اعزام دو هیئت برای بررسی تیراندازی به دو کولبر بانهای
مسئولان محلی شهرستان بانه میگویند اوضاع شهر پس از اعتراضات به کشته شدن دو کولبر آرام شده و دو هیئت اعزامی از تهران در حال بررسی این رویداد هستند.
محمد فلاحی، فرماندار شهرستان بانه میگوید هیئتی از سوی وزارت کشور و هیئتی هم از سوی سازمان بازرسی کشور به بانه اعزام شدهاند تا به بررسی کشته شدن دو کولبر بهدست مأموران هنگ مرزی بپردازند.
بهگزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران (ایرنا) محمد فلاحی روز پنجشنبه ۱۶ شهریور ضمن اعلام این خبر افزود اعضای دو هیئت اعزامی شش نفر هستند که از روز گذشته (چهارشنبه) وارد بانه شدند.
این هیئتها از محل حادثه بازدید و با خانوادههای دو کولبر کُرد دیدار کردند.
بامداد روز دوشنبه ۱۳ شهریور، مأموران هنگ مرزی بانه به سوی گروهی از کولبران، در اطراف روستای «ههنگه ژال»، واقع در یک کیلومتری شلیک کردند که در جریان آن دو کولبر ۴۵ و ٢١ ساله به نامهای حیدر فرجی و قادر بهرامی کشته شدند.
صبح سهشنبه ۱۴ شهریور عدهای از اهالی بانه در اعتراض به کشته شدن دو کولبر به دست مأموران مرزی به خیابانها ریختند. مأموران انتظامی اما با معترضان درگیر شدند.
در همان روز روابط عمومی سازمان قضایی نیروهای مسلح از شناسایی و بازداشت پنج متهم در این رابطه خبر داد. مجتبی شیرود بزرگی، دادستان نظامی استان کردستان روز چهارشنبه گفت سازمان قضایی نیروهای مسلح این پنج نفر را بهعنوان عوامل تیراندازی احضار و پس از تحقیقات اولیه همگی آنها را با قرار تأمین روانه بازداشتگاه کرد.
فرماندار شهرستان بانه بازداشت این پنج نفر در دادسرای نظامی بانه را تأیید کرد و گفت پرونده آنها از سوی دستگاه قضایی در حال پیگیری است.
با این حال مقامات محلی نامی از بازداشتشدگان نبردهاند.
محمد فلاحی پس از ناآرامیهای چند روز اخیر در بانه وضعیت این شهر را «عادی» توصیف کرد.
فرماندار بانه پیش از این، دلیل شلیک مأموران به کولبران را «توجه نکردن» آنها به دستور ایست اعلام کرده و معترضان به مرگ دو کولبر را «فرصتطلبان» و «آشوبگرانی» خوانده بود که از «سایتهای معاند نظام» دستور میگیرند.
اکبر جوهری، دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان کردستان نیز گفته بود دو کولبر کُرد که به دست مأموران مرزی به قتل رسیدند قاچاقچی بودند و محموله آنها هم مواد محترقه بوده است.
طبق گزارش فعالان حقوق بشر سالانه صدها نفر از کولبران و افراد کاسب در مرزهای کردستان بر اثر تیراندازی نیروهای دولتی کشته و زخمی میشوند.
افراد کاسب کالاهایی را که کولبران تا نزدیکترین روستاها به نقطه مرزی میبرند، با استفاده از وسایل نقلیه به شهرها منتقل میکنند.
عدم تمایل دولت به سرمایهگذاری، نبود کارخانجات و فقدان سیاستهای مشوق سرمایهگذاری در استان کردستان از عوامل روی آوردن ساکنان شهرهای مرزی به حرفه کولبری است.
«کولبر» اصطلاحی محلی است و به کسانی گفته میشود که حمل و نقل کالا از مرزها را با استفاده از «کول» خود و بدون هرگونه وسیلهای انجام میدهند. کولبران بیشتر در استانهای آذربایجان غربی، کردستان و کرمانشاه کار میکنند. اکثر کارگران کولبر را افراد فقیری تشکیل میدهند که فقط برای امرار معاش روزانهشان به این شغل خطرناک روی آوردهاند.
در یک سال گذشته بحث بر سر تنگناهای معیشتی و خطرات جانی کولبران در ایران بالا گرفت. بهمنماه سال گذشته ۳۰ نماینده مجلس با هدف حمایت از کولبرها طرحی دوفوریتی را به مجلس ارائه کردند.
در اسفند سال گذشته نیز رسول خضری، نماینده پیرانشهر در مجلس گفته بود با موافقت وزارت کار، کولبران از نیمه دوم فروردین سال ۱۳۹۶ زیر پوشش بیمه تأمین اجتماعی قرار میگیرند. با این حال فعالان کارگری کردستان طرح بیمه کولبران را تنها «مُسکنی» بر درد خانوادههای کولبران میدانند.
بیشتر بخوانید:
نظرها
farid
به کردها می گویند قاچاقچی! می گویند ضربه ای که به اقتصاد زده اند جبران ناپذیر است. حال سوال اینجا است آیا ضربه ی کردها بیش از اختلاس های میلیاردی آقایان است ؟؟ که بیش از میلیاردها دلاری می باشد! که وزارت اطلاعات و سپاه پاسداران خامنه ایی بابت نا امن کردن منطقه به سوریه و لبنان و حوثی ها به جود آورده یا کردها!؟؟؟ لطفا تفنگتان را رو به خودتان باز گردانید.... ..... مطمئن باشید وضع تغییر می کند.... آه که این یک لقمه نان، با چه دردی از این گلوی خسته پایین می رود...آه که چه دشوار به دوش می کشی غمِ نان را...چه نانِ سختی است... چه سنگین است... درآوردنِ این نان، چه سهمگین است... !! داستان کولبران و پولبران ما نیز چنین است، در ولایتِ "علی بابا و چهل دزد"!! کولبرانِ زحمتکش را به هزار دلیل واهی می کُشند و به زنجیر می کِشند اما پولبران را که خروار خروار از مملکت پول می برند و در بانک های اجنبی می اندوزند آزاد و رها می گذرند!! مسئله در این است!