آغاز سال با اعتراض کارگران به دستمزدهای عقبمانده و اخراج
۳ هفته بیشتر از سال ۹۶ نگذشته اما در همبن مدت کوتاه بیش از ۳ هزار کارگر ایرانی بیکار و چند کارخانه کوچک و بزرگ هم تعطیل شدهاند. تعویق در پرداخت دستمزد کارگران هم همچنان خبرساز است.
در اسفند ۹۵ نیز مانند سالهای گذشته، قرارداد کاری کارگران برخی از کارخانهها تمدید نشد. در تعداد دیگری از کارخانهها به کارگران وعده راهاندازی تولید در سال ۹۶ داده شد و در بسیاری از کارخانهها معوقات مزدی کارگران که گاه به یک سال میرسید بلاتکلیف ماند. در فروردین سال ۹۶ کارگران ماندند و وعدههای اجرا نشده و دستمزدهای پرداخت نشده. سه هفته بیشتر از سال نو نگذشته اما بیش از ۳ هزار کارگر از کار بیکار و چند کارخانه نیز تعطیل شدهاند.
کارگرانی که مطالبات معوقه دارند سال کاری جدید را با اعتصاب و اعتراض برای دریافت دستمزدهای عقبافتادهشان آغاز کردند. عدم پرداخت ماهها دستمزد پس از پایان تعطیلات نوروز باعث شد دوباره تجمعات اعتراضی کارگران آغاز شود. نخستین حرکت کارگری ثبت شده در سال جدید مربوط به ۲ فروردین است. روزی که کارگران کارخانه سیمان باقران در جریان بازدید حسن روحانی از این کارخانه در خراسان جنوبی به تعویق مزد خود اعتراض کردند.
دستمزدهای عقبمانده
- اعتراض به یک سال تعویق دستمزد در حضور رئیسجمهور
نخستین حرکت اعتراضی سال ۹۶ مربوط به سیمان باقران است. ظهر روز ۲ فروردین که حسن روحانی، برای افتتاح کارخانه سیمان باقران واقع در «درمیان» به این کارخانه رفت، تعدادی از کارگران به عدم پرداخت مطالباتشان اعتراض کردند. به گزارش منابع محلی صدها کارگر این کارخانه که ۱۲ ماه است حقوق نگرفتهاند از طرف هیات مدیره تحت فشار قرار گرفتند در حضور روحانی اعتراض نکنند اما اعتراض خود را بیان کردند.
- دو ماه دستمزد ۴ هزار کارگر «گروه ملی صنعتی فولاد اهواز» پرداخت نشده است
حدود ۴ هزار کارگر «گروه ملی صنعتی فولاد اهواز» هنوز دستمزد بهمن و اسفند ماه سال گذشته خود را به همراه چندین سال مطالبات سنواتی دریافت نکرده اند.
- اعتصاب رانندگان خودروهای لجنکش بابل
روز چهارشنبه ۱۶ فروردین اعتصاب رانندگان خودروهای لجنکش بابل وارد سومین روز خود شد. ۳۵ راننده خودروی لجنکش به نبود مکان مشخص برای تخلیه فاضلاب شهری اعتراض دارند و خواستار رفع مشکل مکان تخلیه فاضلاب هستند
- تجمع کارگران کارخانه چوب و فلز اردکان مقابل دفترنماینده مجلس
کارگران کارخانه چوب و فلز اردکان (چوفا) روز نوزده فروردین در تداوم تجمعات اعتراضی خود مقابل دفترنماینده اردکان در مجلس اجتماع کردند. آنها سه ماه است دستمزد نگرفتهاند و عیدی سال ۹۵ نیز به آنان پرداخت نشده است.
۱۵۰ کارگر در این کارخانه شاغل اند. آنها برای رساندن صدای اعتراض خود به گوش مسئولان روز ۱۴ فروردین مقابل فرمانداری شهرستان و روز بعد مقابل اداره کار و امور اجتماعی تجمع کرده بودند. این دو تجمع و همچنین تجمع مقابل دفتر نماینده مجلس بینتیجه مانده است.
این کارخانه تولیدکننده مبل و صندلی است و به گفته کارگران فروش خوبی دارد و تولیداتش حتی پیشفروش میشود. کارگران میگویند رئیس کارخانه ادعا میکند منابع مالی ندارد تا بتواند از بانک وام بگیرد.
- ششمین روز اعتصاب در کارخانه قو
روز یکشنبه ۲۰ فروردین اعتصاب کارگران قو وارد ششمین روز شد. آنها مطالبات مزدی خود مربوط به بهمن، اسفند و عیدی ۹۵ را دریافت نکردهاند.
کارفرما متعهد شده بود مطالبات آنها را تا نیمه اسفند ۹۵ پرداخت کند. عدم پرداخت مطالبات به دو تجمع اعتراضی کارگران مقابل دفتر سهام دار عمده این کارخانه در ۲۶ و ۲۸ اسفند منجر شده بود. این کارخانه ۲۸۰ کارگر دارد.
