بحران کره شمالی؛ آزمایش موشکی مجدد همزمان با جلسه شورای امنیت
وزیر امور خارجه آمریکا میگوید که واشنگتن آغازگر مذاکره با کره شمالی نیست. وزیر خارجه چین اما هشدار داده که باید بدون پیششرط به مذاکرات بازگشت و استفاده از زور غیرقابلقبول است.
کره شمالی در واکنش به افزایش فشارهای بینالمللی علیه برنامه هستهای و موشکی این کشور، یک آزمایش موشکی دیگر انجام داد. این آزمایش اما ناموفق بود. ایالات متحده در پاسخ به آن روند افزایش تحریمها را تسریع خواهد کرد.
ارتش کره جنوبی در بیانیهای اعلام کرد که کره شمالی شنبه ۲۹ آوریل یک موشک بالستیک را از منطقهای شمال پیونگیانگ، پایتخت این کشور آزمایش کردهاست. این آزمایش شکست خورد و به چهارمین آزمایش شکستخورده متوالی کره شمالی از ماه مارس بدین سو بدل شد.
یک مقام نظامی ایالات متحده نیز به رویترز گفت که ارتش این کشور مسیر یک موشک پرتابشده در کره شمالی را رصد کردهاست. به گفته این مقام که نامش فاش نشد، موشک پرتابشده قلمروی کره شمالی را ترک نکرد.
او گفته که موشک ظاهراً یک موشک بالستیک میانبرد از نوع KN-۱۷ بوده و چند دقیقه پس از پرتاب منهدم شدهاست.
آزمایش ناموفق پس از جلسه ناموفق شورای امنیت
آزمایش ناموفق اما درست همزمان با تشکیل جلسه وزرای کشورهای عضو شورای امنیت سازمان ملل در پاسخ به برنامههای موشکی و هستهای این کشور صورت گرفت.
در این جلسه چین و روسیه از ایالات متحده به دلیل تهدید نظامی کره شمالی انتقاد کردند.
پس از اینکه کره شمالی در ماههای اخیر آزمایشهای موشکی خود، بهخصوص طراحی و آزمایش پیشران موشک بالستیک قارهپیما را تسریع کرد، واشنگتن به پیونگیانگ هشدار داد که «تمام گزینهها روی میز قرار دارند.»
دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده در اقدامی کمسابقه تمام سناتورهای کنگره را در جلسهای «توجیهی» درباره کره شمالی گرد آورد و برنامههای احتمالی دیپلماتیک و نظامی برای مقابله با این کشور را برای آنان شرح داد.
آمریکا و کره جنوبی نیز مانور نظامی مشترک را در نزدیکی مرزهای متحد آمریکا در شبه جزیره با همسایه شمالیاش انجام داد. مانوری که نمایش آمادگی برای دفاع در برابر تهدید نظامی پیونگیانگ تعبیر شد.
ترامپ همچنین چندینبار در دیدار مستقیم و پیامهای توئیتری از سی جین پینگ، رئیسجمهوری چین خواسته تا از نفوذ پکن در اعمال فشار بر کره شمالی و کشاندن آن به پای میز مذاکره استفاده کند.
او پس از انتشار خبر آزمایش موشکی شکستخوره کره شمالی نیز در توئیت تازهای نوشت که «کره شمالی امروز با پرتاب هرچند ناموفق یک موشک به خواستههای چین و رئیسجمهور بسیار محترمش بیاحترامی کرد. بد!»
وانگ یی، وزیر امور خارجه چین اما در جلسه شورای امنیت گفت که «کلید حل مسئله هستهای در شبهجزیره در دستان طرف چینی نیست.»
اختلاف چین و ایالات متحده بر سر کره شمالی در این جلسه آشکارتر شد. چین خواهان آغاز مذاکرات پیش از تعمیق بیشتر بحران است، اما واشنگتن اصرار دارد که پیششرط چنین مذاکراتی ابتدا توقف فعالیتهای موشکی و هستهای از سوی پیونگیانگ است.
وانگ یی در همین رابطه گفت که «لازم است بحث بر سر این را که چه کسی باید گام اول را بردارد و حق با چه کسی است، کنار بگذاریم. اکنون زمان آن فرارسیده که ادامه مذاکرات را جداً مدنظر قرار دهیم.»
ولی رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه ایالات متحده در اظهارات خود از این سخنان انتقاد کرد و گفت: «ما برای بازگشت به میز مذاکره با کره شمالی مذاکره نمیکنیم، ما نقض قطعنامههای شورای امنیت از سوی آنها را [با بازگشت به مذاکره] تشویق نخواهیم کرد، ما با مذاکره رفتار بد آنها را تشویق نخواهیم کرد.»
قطعنامههای شورای امنیت پیشتر کره شمالی را به پایاندادن به آزمایشهای موشکی و برنامه هستهای تسلیحاتیاش موظف کردهبود. این شورا پس از هر پنج آزمایش هستهای این کشور تحریمهای خود علیه آن را گسترش داد. اما پیونگیانگ تا کنون از این قطعنامهها تبعیت نکرده است.
تیلرسون از اعضای شورای امنیت خواست تا روابط مالی و تجاری و دیپلماتیکشان با کره شمالی را قطع کنند، جلوی ورود کارگران مهمان آنان به کشورهایشان را بگیرند، و واردات کالاهای کره شمالی را قدغن کنند.
او هشدار داد که «شکست در پرداختن به فوریترین معضل امنیتی جهان میتواند عواقبی فاجعهبار به همراه بیاورد.»
چین و روسیه نیز به نوبه خود هرگونه اعمال زور علیه این کشور را غیرقابل قبول خواندند.
ترامپ در مصاحبه با رویترز گفته بود که «امکان یک منازعه بسیار بسیار بزرگ با کره شمالی وجود دارد.»
با این حال، کی. تی. مکفارلند، معاون مشاور امنیت ملی دونالد ترامپ تأکید کرد که این سخنان او به معنای ورود به جنگ نیست. او به فاکسنیوز گفت که «هیچکس نمیخواهد به جنگ برود. ما خواهان کره شمالی باثبات و شبهجزیرهای با ثبات، خالی از سلاحهای هستهای هستیم.»
پاسخ آمریکا به آزمایش ناموفق هستهای
به گزارش رویترز، یک مقام آمریکایی گفته واشنگتن شاید در واکنش به آزمایش ناموفق موشکی اخیر کره شمالی، روند گسترش تحریمها علیه این کشور را تسریع کند. نام این مقام آمریکایی فاش نشدهاست.
او به رویترز گفته که چنین تحریکهایی از سوی کره شمالی در آستانه انتخابات کره جنوبی در ۹ مه قابل انتظار بود.
نظرها
نظری وجود ندارد.