واشنگتن در حال آمادهسازی نبرد رقه
تیلرسون برای بحث بر سر نبرد رقه و مسئله حضور کردها به آنکارا سفر میکند. وزیر خارجه فرانسه گفته جنگ در چند روز آینده آغاز میشود.
وزیر امور خارجه ایالات متحده برای مذاکره درباره چگونگی انجام عملیات بازپسگیری رقه به آنکارا سفر میکند. در همین حال، فرستاده سوریه در سازمان ملل حضور آمریکا در بازپسگیری رقه را «غیرقانونی» خواند.
به گزارش خبرگزاری «رویترز»، ماکس تیلرسون، وزیر امور خارجه آمریکا هفته آینده با مقامهای ارشد ترکیه در آنکارا، پایتخت این کشور دیدار خواهد کرد تا درباره عملیات نظامی بازپسگیری رقه از گروه «دولت اسلامی» (رقه) به رایزنی بپردازد.
نیروهای دموکراتیک سوریه (قوات سوريا الديمقراطية یا ق.س.د) که مهمترین گروه شبهنظامی حاضر در آن را یگانهای مدافع خلق (ی پ گ)، متعلق به نیروهای کرد شمال سوریه تشکیل میدهد، از نوامبر سال گذشته کارزار خود را برای بازپسگیری رقه تحت پشتیبانی ایالات متحده آغاز کرد. عملیات آنها «خشم فرات» نام گرفت.
ق.س.د همچنین متشکل از هزاران نیروی آموزشدیده عرب است که حمله نهایی به رقه را انجام خواهند داد.
ترکیه با حضور کردها در عملیات آزادسازی رقه مخالف است و به گزارش رویترز، در هفتههای اخیر بر واشنگتن فشار آورده تا از حمایت خود از ی پ گ دست بردارد.
رجب طیب اردوغان، زئیسجمهوری ترکیه پس از بیرونراندهشدن داعش از الباب به دست شورشیان مسلح تحت حمایت آنکارا گفته بود که هدف نهایی آنکارا از حضور در سوریه بازپسگیری رقه است. آنکارا از واشنگتن خواسته تا برای بازپسگیری نهایی رقه به حمایت از شورشیان عرب تحت پشتیبانی ترکیه بپردازد.
نیروهای کرد به شدت با هرگونه حضور ترکیه در این عملیات مخالف هستند. آمریکا نیز نگران است که شورشیان عرب تحت حمایت ترکیه به حد کافی پر تعداد نباشند و از آموزشهای نظامی کافی برخوردار نشده باشند.
یک مقام آمریکایی به رویترز گفته است که واشنگتن پیش از نهاییکردن عملیات بازپسگیری «باید بر سر جزئیات با ترکیه هماهنگ شود.»
تصمیم درباره عملیات نظامی رقه نشان خواهد داد که دونالد ترامپ، رئیسجمهوری جدید آمریکا تحقق سریعتر وعدههای خود برای «پایان کار داعش» را ارجحیت میبخشد یا حفظ روابط بلندمدت با ترکیه به عنوان متحد این کشور در ناتو را. آمریکا برای انجام عملیات هوایی در سوریه از یک پایگاه هوایی در ترکیه استفاده میکند.
نبرد رقه نزدیک میشود
درحالیکه پایان عملیات بازپسگیری موصل، دومین شهر بزرگ عراق از داعش نزدیکتر میشود، آمادگی برای نبرد رقه نیز افزایش مییابد.
ژان ایو لو دریان، وزیر دفاع فرانسه جمعه ۲۴ مارس گفت که نبرد رقه احتمالاً «در روزهای آینده» آغاز میشود.
همچنین ی پ گ هفته پیش به رویترز گفته بود که حمله به رقه در اوایل آوریل آغاز میشود و ی پ گ در آن نقش خواهد داشت.
برخی از مقامهای آمریکایی گفتهاند که این زمانبندی خوشبینانه است و جنگ کنونی بر سر سد طبقه در ۴۰ کیلومتری غرب رقه میتواند هفتهها به طول بینجامد.
پنتاگون نیز خبر داده است که واشنگتن هنوز بر سر تشکیل گردانی از نیروهای آمریکایی در عملیات بازپسگیری رقه به نتیجه نهایی نرسیده است. هماکنون حدود یکهزار سرباز آمریکایی در سوریه حضور دارند. اما برای حضور مستقیم نیروهای آمریکایی در حمله به رقه صدها سرباز دیگر شاید به این هزار سرباز افزوده شوند.
سناتور جان مککین، رئیس کمیته خدمات نیروهای مسلح سنای آمریکا هفته گذشته به خبرنگاران گفته بود که راضیکردن اردوغان درباره مشارکت کردها در عملیات رقه دشوار است.
او گفته بود که اگر نیروهای کرد کنار گذاشته شوند، عملیات رقه به درازا خواهد انجامید و داعش نیروهای خود را از رقه خارج خواهد کرد و به نقاط دیگر خواهد فرستاد.
در عین حال، او هشدار داده بود که استفاده از کردها در این عملیات میتواند به چالشهای جدی در رابطه با ترکیه بینجامد.
آمریکا وعده داده که «منطقه امن»، یکی از خواستههای آنکارا از اوایل جنگ سوریه را تحقق خواهد بخشید. چهارشنبه، ۲۲ مارس تیلرسون گفته بود که ایالات متحده با استفاده از اعلام آتشبس «منطقههای موقت ثبات» تشکیل خواهد داد تا پناهندگان و آوارگان جنگ سوریه و عراق قادر به بازگشت به کشورهایشان باشند.
آمریکا نسبت به تشکیل منطقههای امن تمایل زیادی ندارد. تشکیل این منطقهها باعث خواهد شد تا حضور هزاران نیروی نظامی آمریکایی برای محافظت از امنیت آنها در خاک سوریه ضرورت یابد.
واکنش دمشق: با ما هماهنگ کنید
بشار الجعفری، فرستاده دائم سوریه در سازمان ملل جمعه به خبرنگاران گفت که هرگونه حمله نیروهای تحت حمایت آمریکا یا ترکیه به رقه «غیرقانونی» است، مگر آنکه از پیش با دمشق هماهنگ شده باشد.
او که مذاکرهکننده اصلی هیأت دمشق در مذاکرات صلح سوریه در ژنو است، تأکید کرد که «هر گونه حضور نظامی در قلمروی سوریه بدون موافقت دولت این کشور حضوری غیرقانونی است.»
دولت بشار اسد در دمشق هنوز کنترل بخشهای وسیعی از سوریه را در دست ندارد.
جعفری همچنین گفت که هیچکس نمیتواند بدون هماهنگی با عراق و سوریه، ادعای مبارزه با داعش را داشته باشد.
او افزود که تنها مبارزان واقعی علیه داعش متحدان اسد از جمله روسیه و ایران هستند. الجعفری بریتانیا، فرانسه، ترکیه و قطر را به دلیل حمایت از مخالفان مسلح اسد حامیان مالی تروریسم در این کشور خواند.
اگرچه نام ایالات متحده در این فهرست نبود، اما الجعفری علیه مداخله نظامی مستقیم آمریکا در نبرد رقه نیز هشدار داد.
آژانسهای مربوط به کمکهای بشردوستانه در سازمان ملل از همین حالا گفتهاند که برای غیرنظامیان رقه برنامههای ویژهای تدارک دیدهاند. هزاران غیرنظامی سوری در نواحی تحت کنترل داعش در رقه زندگی میکنند.
نظرها
نظری وجود ندارد.