اجلاس اتحادیه عرب: تأکید بر «راه حل دو کشور» و مبارزه با فرقهگرایی در خاورمیانه
جنگ سوریه و یمن و مناقشه فلسطین با اسرائیل نشست اتحادیه عرب را تحت تأثیر قرار داده بود. نگرانی از تسلط ایران بر خاورمیانه آشکار بود. صندلی سوریه خالی مانده بود.
اجلاس یک روزه سران عرب در «بحر المیت» اردن در جوار اسرائیل برگزار شد. مهمترین موضوع این نشست مبارزه با تروریسم و فرقهگرایی در خاورمیانه در پرتو جنگ داخلی سوریه و یمن و دخالت ایران در بحرانهای خاورمیانه و همچنین تأکید بر راه حل دو کشور در مناقشه بین اسرائیل و فلسطین بود. ۱۶ پادشاه، امیر و رئیس جمهور در این اجلاس حضور داشتند. تنها غایب این نشست، سوریه بود که عضویتش در اتحادیه عرب تعلیق شده و با این حال در یک اقدام نمادین، پرچم و صندلی خالی سوریه در نشست حضور داشت.
راه حل دو کشور
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد یکی از سخنرانان بیست و هشتمین نشست سران عرب بود. گوترش گفت راه حل دو کشور تنها راه تحقق امنیت و صلح در اسرائیل و فلسطین است. او نیز اعلام کرد که از نظر سازمان ملل احداث شهرکهای یهودینشین در کرانه باختری غیر قانونیست.
دسامبر ۲۰۱۶ پیش از روی کار آمدن دونالد ترامپ، شورای امنیت سازمان ملل با صدور قطعنامهای خواهان توقف شهرکسازی اسرائیل در کرانه باختری شده بود. برخلاف انتظار، ایالات متحده آمریکا در زمان ریاست جمهوری باراک اوباما قطعنامه شورای امنیت را وتو نکرد و به آن رأی ممتنع داد. در نخستین دیدار بنیامین نتانیاهو با دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در سخنانی ابهامآفرین گفته بود: «من به هر دو طرح، طرح دو کشور مستقل و یک کشور نگاه میکنم. طرحی را ترجیح میدهم که هر دو طرف به آن تمایل داشته باشند. من میتوانم با هر دو این طرحها کنار بیایم.»
در اجلاس یک روزه سران عرب، بدون آنکه نامی از ترامپ برده شود بر راهحل دو کشور به عنوان تنها راهکار کشورهای عربی در رویارویی با اسرائیل تأکید شد.
محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین از اسرائیل خواست به شهرکسازی در کرانه باختری پایان دهد. او با اشاره به اینکه بسیاری از کشورهای جهان، فلسطین را به رسمیت شناختهاند گفت:
«در تعامل با همه ابتکار عملهای بینالمللی، نرمش نشان دادیم. اما دولت اسرائیل با تشدید روند شهرکسازی در برابر راهحل دو کشور، مانعتراشی کرد.»
عباس اعلام کرد که انتخابات محلی فلسطین در ماه مه سال جاری برگزار میشود. به گفته او در چشمانداز تشکیل یک دولت وحدت ملی در سرزمینهای فلسطینی قرار دارد.
او در پایان سخنانش گفت: «راهحلهای موقت، به سود مسأله فلسطین نیست.»
شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر، باجی قائد السبسی رئیس جمهوری تونس و ملک عبدالله پادشاه اردن نیز در سخنانشان به مسأله فلسطین اشاره کردند. پادشاه اردن که میزبانی این نشست یک روزه را به عهده داشت اسرائیل را به تلاش برای از بین بردن «فرصتهای صلح» متهم کرد و گفت: «بدون حل و فصل مناقشه فلسطین، ثبات به خاورمیانه باز نمیگردد.»
فرقهگرایی، تروریسم و ایران
احمد ابوالغیط، دبیرکل اتحادیه عرب بدون آنکه از ایران نامی به میان بیاورد با انتقاد از فرقهگرایی در خاورمیانه خواهان یکپارچگی بیشتر کشورهای عربی شد. او گفت: «طرفهایی در منطقه وجود دارند که از فرقهگرایی برای چند پاره کردن وحدت عربیمان استفاده میکنند. پروندههای سیاسی مهم منطقه از دست کشورهای عربی خارج شده است.»
پیش از این ترکیه و عربستان سعودی ایران به فرقهگرایی در خاورمیانه متهم کرده بودند.
شیخ صباح الاحمد الصباح، امیر کویت هم در بخشی از سخنانش از ایران خواست که به حاکمیت کشورها و پایههای حسن همجواری احترام بگذارد. او به بحران سوریه هم اشاره کرد که حل این بحران به دلیل تعارض منافع با مانع مواجع شده است.
عبدالفتاح السیسی رئیس جمهوری مصر گفت که به نظر او برخی کشورها برای گسترش نفوذشان در خاورمیانه از اختلافات قومی در جهان عرب استفاده میکند. سیسی از کشورهای عربی خواست که با اتخاذ موضعی قاطع مانع از «تحمیل سلطه مذهبی» در جهان عرب شوند.
السیسی گفت: «مردم سوریه در سایه انتشار تروریسم و دخالتهای بیسابقه خارجی، با بزرگترین بحران منطقه روبرو هستند.»
عبد ربه منصور هادی رئیس جمهوری یمن هم ایران را متهم کرد که از «تروریسم» در منطقه حمایت میکند و خواهان استراترژی یکسان عربی در رویارویی با ایران شد.
او ایران را متهم کرد که به شیعیان حوثی سلاح میرساند و از کشورهای عربی خواست در بازسازی یمن بکوشند.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.