افزایش شمار کشتهشدگان و پناهجویان روهینگیا در بحران میانمار
سازمان ملل اعلام کرده که تعداد کشتهشدگان در درگیریهای ایالت راخین ممکن است از هزار نفر بگذرد. حدود ۲۷۰ هزار نفر از اقلیت مسلمانان میانمار آواره شدهاند.
بحران میانمار شدت میگیرد. بهگفته سازمان ملل شمار کشتهشدگان درگیریهای بین نیروهای امنیتی میانمار و مسلمانان روهینگیا میتواند از یکهزار نفر نیز عبور کند. سازمان ملل میگوید تاکنون حدود ۲۷۰ هزار نفر مسلمان روهینگیا از میانمار به بنگلادش گریختهاند. مالزی قصد دارد به مسلمانان روهینگیا کمک برساند.
بهگزارش رویترز، ویویان تان، سخنگوی کمیساریای عالی امور پناهندگان سازمان ملل در منطقه جمعه ۸ سپتامبر / ۱۷ شهریور گفت در دو هفته اخیر ۲۷۰ هزار نفر از مسلمانان روهینگیا بهدنبال پناهگاهی در بنگلادش، از میانمار به این کشور گریختهاند.
بهگفته او شمار پناهجویان روز پنجشنبه از ۱۶۴ هزار نفر عبور کرد زیرا مسلمانان روهینگیا از مناطق دیگر مرزی وارد بنگلادش شدهاند که پیش از این شناسایی نشده بودند.
سخنگوی کمیساریای عالی امور پناهندگان سازمان ملل گفت: «این تعداد لزوماً بازتابدهنده شمار ورود پناهجویان در ۲۴ ساعت گذشته نیست، ما افراد بیشتری را در مناطق مختلف شناسایی کردهایم که پیش از آن در جریان آن قرار نداشتیم.»
او این تعداد پناهجو را هشداری جدی دانست و افزود که سازمان ملل باید آمادگی چنین وضعیتی را داشته باشد و شرایط در میانمار باید فوراً مورد توجه قرار گیرد.
خشونتها در میانمار از حمله روز جمعه ۲۵ اوت / ۳ شهریور شورشیان روهینگیا به دهها پاسگاه پلیس آغاز شد. این گروه با نام «ارتش آزادیبخش آراکانِ روهینگیا»، خود را مدافع حقوق نقضشده اقلیت مسلمان روهینگیا میداند.
در پی این حملات ارتش میانمار عملیات گستردهای را در ایالت راخین آغاز کرد و همین موجب آواره شدن دهها هزار نفر شد.
سازمان ملل روز پنجشنبه گفته بود که احتمال میرود شمار پناهجویان روهینگیایی به ۳۰۰ هزار نفر برسد.
«بیلان میتواند از یکهزار کشته نیز بیشتر باشد»
در همین حال یانگی لی، گزارشگر ویژه سازمان ملل نیز گفته است در خشونتهای ایالت راخین آمار کشتهشدگان احتمالاً از یکهزار نفر هم بیشتر است.
او روز جمعه به خبرگزاری فرانسه گفت: «ممکن است [در این درگیریها] یکهزار نفر یا بیشتر کشته شده باشند.» این آمار تقریبا! دو برابر آماری است که ارتش میانمار ارائه داده است. بر اساس آمار ارتش میانمار در این حملات ۴۰۰ نفر از جمله ۳۷۰ نفر از افراد گروه «ارتش آزادیبخش آراکانِ روهینگیا» کشته شدهاند.
گزارشگر ویژه سازمان ملل میگوید کشتهشدگان از دو طرف هستند اما اکثریت بالای آنها به مردم روهینگیا تعلق دارند.
یانگی لی گفت: «من فکر میکنم که این یکی از بدترین فجایع جهان و میانمار در سالهای اخیر است.»
مقامات میانمار از ناپدید شدن ۱۵ نفر از نیروهای امنیتی این کشور خبر داده و گفتهاند در حملات این مدت ۳۰ غیرنظامی کشته شدهاند، از جمله هفت نفر مسلمان روهینگیا، هفت نفر هندو و ۱۶ نفر بودیست.
یانگی لی میگوید: «به احتمال قوی این ارقام به میزان قابل توجهی کم اعلام شده است.» او افزود آنچه تأسفبار است این است که «ما بهدلیل عدم دسترسی نمیتوانیم این آمار را بسنجیم.»
