بیش از نیم میلیون کارگر ساختمانی بیمه نشدهاند
بر اساس قانون سهمیهبندی بیمه باید هر سال تعداد مشخصی از کارگران ساختمانی بیمه شوند. اما این امر هر بار به دلیل عدم تامین منابع مالی لازم به تعویق افتاده است.
بیش از نیم میلیون کارگر ساختمانی در ایران بیمه نشدهاند. قرار بود سازمان تامین اجتماعی تا ابتدای سال ۹۶، ۱۰۰هزار نفر از این کارگران را بیمه کند اما این وعده همانند سالهای قبل عملی نشد و تنها تعداد بسیار محدودی بیمه شدند. در همان حال بیش از نیمی از حوادث کار برای کارگران ساختمانی روی میدهد.
میکائیل صدیقی، رئیس انجمن صنفی کارگران ساختمانی مریوان و سروآباد به خبرگزاری کار ایران(ایلنا) گفته است تنها در سال ۹۵، بیش از ۱۲۰۰ کارگر ساختمانی جان خود را در اثر حوادث ناشی از کار از دست دادهاند.
او دلایل بالا بودن حوادث کار در بخش ساخت و ساز را ضعف نظارت و انجام بازرسیهای ایمنی از سوی وزارت کار و عدم تعهد کارفرمایان به ایمنسازی محیط کار دانست.
بر اساس قانون سهمیهبندی بیمه باید هر سال تعداد مشخصی از کارگران ساختمانی در هر استان بیمه شوند. اما این امر هر بار به دلیل عدم تأمین منابع مالی لازم به تعویق افتاده است.
سال ۹۲ قرار بود ۲۰۰ هزار تن از کارگران ساختمانی بیمه شوند اما تقی نوربخش، مدیر عامل وقت سازمان تأمین اجتماعی اعلام کرد به دلیل عدم تخصیص اعتبار تنها نیمی از این تعداد کارگران بیمه شدهاند.
علی ربیعی، وزیر کار و امور اجتماعی سال ۹۴ اعلام کرد دولت تصمیم دارد با تأمین بودجه، تمام کارگران ساختمانی را بیمه کند. معاون سازمان تأمین اجتماعی هم خبر داد که ۸۰۰ هزار کارگر ساختمانی در نوبت بیمه هستند و مجوز ثبتنام یک میلیون کارگر نیز به استانها صادر شده است.
اما محمدحسنزدا، معاون فنی و درآمد سازمان تأمین اجتماعی چندی بعد اعلام کرد به دلیل عدم تأمین اعتبار لازم بیمه کارگران ساختمانی مقدور نیست و فراتر از این، به دلیل نبود بودجه لازم، بیمه ۱۴ هزار و ۲۶۳ کارگر ساختمانی که «پر درآمد» هستند، نیز حذف میشود.
آمار دقیقی از تعداد کارگران ساختمانی در ایران وجود ندارد. اما بخش قابل توجهی از کارگران ساختمانی در ایران را مهاجران افغان تشکیل میدهند که نسبت به کارگران ایرانی، در وضعیت به مراتب بدتری قرار دارند و از کمترین حمایتهای قانونی برخوردارند.
کارگران ساختمانی نه تنها بیشترین قربانیان حوادث شغلی هستند بلکه یکی از مهمترین کارگران فصلی ایران هستند که به شدت در معرض آسیبهای شغلی قرار دارند و فاقد حداقل امنیت شغلیاند.
شهریور سال گذشته، اکبر شوکت، رئیس کانون کارگران ساختمانی کشور از وجود لایحهای در مجلس برای ساماندهی کارگران افغان و کاهش حوادث کار خبر داده بود.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.