عربستان سعودی و مهمترین متحدانش روابط سیاسی خود را با قطر قطع کردند
عربستان و بحرین اعلام کردند که تمام مرزهای خود را به روی قطر و شهروندانش خواهند بست. آنها همچنین روابط زمینی، دریایی و هوایی خود را با قطر قطع کردند.
پس از اینکه ابتدا عربستان سعودی و سپس بحرین اعلام کردند برای حفاظت از منافع ملی، مبارزه با افراطیگری، و دخالت قطر در مسائل داخلی کشورشان با این کشور قطع رابطه سیاسی میکنند، امارات متحده عربی و مصر هم روابط سیاسی خود با قطر را پایان دادند.
عربستان و بحرین صبح روز دوشنبه پنج ژوئن/۱۴ خرداد اعلام کردند که تمام مرزهای خود را به روی قطر و شهروندانش خواهند بست. آنها همچنین روابط زمینی، دریایی و هوایی خود با قطر را قطع کردند. آنها به دیپلماتهای خود ۴۸ ساعت و به شهروندان خود ۱۴ روز فرصت دادهاند تا خاک قطر را ترک کنند.
وزارت امور خارجه مصر در بیانیهای گفت که کل حریم هوایی و بنادر این کشور به روی قطر بسته است.
خبرگزاری دولتی عربستان «آژانس سعودی پرس» بیانیه رسمی پادشاهی را خواند و گفت که این حرکت برای حفاظت از امنیت عربستان سعودی در مقابل «خطر تروریسم و افراطیگری» لازم است.
عربستان همچنین گفته است که تمام نیروهای قطر را از جنگ در یمن اخراج خواهد کرد.
وزارت امور خارجه بحرین با صدور بیانیهای قطر را به تحریک رسانهای، حمایت از فعالیتهای گروههای مسلح تروریست، تأمین بودجه گروههای نزدیک به ایران برای انجام خرابکاری و گسترش هرج و مرج در بحرین، متهم کرد.
بحرین شهروندان قطری را از کشور خود اخراج کرده و به آنها دو هفته فرصت داده است که خاک بحرین را ترک کنند.
اینکه این چهار کشور مرزهای هوایی خود را به قطر بستهاند، اثر مستقیم بر شرکت هواپیمایی قطر خواهد داشت که سهم عمدهای از ترافیک هوایی در خاورمیانه دارد.
خبرگزاری دولتی امارات متحده عربی WAM قطر را متهم به «پشتیبانی از تروریستها، سازمانهای افراطی و فرقهای» کرد.
این چهار کشور پیش از این و در زمان بهار عربی قطر را متهم کرده بودند که از گروههای افراطی از جمله اخوان المسلمین حمایت میکند. اما اکنون اختلاف میان قطر و کشورهای عربی خلیج پس از هک ایمیلها و سرورهای آژانس خبری دولتی قطر افزایش یافته است.
حملات سایبری و حمایت امیر قطر از ایران
در اواخر ماه مه ۲۰۱۷، پس از اینکه پوشش سخنرانی امیر قطر در مراسم فارغالتحصیلی مدرسهای نظامی جنجالی شد، قطر ادعا کرد که هکرها، سایت آژانس خبری دولتی این کشور را هک کردهاند.
در مقاله منتشرشده توسط آژانس خبری دولتی قطر، نظرات شخصی تمیم بن خلیفه آل ثانی، امیر کشور قطر، در مورد ایران، ملک سلمان، پادشاه عربستان سعودی، همچنین نظرات او در مورد سوریه و انتقادهایش از سیاست خارجی آمریکا در منطقه مطرح شده بود.
در محتوای منتشرشده امیر قطر از لحن تخاصمی دونالد ترامپ، رئیسی جمهوری آمریکا، نسبت به ایران انتقاد کرده بود و گفته بود که عمر ریاست جمهوری او کوتاه خواهد بود.
قطریها گفتند تمام محتواهای نسبت داده شده به امیر قطر کار هکرها، خبرسازی و تهمت دروغ است.
کسی تاکنون مسئولیت هک کردن آژانس خبری دولتی قطر را نپذیرفته و رسانههای عربستان هم نوشتهاند که خبر هک ساختگی است.
مقامات عربستان با خشم پاسخ دادند و رسانههای قطری، از جمله شبکههای خبری «الجزیره» که در دوحه مستقر است را مسدود کردند.