اخراج کارگران
- تجمع کارگران فضای سبز دانشگاه جندی شاپور دزفول به همراه خانواده
کارگران اخراجی خدمات و فضای سبز دانشگاه صنعتی جندی شاپور دزفول روز ۱۵ فروردین دراعتراض به بیکارشدن و برای بازگشت بکار مقابل فرمانداری تجمع کردند. خانوادههای کارگران در این حرکت اعتراضی همراه کارگران بودند. کارگران با ۱۰ تا ۱۷ سال سابقه کار تیرماه سال ۹۵ اخراج شدهاند. آنها خواهان بازگشت به کارهستند.
- کارگران شیشه قزوین اخراج شدند
روند اخراجها در سال ۹۶ در کارخانه شیشه قزوین روز ۷ فروردین، با اخراج ۴۰ کارگر پیمانی این کارخانه آغاز شد. اسامی این کارگران به همراه ۲۰ کارگر دیگر از پیش در لیست اخراج گذاشته شده بود و در مرحله اول این ۴۰ کارگر که ۸ ماه دستمزد معوقه دارند، اخراج شدند.
- اخراج ۲۰۰ تن از کارکنان شرکت طراحی و مهندسی صنایع انرژی
خبر اخراج ۲۰۰ تن از کارکنان شرکت طراحی و مهندسی صنایع انرژی روز ۷ فروردین منتشر شد. علت اخراج، مشکلات نقدینگی شرکت عنوان شده است. اخراج بدون اطلاع قبلی بوده و برخی از اخراجشدگان سالها در این شرکت کار کردهاند.
امیرعلی نوری، مدیر منابع انسانی این شرکت که نامه پایان کار به امضای او میان کارگران توزیع شده است اخراج کارگران را تکذیب کرد. کارگران ضمن ابراز تعجب از سخنان غیر واقعی او پرسیدند: «آیا شرکت میتواند تکذیب کند که در روزهای ۲۴ ، ۲۵ و ۲۸ اسفندماه ۹۵ ، حدود ۲۰۰ نامه در سطح شرکت توزیع شده که حدود ۳۰ نفر از ابتدای فروردین ماه ۱۳۹۶ و ۷۰ یا ۸۰ نفر از خرداد ماه ۱۳۹۶ و ۹۰ یا ۱۰۰ نفر از ابتدای مهر ماه ۱۳۹۶ نباید دیگر در محل کار حضور داشته باشند؟»
- پالایشگاه بید بلند واقع در بهبهان؛ از انکار اخراج کارگران تا تعطیل کارخانه
۲۰۰ کارگر «بهمئی» شاغل در فاز دوم پالایشگاه بید بلند واقع در بهبهان، توسط فرماندار این شهر اخراج شدند. کارگران گفتهاند فرماندار آنها را به این دلیل که بومی نیستند اخراج کرده است. فرماندار بهبهان این مساله را رد میکند. کارگران پالایشگاه بیدبلند ۲ در اعتراض به قراردادی بودن و عدم امنیت شغلی دست به اعتصاب زده بودند و علی مظفری فرماندار بهبهان برای پایان دادن به اعتصاب به کارخانه رفته و در جمع کارگران ظاهر شده است.
پای نماینده کهگیلویه در مجلس نیز به این ماجرا کشیده شد. او تائید کرد که دهها تن از کارگران اخراجی پالایشگاه بیدبلند ۲ به فرمانداری مراجعه کردهاند. سردار عدل هاشمی وعده داد جلسهای در اداره کار بهبهان برگزار و حکم بازگشت به کار کارگران اخراج شده صادر شود.
روز پنج شنبه ۱۷فروردین، جمعی ازکارگران پالایشگاه گاز بیدبلند ۲دراعتراض به اخراجشان از کار توسط فرماندار بهبهان و برای بازگشت بکار مقابل فرمانداری شهرستان بهمئی تجمع کردند.
۱۸فروردین بیش از۷۰۰ کارگر پروژه گاز بیدبلند ۲ بهبهان در اعتراض به نداشتن امنیت شغلی و وضعیت استخدامیشان مقابل ورودی اصلی پالایشگاه دست به تجمع زدند.
حدود ۵۰۰ کارگر شاغل پالایشگاه گاز بیدبلند ۲ بهبهان با به خطر افتادن امنیت شغلیشان بدنبال اخراج ۲۰۰نفر از همکارانشان ۱۷ فروردین به صف معترضین پیوستند ومتحدانه تجمع اعتراضی بر پا کردند.
شنبه ۱۹ فروردین، تجمع اعتراضی کارگران اخراجی وشاغل پالایشگاه بیدبلند۲ با همراهی جوانان متقاضی کار محلی ادامه و شدت پیدا کرد. آنها راه ورود به شرکت را مسدود کردند. فرماندار شهرستان بهبهان و مدیر عامل کارخانه، پروژه پالایشگاه بیدبلند۲ را تا اطلاع ثانوی تعطیل کردند.
