بازار نفت: سرگردان میان اوپک و آمریکا
کمیته مشترک وزرای اوپک و غیرعضو اوپک خواستار تداوم توافق کاهش تولید شده اما ناظران بازار انرژی میگویند کاهش تولید نفت ممکن است برای اعضای اوپک نتیجه معکوس داشته باشد.
نشست کمیته نظارتی کاهش تولید اعضای اوپک و دیگر تولیدکنندگان نفت همسو با اوپک در کویت امکان تمدید توافق برای کاهش تولید نفت در نیمه دوم سال ۲۰۱۷ را بیشتر کرد. ایا کاهش تولید به افزایش قیمت منتهی خواهد شد؟
روسیه تنها کشوری است که اعلام نظر نهایی در باره توافق را به آینده و ارزیابی بازار انرژی و میزان تولید آمریکا موکول کرده است. اعضای اوپک و دیگر کشورهایی که به توافق برای کاهش تولید پیوستهاند، تداوم کاهش تولید را ضروری دانستهاند. اما مشخص نیست که کاهش تولید در پایان نتیجه دلخواه اوپک را داشته باشد.
تحلیلگران بازار انرژی میگویند که تداوم توافق برای کاهش تولید ممکن است که قیمت نفت را برای کوتاه مدت افزایش دهد، اما میتواند به زیان اعضای اوپک هم تمام میشود.
به گزارش روزنامه «فرانکفورت آلگماینته» افزایش قیمت نفت تا ۶۰ دلار – که هدف اصلی اعضای اوپک است- میتواند تولید روزانه نفت شیل در امریکا را تا ۱۰.۷ میلیون بشکه در روز افزایش دهد.
برپایه این گزارش «ایگون واینبرگ» متخصص بازار نفت «کومرز بانک »گفته است که توافق دوباره برای کاهش تولید میتواند برای دوره زمانی کوتاه قیمت نفت را تا ۵۵ دلار افزایش دهد، اما با افزایش تولید نفت آمریکا با شکست روبرو خواهد شد.
آمریکا پس از اعلام توافق اعضای اوپک و دیگر کشورهای همسو با اوپک تولید روزانه را تا ۴۰۰ هزار بشکه در روز افزایش داده و برآورد میشود که تا پایان سال ۷۰۰ هزار بشکه تولید روزانه بیشتر شود.
افزایش تولید نفت در آمریکا همزمان با کاهش تولید و عرضه از سوی اوپک و دیگر صادر کنندگان نفت، تلاش اعضای اوپک برای دستیابی به نفت ۶۰ دلاری را با مانع روبرو کرده است.
در حالیکه نگرانی و هدف اصلی اعضای اوپک جلوگیری از کاهش قیمت نفت است، آمریکا هم میخواهد که از افزایش بیرویه قیمت نفت در بازار جلوگیری کند و قدرت تأثیرگذاری اوپک بر بازار نفت را کاهش دهد.
اعضای کشورهای صادر کننده نفت نوامبر ۲۰۱۶ توافق کردند که میزان تولید روزانه را تا مرز ۱.۸ میلیون بشکه کاهش دهند. علاوه بر اوپک، روسیه و چند تولیدکننده نفت دیگر هم از این توافق حمایت کردند.
پس از اعلام این توافق و اجرایی شدن آن از ابتدای ژانویه ۲۰۱۷ قیمت نفت در بازار جهانی حدود ۲۰ درصد افزایش یافت اما از ابتدای مارس قیمتها روند کاهشی در پیش گرفت و به حدود ۵۰ دلار رسید.
بر اساس گزارش اوپک، اعضای این سازمان به ۹۸ درصد از تعهدات خود برای کاهش تولید پایبند بودهاند اما کشورهای غیرعضو، تعهد کاهش تولید را کاملاً رعایت نکردهاند.
روسیه به عنوان یکی از کشورهای غیرعضو اوپک که متعهد به کاهش تولید شده بود، اعلام کرده است که با تداوم کاهش تولید در نیمه دوم سال جاری همراهی نخواهد کرد.
اعضای اوپک قرار است که مه ۲۰۱۷ درباره تداوم توافق کاهش تولید تصمیمگیری کنند.
نظرها
نظری وجود ندارد.