سوم ژوئن به ایمیل یوسف العتیبه، سفیر امارات متحده عربی در آمریکا حمله متقابل شد. پس از هک کردن او، ایمیلهایش منتشر شد؛ از جمله مکاتبات العتیبه با «بنیاد دفاع از دموکراسی» (FDD) در آمریکا که از گروههای محافظهکار فعال در زمینه مشاوره سیاسی است.
بخشی از مکاتبات سفیر امارات و «بنیاد دفاع از دموکراسی» در مورد قطر که رسانه ای شده مربوط به یافتن راهکار سیاسی برای تشویق آمریکا به پایان دادن به همکاریهای نظامی با قطر و بستن پایگاه نظامیاش در این کشور است.
واکنش آمریکا
وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا، رکس تیلرسون که به همراه جمیز ماتیس، وزیر دفاع آمریکا در استرالیاست به خبرنگاران در سیدنی گفت که گمان نمیکند که قطع رابطه عربستان سعودی، مصر، امارات متحده عربی و بحرین با قطر در مبارزه با گروه «دولت اسلامی» (داعش) خللی ایجاد کند.
تیلرسون به خبرنگاران گفت: «انتظار ندارم این بحران تاثیر قابل توجهی در مبارزه با تروریسم در منطقه و یا در سطح جهان داشته باشد».
او از اعضای شورای همکاری کشورهای عرب خلیج فارس خواست که اختلافهای میان خود را حل کنند.
اعضای شورای همکاری کشورهای عرب خلیج فارس در سال ۲۰۱۴ هم با قطر بر سر حمایتهای این کشور از اخوان المسلمین و محمد مرسی در مصر اختلاف پیدا کردند.
عربستان سعودی، امارات متحده عربی و بحرین در ماه مارس ۲۰۱۴ سفرای خود را از قطر به خاطر شکاف پیش آمده حول موضوع اخوان المسلمین فرا خواندند. در سال ۲۰۱۴، عربستان و مصر، قطر را متهم کردند که به وسیله شبکههای خبری خود از جمله «الجزیره» در امور داخلی مصر دخالت میکند.
تاکنون به مانند اختلافهای بین عربستان و قطر در سال ۲۰۱۴ عمان و کویت، دو کشور دیگر عضو شورای همکاری کشورهای عرب خلیج فارس، بر علیه قطر اعلام موضع نکردهاند.
بیشتر بخوانید:
نظرها
عاطفه
تصور کنید امریکایی ها بنا به در خواست سعودی ها پایگاه نظامی خود در قطر را رها کنند تا این کشور آن را در اختیار سپاه قدس قرار دهد. قطر کوچک ، این ثروتمندترین دولت در عالم هستی با ایران بزرگ محتاج پول متحد شود . همه چیز دال بر این است که سرنوشت سعودی ها رقت بار خواهد بود. کافیست ترکیه نیز به این اتحاد بپیوندد تا با حمایت روسیه امریکا را در هچل منطقه بیندازند. ...اما کس چه می داند، شاید قدر است که انقلاب اسلامی مستضعفان، عظمت و شکوه امپراطوری باستان را به ایرانیان باز گرداند. مگر انقلابات کارگری در روسیه و چین در بازگشت عظمت تاریخی به این دو تمدن تضعیف شده چنین نکردند. اسلامی ها در ایران و کمونیست ها در چین و روسیه با انتشار شعار ها ی عدالت خواهانه موفق به سرباز گیری ی انبوه در میان توده ها ی خود شدند. انها شاید ناسیونالیست هایی بودند که خود ندانسته نوستالژی قدرت باستانی را در دل داشتند.کیست که صادق باشد و نداند که ایران امروز ، بدون وابستگی ی به ابر قدرتی بیگانه با منطقه، سرکش ترین و قوی ترین نیروی آن شده است.
قیصر
نکته جالبی در کامنت خانم عاطفه بچشم میخورد وآن عبارت **ابرقدرتی بیکانه با منطقه** در پاراکراف آخر کامنت ایشان است که البته بسیار با معنی است و چنانچه خواننده با دقت کافی آن را دوباره بخواند از آن این معنا به ذهن هر خواننده آکاهی متبادر میشود که **روسیه ابرقدرتی آشنا به منطقه است نه بیکانه با آن**و از این جهت باید به ایشان تبریک کفت که با این توصیف ظریف از اعتراف به واقعیتی مسلم خیلی زیرکانه شانه خالی نموده و مطلب خود را به زعم خود کامل منتقل نموده اند.البته به ایشان باید کفت: زهی خیال باطل.