بیستوهشتمین «سهشنبههای نه به اعدام»: زندانیان سیاسی بند زنان و مردان زندان لاکان به این کارزار پیوستند
در بیستوهشتمین هفته کارزار «سهشنبههای نه به اعدام» همزمان با اجرای حکم اعدام رضا رسایی، بازداشتی قیام ژینا، زندانیان در ۱۸ زندان ایران در اعتراض به صدور و اجرای احکام اعدام دست به اعتصاب غذا زدند.
بنا به اطلاع منابع موثق «زمانه»، شماری از زندانیان سیاسی در بند زنان و مردان زندان لاکان رشت سهشنبه ۱۶ مرداد به کارزار «سهشنبههای نه به اعدام» و اعتراض به استفاده حکومت جمهوری اسلامی از مجازات غیرانسانی اعدام علیه شهروندان پیوسته و همراه با دیگر زندانیان در زندانهای اوین (بندزنان، بند۴، بند۶، بند۸)، زندان قزلحصار (بند۳ و بند۴)، زندان مرکزی کرج، زندان خرمآباد، زندان خوی، زندان نقده، زندان سقز، زندان تبریز، زندان مشهد، زندان قائمشهر، زندان اردبیل، زندان کامیاران، زندان مریوان، زندان سلماس، زندان ارومیه، زندان بانه و زندان نظام شیراز دست به اعتصاب غذا زدند.
اعتصاب غذای زندانیان که هر سهشنبه برای اعتراض به حکم اعدام و جلب توجه افکار عمومی داخلی و بینالمللی به مسئله «مجازات غیرانسانی اعدام» انجام میشود در واکنش به تشدید اعمال مجازات اعدام علیه مخالفان، اقلیتهای قومیتی، معترضان و شهروندان آغاز شد. در بیستوهشتمین هفته از این کارزار اعتراضی دستگاههای امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی همچنان به طرح اتهامهای منجر به صدور حکم اعدام و اجرای احکام اعدام در زندانها ادامه میدهند.
در آخرین مورد از اعمال مجازات مرگ علیه معترضان دستگاه قضایی جمهوری اسلامی جان رضا رسایی، از بازداشتشدگان اعتراضات سراسری «زن، زندگی، آزادی» را که بر اساس اعترافهای اجباری تحت شکنجه، به اعدام محکوم شده بود گرفت، بدون آنکه به خانواده او اطلاع یا اجازه ملاقات آخر داده شود.
نگار کورکور، خواهر مجاهد کورکور که با پروندهسازی به اعدام محکوم شده است در ایکس/توییتر خواستار جلوگیری از اجرای این حکم شد و نوشت:
در بیستوهشتمین بیانیه کارزار «سهشنبههای نه به اعدام» آمده است:
جمهوری اسلامی در ابتدای سال جاری دستکم ۲۲۸ نفر را اعدام کرده و در یک ماه اخیر به این کشتار شتاب داده است. در یک هفته گذشته در زندانهای ایران بیش از ۲۳ نفر به اتهامهای مختلف برای اعدام به انفرادی منتقل شدهاند که ۱۶ نفر آنها در زندان قزلحصار، چهار نفر در زندان بندرعباس و تعدادی در زندانهای دیگر هستند و حکومت کماکان به سرکوب و فشار بر زندانیان ادامه میدهد.
در اقدام سرکوبگرانه دیگر در پی تحصن و اعتصاب و اعتراض در بند زنان زندان اوین به احکام اعدام، حکومت ۳۷ نفر آنها را ممنوعالملاقات کرده است.
طبق این بیانیه زندانیان بند زنان زندان لاکان رشت که از سهشنبه گذشته به کارزار اعتصاب غذا پیوستهاند نسبت به وضعیت زندانیان عادی زیر حکم اعدام هشدار دادهاند. همچنین ۱۱ تن از بند مردان این زندان نیز با محکومکردن اعدامها در ایران بهعنوان «احکام قرون وسطایی»، با این کارزار اعلام همبستگی کردهاند.
انتقال ۲۱ زندانی محکوم به اعدام به انفرادی در زندان قزلحصار کرج
روز سهشنبه ۱۶ مرداد ماموران زندان قزلحصار کرج پنج زندانی دیگر محکوم به اعدام را که بابت اتهامهای مرتبط با مواد مخدر محاکمه شده اند، به سلول انفرادی منتقل کردند. بر مبنای گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ماموران این زندان ۱۶ زندانی محکوم به اعدام دیگر را هم روز یکشنبه ۱۴ مرداد به سلول انفرادی منتقل کرده اند. چهار تن از آن زندانیان به اتهام قتل به اعدام محکوم شده اند و پنج زندانی تبعه افغانستان اند.
بر این اساس هماکنون تنها در زندان قزلحصار ۲۱ زندانی در معرض اجرای حکم اعدام قرار دارند. اطلاعات بیشتری از هویت این ۲۱ زندانی منتشر نشده است.
«سهشنبههای اعتصابی نه به اعدام» از سوی زندانیان سیاسی در ایران از سهشنبه نهم بهمن ۱۴۰۲ آغاز شد. سهشنبه هر هفته شمار بیشتری از زندانیان زندانهای مختلف ایران که با اتهامهای گوناگون در حبساند به این کارزار اعتصابی میپیوندند. «سهشنبههای نه به اعدام» به یک صدای اعتراضی و حقخواهانه رسا و پایدار بدل شده است از سوی زندانیان دربندی که بسیاری از آنها شاهد اعدام همبندیهای خود بودهاند.
اکثر دولتها مجازات اعدام را بهعنوان یک مجازات غیرانسانی و ابزاری برای گرفتن جان انسانها، بهطور کامل کنار گذاشتهاند. تا پایان سال ۲۰۲۳ میلادی دستکم ۱۱۲ کشور جهان بهطور کامل در قانون و عمل و ۱۴۴ کشور در عمل مجازات اعدام را لغو کردهاند. پاکستان هم سال گذشته مجازات اعدام را برای جرایم مرتبط با مواد مخدر لغو کرد.
حکومت ایران اما همچنان بهرغم اعتراضها صدور و اجرای حکم اعدام را افزایش میدهد و به تأیید نهادهای حقوق بشری از این مجازات برای سرکوب و انتقامجویی از معترضان و مخالفان خود استفاده میکند.
طبق آخرین گزارش سازمان حقوق بشر ایران، مستقر در نروژ که شنبه ۱۳ مرداد/ سوم اوت منتشر شد، دستگاه قضایی جمهوری اسلامی از ابتدای سال جاری میلادی تا پایان ماه ژوئیه، دستکم ۳۰۰ نفر را در زندانهای مختلف ایران اعدام کرده است. بر اساس آمار گردآوریشده از سوی مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، در سال ۱۴۰۲ دست کم ۷۶۷ شهروند از جمله ۲۱ زن و ۲ کودک-مجرم اعدام شده اند که حکم ۷ نفر در ملاعام به اجرا درآمده است. همچنین در همین سال ۱۷۲ تن دیگر به اعدام محکوم شدند.
نظرها
نظری وجود ندارد.