هشدار ترکیه نسبت به خطر جنگ داخلی در پی همهپرسی کردستان عراق
برخلاف بازرانی که گفته است اگر همهپرسی استقلال برگزار نشود، جنگ خونینی درمیگیرد، وزیر خارجه ترکیه میگوید با استقلال کردستان، عراق دستخوش جنگ داخلی میشود.
وزیر امور خارجه ترکیه هشدار داد که در صورت برگزاری همهپرسی استقلال کردستان عراق در ماه سپتامبر، خطر «جنگ داخلی» این کشور را تهدید میکند.
بهگزارش خبرگزاری فرانسه، مولود چاووشاوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه چهارشنبه ۱۶ اوت / ۲۵ مرداد در گفتوگو با شبکه تیآرتی این کشور گفت عراق با مشکلات فراوانی مواجه است و «همهپرسی استقلال تنها وضعیت را بدتر میکند».
چاووشاوغلو افزود این همهپرسی «میتواند به جنگ داخلی کشیده شود».
ترکیه همواره مخالفت خود را با برگزاری همهپرسی استقلال کردستان عراق اعلام کرده است.
همهپرسی بحثبرانگیز استقلال کردستان عراق با توافق احزاب «اتحاد میهنی کردستان» و «دموکرات کردستان» قرار است در تاریخ ۲۵ سپتامبر سال جاری برگزار شود. ایران، ترکیه و آمریکا گفتهاند با این همهپرسی مخالفند.
مسعود بارزانی، رئیس اقلیم کردستان عراق برخلاف نظر مولود چاووشاوغلو گفته بود که اگر این همهپرسی به تعلیق درآید، احتمال یک جنگ خونین وجود خواهد داشت.
وزارت امور خارجه ترکیه پیش از این در ۹ ژوئن / ۱۹ خرداد با انتشار بیانیهای تصمیم اقلیم کردستان عراق برای برگزاری همهپرسی استقلال کردستان را یک «اشتباه جدی» عنوان کرده و گفته بود: «همهپرسی درباره استقلال نه بهطور کلی به سود عراق و نه بهویژه بهسود اقلیم کردستان است. این اقدام، بیثباتی موجود در منطقه را که با تحولات بسیار مهمی روبهروست تقویت خواهد کرد.»
بهرغم رابطه خوب ترکیه با مسعود بارزانی، دولت این کشور با کردهای حزب کارگران کردستان (پکک) در جنگ است و از این رو بهشدت با تشکیل یک کشور مستقل کردی در مرزهای خود مخالفت میکند.
جنگ ترکیه با پکک از سال ۱۹۸۴ تاکنون بیش از ۴۰ هزار کشته برجای گذاشته است.
ترکیه همچنین در ۲۴ اوت ۲۰۱۶ (۳ شهریور ۱۳۹۵) با کمک شبهنظامیان مورد حمایتش در شمال سوریه عملیاتی با عنوان «سپر فرات» را علیه گروه «دولت اسلامی» (داعش) و همچنین نیروهای کرد سوری آغاز کرد. آنکارا کردهای یگانهای مدافع خلق (YPG) در سوریه را پشتیبان پکک میداند.
بنعلی ییلدریم، نخستوزیر ترکیه ۲۹ مارس / ۹ فروردین سال جاری از پایان عملیات «سپر فرات» خبر داد و این عملیات را «موفقیتآمیز» خواند.
آنکارا همچنین بارها مخالفت خود را با کمکهای تسلیحاتی آمریکا به گروههای کردی در سوریه اعلام کرده و این گروهها را «تروریست» میداند.
درآمد اصلی کردستان عراق از استخراج و فروش نفت بهدست میآید و این از طریق خط لولهای صورت میگیرد که به بندر جیهان ترکیه میرسد.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.