مقامات میانمار همچنین اعلام کردهاند که از ۲۵ اوت تاکنون در جریان درگیریها شش هزار و ۶۰۰ خانه روهینگیاییها و ۲۰۱ خانه مسکونی متعلق به غیرمسلمانان به آتش کشیده شدهاند.
گزارشگر ویژه سازمان ملل این سخن مقامات میانماری که مسلمانان خود خانههایشان را آتش زدهاند را مورد تردید قرار داد و گفت: «وقتی شما در برابر افراد مسلح قرار دارید و همه جا نیز خیس است، چگونه میتوانید خانه خود را بسوزانید؟»
بحران این منطقه بهشکل گستردهای در جهان به تصویر آنگ سان سوچی، رهبر میانمار و برنده جایزه نوبل صلح در سال ۱۹۹۱ آسیب رساند زیرا او تا کنون سخنی به دفاع از حقوق مسلمانان روهینگیا نگفته است.
یانگی لی از آنگ سان سوچی خواست تا «به جهانیان نشان دهد که برای یک میانمارِ آزاد و دموکراتیک مبارزه کرده است.»
این گزارشگر ویژه سازمان ملل نیز نظر شیرین عبادی، برنده ایرانی جایزه نوبل صلح را تکرار کرد و گفت: «آنچه فراموش می کنیم این است که او یک زن سیاسی است. مردم از او انتظار دارند که یک قدرت برتر اخلاقی باشد اما او یک زن سیاسی است و مهمترین چیز برای یک سیاستمدار چیست؟ انتخاب شدن.»
شیرین عبادی نیز بهتازگی در گفتوگویی با دویچهوله گفته بود که آنگ سان سوچی «هیچوقت و هیچ زمان فعال حقوق بشر نبوده بلکه از ابتدا هم رهبر یک حزب سیاسی بود.»
او افزوده بود: «آنگسانسوچی چون پیروانش بودایی هستند و باید در دور بعدی انتخابات از آنها رأی بگیرد و اگر اکنون آنها را محکوم کند یا جلوی کشتار مسلمانان توسط آنها را بگیرد از آنها رأی نخواهد گرفت.»
کمکهای مالزی به پناهجویان روهینگیا
در همین حال گارد ساحلی مالزی، کشوری که اکثریت جمعیت آن را مسلمانان تشکیل میدهند، اعلام کرد که مسلمانان روهینگیا را که از میانمار میگریزند بازنمیگرداند و آنها را به پناهگاههای موقت منتقل میکند.
مالزی از طریق دریای آندامان به میانمار وصل میشود و پناهجویان امکان دارد از این طریق خود را به مالزی برسانند.
مالزی همچنین هیئتی را روز شنبه برای کمک به پناهجویان روهینگیایی در مرز بنگلادش اعزام میکند. این کشور همچنین با دولت بنگلادش برای ساخت یک بیمارستان نظامی در مرز با میانمار گفتوگو خواهد کرد.
تایلند نیز اعلام کرده که از پناهجویان میانماری استقبال خواهد کرد.
***
در همین زمینه
- آنگ سان سوچی: از «همه افراد» در میانمار محافظت میکنیم
- تلاش میانمار برای جلوگیری از تصویب قطعنامه احتمالی شورای امنیت علیه این کشور
- کودکان آواره روهینگیایی در اثر واژگون شدن قایقشان غرق شدند
- آنگ سان سوچی سکوت خود درباره مسلمانهای روهینگیا را شکست
- سازمان ملل: بیش از ۱۲۳ هزار نفر از مسلمانان روهینگیا به بنگلادش پناهنده شدهاند
- شیرین عبادی: خانم آنگ سان سو چی، حرمت جایزه صلح نوبل را نگه دارید!
- ملاله یوسفزی: آنگ سان سوچی باید خشونت علیه مسلمانان روهینگیا را محکوم کند
- حدود ۹۰ هزار نفر از مسلمانان روهینگیا به بنگلادش گریختهاند
- دیدبان حقوق بشر: ارتش میانمار صدها خانه مسلمانان روهینگیا را عمداً آتش زد
- در درگیریهای میانمار حدود ۴۰۰ نفر از مسلمانان روهینگیا کشته شدهاند
- «قیام» روستاییان روهینگیا: آوارگان به سمت مرز بنگلادش روانه شدند
- سازمان ملل خواهان اعطای حق شهروندی به مسلمانان روهینگیا شد
- بیش از ۲۰ هزار پناهجوی میانماری وارد چین شدهاند
- هشدار برندگان نوبل به آنگ سان سوچی نسبت به «پاکسازی قومی» اقلیت مسلمان در میانما
نظرها
نظری وجود ندارد.