کارگران خواهان تعیین وضعیت کاری خود و استخدام هستند. این مساله با مخالفت مدیران پروژه مواجه شده است.
کارگران که با اعلام تعطیلی موقت پروژه بلاتکلیف شدهاند، روز یکشنبه ۲۰ فروردین نیز در محوطه ورودی این پالایشگاه تجمع کردند.
- اخراج ۳۰ کارگر داروسازی کوثر
بیش از ۳۰ کارگر شاغل در داروسازی کوثر در آغاز سال جدید بیکار شدند. این کارگران پیمانیاند و در بخش بسته بندی کار میکردند. در فروردین به آنها اطلاع داده شد که شغل خود را از دست دادهاند.
- اخراج ۳۰ کارگر کارخانه کاشی نائین
۳۰ کارگر کارخانه کاشی نائین با شروع سال جدید از کار اخراج شدند.
- سال نو کارگران کارخانه البرز با مرخصی اجباری آغاز شد
سال ۹۶ برای کارگران دو کارخانه «تولی پرس» و«بسته بندی البرز» با مرخصی اجباری آغاز شد. ۵۸۰ کارگر این دو کارخانه از پنجم تا ۱۹ فروردین به مرخصی اجباری فرستاده شدند. کارگران این دو کارخانه تحت مدیریت کارفرمای واحدی کار میکنند و روشن نیست که مرخصی اجباری آنان به ۱۰ روز محدود مانده باشد.
- اخراج ۱۵ کارگر قرار دادی کارخانه تانیا شفق
روز ۱۴ فروردین ۱۵ تن از کارگران قراردادی کارخانه تانیا واقع در شهرک صنعتی پرند (شهرستان رباط کریم) به دلیل «عدم نیاز» اخراج شدند. این کارگران از ۳ ماه تا ۴ سال سابقه کار دارند. کارخانه تانیا شفق پرند تولیدکننده ظروف فولادی و آهنی است.
- پلیاکریل تعطیل و بیکاری ۲ هزار کارگر آن قطعی شد
۲ هزار کارگر پلیاکریل سال نو را با مراجعه به اداره کار برای دریافت بیمه بیکاری آغاز کردند. پس از ماهها وعده و وعید برای راه انداختن مجدد تولید در این کارخانه، روز نوزدهم فروردین که کارگران به کارخانه رفتند از آنها خواسته شد برای دریافت حق بیکاری اقدام کنند.
«هیات اجرایی دولت» که ماههاست در این شرکت مستقر شده و سال پیش قول داده بود تولید کارخانه را در سال ۹۶ راهاندازی کند به کارگران خبر داد روشن نیست کارخانه چه تاریخی بازگشایی شود.
۲ هزار کارگر پلیاکریل ۴ سال برای حفظ تولید در کارخانه تلاش کردند. پیشتر مدیریت کارخانه اعلام کرده بود برای رفع مشکلات تولید نیمی از کارگران باید اخراج شوند. کارگران از سال ۹۲ برای حفظ شغل خود بارها اعتصاب و تظاهرات به راه انداختند. این اعتراضات به دستگیری کارگران انجامید
- کارخانه داروگر تعطیل و کارگران آن بیکار شدند
روز ۱۹ فروردین صدها کارگر شرکت “داروگر” پس از مراجعه به کارخانه با درهای بسته مواجه شدند. از کارگران خواسته شد تسویه حساب کنند.
این کارخانه که طی چند سال اخیر تعداد کارگران آن در اثر اخراجهای پی در پی از ۲۵۰۰ به حدود ۵۰۰ تن کاهش یافته است در نیمه اسفند کارگران را به مرخصی اجباری فرستاد. مرخصی کارگران سه بار تمدید شده است.
محمدرضا مس فروش رییس سازمان صنعت،معدن و تجارت استان تهران خبر تعطیلی کارخانه داروگر را تکذیب کرده و افزوده: «کارخانه بزرگ داروگر یکی از بهترین واحدهای تولیدی فعال کشور به شمار می رود که در سال گذشته افزایش تولید داشته است و به هیچ عنوان تعدیل، کاهش یا اخراج نیرو ندارد» وی مدعی شده است: «داروگر روال عادی تولید خود را طی می کند و در فرصت تعطیلی های فروردین ماه برنامه بهسازی و نوسازی خود را سپری کرده تا بتواند با توان بیشتری در چرخه تولید محصولات مطلوب گام بردارد.»
برخی کارگران گفته بودند از آنها خواسته شده با کارخانه تسویه حساب کنند.
داروگر تولیدکننده مواد شوینده از جمله شامپو قدمتی ۹۰ ساله دارد و از قرار معلوم بدلیل بدهی به ادارات و نهادهای مختلف پلمب شده است. بدهی این شرکت به بانکها ۸۰۰ میلیارد تومان است و گفته می شود بدهی شرکت بیشتر از داراییهای آن است.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.