همهپرسی کردستان عراق: مخالفت فرمانداری کرکوک با ارسال نفت به ایران
تهران و بغداد توافقی را برای ارسال نفت کرکوک به ایران امضا کردهاند؛ توافقی که با کاهش شدید درآمد نفتی اقلیم کردستان، مخالفت عملی با همهپرسی استقلال آن تلقی میشود.
تهران و بغداد توافقی را برای ارسال نفت کرکوک به ایران برای پالایش امضا کردهاند؛ توافقی که مخالفت عملی با همهپرسی استقلال کردستان تلقی میشود. فرمانداری کرکوک اما اعلام کرده که با دولت مرکزی برای اجرای پروژه خط لوله ارسال نفت همکاری نمیکند.
وبسایت خبری «بلومبرگ» جمعه، چهارم اوت گزارش داد که مقامهای محلی کرکوک با انتقال نفت این استان به ایران برای پالایش مخالفت کردهاند.
احمد العسکری، رئیس کمیته انرژی در شورای محلی کرکوک به بلومبرگ گفته است که کرکوک برای ارسال نفت به ایران با دولت مرکزی همکاری نمیکند.
مقامهای کرکوک دلیل مخالفت خود را عدم مشورت دولت مرکزی در بغداد با دولت محلی در مورد پروژه ساخت خط لوله انتقال نفت به ایران عنوان کرده اند.
جبار اللعیبی، وزیر نفت عراق چند روز پیش با بیژن نامدار زنگنه، همتای ایرانی خود برای انتقال نفت کرکوک به ایران برای پالایش توافق کردهبود.
این تصمیم پس از اعلام برگزاری همهپرسی استقلال اقلیم کردستان عراق در ۲۵ سپتامبر امسال گرقته شد. ناظران توافق بر سر انتقال نفت از کرکوک به ایران را مخالفت عملی بغداد و تهران علیه این همهپرسی ارزیابی میکنند.
دولت مرکزی بغداد و اقلیم خودمختار کردستان عراق هر دو از چندین چاه در کرکوک نفت برداشت میکنند.
توافقی علیه همهپرسی استقلال
دلشاد شعبان، یکی از نمایندگان پارلمان اقلیم کردستان به بلومبرگ گفته است که طرح بغداد برای انتقال نفت از کرکوک به ایران به معنای «به تعویقانداختن همهپرسی کردستان است که به تدریج کرکوک را نیز در بر خواهد گرفت.»
خط لوله مورد توافق بغداد و تهران، نفت را از مسیر صادراتی به مدیترانه از خلال اقلیم کردستان و ترکیه منحرف و در عوض به ایران منتقل میکند. چنین پروژهای درآمد زیادی را از چنگ اقلیم کردستان خارج میکند و ضرر زیادی برای این اقلیم خودمختار به همراه خواهد داشت.
تهران از مخالفان جدی همهپرسی استقلال کردستان عراق است.
خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، ایرنا شنبه گذشته از تصمیم عراق برای انتقال نفت به پالایشگاههایی در کرمانشاه و تبریز خبر داد و به توافقی پارلمانی بین دو کشور بر سر این تصمیم اشاره کرد.
کرکوک، نخستین محل اکتشاف نفت در عراق، قادر به تولید بیش از یک میلیون بشکه نفت در روز است، اما به دلیل اختلافهای سیاسی و قومیتی، ظرفیت تولید فعلی آن به کمتر از نصف کاهش یافته.
علاوه بر ایران، ترکیه نیز با همهپرسی استقلال کردستان مخالف است. آمریکا نیز نسبت به این «پیامدهای» این همهپرسی هشدار دادهاست. با این حال مقامهای کرد به خبرگزاری «روداو» نزدیک به حکومت اقلیم کردستان عراق گفته اند که موضع «مثبت» روسیه در قبال همهپرسی به تقویت موضع آنها در مذاکره با دیگر قدرتها انجامیدهاست.
نظرها
نظری وجود ندارد.