روز عجیب «ثبتنام»
بیش از ۱۰۰ نفر و در آن میان چندین زن در انتخابات ریاست جمهوری ایران ثبتنام کردند. انگیزهها متفاوت است: از اعتراض مدنی تا سودای شنا کردن با ترامپ در اقیانوس هند.
اصل شناسنامه ، کارت ملی و یک قطعه عکس شش در چهار. اینها مدارک مورد نیاز برای ثبتنام در انتخابات ریاست جمهوری در ایران است. در نخستین روز آغاز ثبتنام برای انتخابات ریاست جمهوری، بیش از صد نفر به ستاد انتخابات در وزارت کشور مراجعه کردهاند. هرچند ثبتنام ساده است، اما گذر از فیلتر شورای نگهبان برای تأیید صلاحیت بحث دیگریست.
به گزارش خبرگزاریهای داخلی، در نخستین ساعت نامنویسی داوطلبان شرکت در انتخابات ریاست جمهوری ایران، بیش از ۲۵ نفر ثبت نام کردند.
مشکلی به نام کراوات
قاسم شعلهسعدی، نماینده مجلس شورای اسلامی در دورههای سوم و چهارم و از فعالان حقوق بشر در ایران جزو کسانی بود که برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام کردند.
شعلهسعدی به خاطر سخنانش درباره غیر قانونی بودن روند گزینش علی خامنهای به عنوان رهبر جمهوری اسلامی بازداشت شد. او در انتخابات ریاست جمهوری یازدهم نیز ثبتنام کرده اما صلاحیتش توسط شورای نگهبان رد شده بود.
قاسم شعلهسعدی با کراوات برای ثبتنام به ستاد انتخابات در وزارت کشور مراجعه کرد. مآموران امنیتی ابتدا از ورود او به وزارت کشور جلوگیری کردند و بعد از آنکه به او اجازه ورود دادند، میکروفن او را در جمع خبرنگاران خاموش کردند. با اینحال قاسم شعلهسعدی اعلام کرد که مهمترین هدفش از ثبت نام در انتخابات ریاست جمهوری، نجات ایران است. او درباره کراواتش گفت که در هیچیک از قوانین جمهوری اسلامی کراوات منع نشده است.
اعتراض مدنی زنان به شورای نگهبان
مصطفی میرسلیم، کاندیدای حزب مؤتلفه اسلامی با جمعی از هوادارانش در حالی که لباس کارگران را پوشیده بود به ستاد انتخابات مراجعه و ثبت نام کرد. او اولین و تنها گزینه شناخته شده در نخستین روز ثبتنام در انتخابات ریاست جمهوری ایران است.
وزیر پیشین ارشاد اسلامی درباره انگیزهاش از ثبت نام در دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران گفت:
«من آمدهام تا سهم شما را از سفره پربرکت انقلاب بگیرم و به شما برسانم. من امروز نیامدهام تا حقوق نجومی بگیرم.»
با وجود مخالفت شورای نگهبان با حضور نامزدهای زن در انتخابات ریاست جمهوری ایران، زنان ایرانی هم از فرصت «ثبت نام» استفاده کردند تا تلویحاً مخالفت خود را با سیاست تبعیضآمیز شورای نگهبان به نمایش بگذارند.
بیبشتر بخوانید:
شعله حاج میرفتاح تبریزی، دارنده دکترای حقوق قضایی از ایتالیا یکی از زنانی بود که برای انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام کرد. یکی از همراهان او گفت میرفتاح تبریزی به خوبی میداند که صلاحیتش تأیید نمیشود اما بخت خود را میآزماید.
یکی دیگر از زنان متقاضی احراز مقام ریاست جمهوری در ایران متولد ۱۳۶۱ است. او به رسانههای داخلی گفته است:
«در انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا نیز نامنویسی کردهام. آنقدر میآیم و ثبت نام میکنم تا یاد بگیرند خانمها هم باید وارد عرصه انتخابات شوند.»
یکی دیگر از نامزدهای زن که نام او نیز اعلام نشده، به آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان اشاره کرده و به رسانههای داخلی گفته است:
«چرا ما نباید زنی در مناصب بلندپایه کشور داشته باشیم؟»
سودای شنا کردن با ترامپ در اقیانوس هند
ثبت نام یک جوان ۲۵ ساله که لیدر تیمهای فوتبال از جمله تیم تراکتورسازیست و از علاقمندان امیر قلعه نوییست، یک معلم که با شعار «آموزش ملی» در انتخابات شرکت کرده، و ثبتنام نگهبان یک کارخانه کاشیسازی که با امید شنا کردن با دونالد ترامپ در اقیانوس هند در انتخابات ریاست جمهوری ایران شرکت میکند از شگفتیهای «روز ثبت نام» بود.
دو برادر دوقلو هم با این آرزو ثبت نام کردند که بعد از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری هر ماه به هر ایرانی ۳۰۰ هزار تومان بپردازند.
یک کارشناس تربیت بدنی که فعلاً بیکار است با شعار ایجاد اشتغال ثبت نام کرد.
شورای نگهبان اعلام کرده است که تا ۳۱ فروردین صلاحیت نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری را بررسی میکند. ۶ یا ۷ اردیبهشت وزارت کشور نامزدهای تایید صلاحیتشده را رسما اعلام میکند و تبلیغات انتخاباتی از آن زمان برای مدت کمتر از سه هفته آغاز میشود.
در یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران در سال ۱۳۹۲، شورای نگهبان صلاحیت بسیاری از نامزدها از جمله اکبر هاشمی رفسنجانی، اسفندیار رحیم مشایی، مسعود پزشکیان، علی فلاحیان، علیرضا زاکانی، منوچهر متکی و قاسم شعله سعدی را تأیید نکرد.
بیشتر بخوانید:
نظرها
اسماعیل عبدالله زاده
شروع بساط شامورتی بازی کلید خورد. روزها و سال ها مردم را به تخم چپشان هم حساب نمی کنند و دیکتاتوری و زورگویی و فساد و اختلاس و زند و بند و پارتی بازی و دست توی جیب مردم میکنند و روزهای اتنخابات صحبت از وطن پرستی و روز انتخاابات اهنگ وطنم و اهنگ های ملی گرایانه پخش میکنند و هر کسی هم با فریب و وعده های دروغ روی کار میاید از رفسنجانی گرفته تا احمدی نزاد و خاتمی و روحانی چهار سال بعد می ایند جیگرم جیگرم جیگرم میکنند. تو نه تنها جیگر نیستی بلکه از ان خر هم کمتری. جمع کنید این بساط شامورتی بازی را