است.»
در این بیانیه گفته شده که کارگران خبار با افزایش بهای نان مخالفاند زیرا نان ضروریترین کالای سفره کارگران است. اما خواهان افزایش دستمزد کارگران خباز همزمان با افزایش دستمزد سایر کارگراناند.
بیانیه کارگران خباز در پایان نوشته است خبازان خواهان افزایش دستمزدهای سال ۹۶، طبق نرخ تورم و سبد معیشتی هستند که حقوق ۲۴ میلیون تومانی مدیران کشور بر اساس آن به تصویب رسیده است.
بیشتر بخوانید:
- دستمزد ۹۶: سرکوب مزدی کارگران
- حداقل دستمزد سال ۹۶: ۹۳۰ هزار تومان
- حداقل مزد ۹۶:دولت به دنبال حذف کارگران
- جنبش افزایش دستمزد و آستانه تحمل گرسنگان
نظرها
نظری وجود ندارد.