حمله نیروهای دموکراتیک سوریه به دیرالزور: رقابت بر سر شرق سوریه
کردها پیش از آغاز حمله به رقه گفته بودند که با حمایت آمریکا، به دنبال رسیدن به مدیترانه هستند و دیرالزور هدف بعدی است. حمله آنها همزمان است با پیشروی ارتش اسد در دیرالزور.
نیروهای دموکراتیک سوریه به رهبری کردها و تحت حمایت ایالات متحده حمله به دیرالزور را آغاز کردند. همزمان ارتش سوریه همراه با حزبالله لبنان و دیگر شبهنظامیان شیعه تحت حمایت ایران نیز تحت پشتیبانی روسیه در جهت یکسانی در حال پیشروی هستند.
نیروهای دموکراتیک سوریه شنبه ۹ سپتامبر، با انتشار بیانیهای اعلام کردند که عملیات این گروه با پشتیبانی آمریکا علیه گروه «دولت اسلامی» (داعش) در دیرالزور آغاز شده است.
بنابر این اعلامیه، هدف نهایی بیرونراندن داعش از مناطق تحت کنترل آن در شمال و شرق رودخانه فرات، نزدیک مرز با عراق است.
نیروهای دموکراتیک سوریه (قوات سوریا الدیمقراطیه یا ق.س.د) ائتلافی از نیروهای کرد و عرب به رهبری «یگانهای مدافع خلق» (یپگ) است. یپگ شاخه نظامی حزب چپگرایان کرد با نام حزب اتحاد دموکراتیک است. این گروه کنترل بخشهای عمدتاً کردنشین در شمال سوریه را در دست دارد.
نیروهای دموکراتیک سوریه با پشتیبانی ایالات متحده، از نوامبر سال گذشته کارزار خود را برای بازپسگیری رقه آغاز کردند. عملیات آنها «خشم فرات» نام گرفت و مرحله نهایی آن برای حمله به خود شهر رقه اوایل ژوئن/ اواسط خرداد آغاز شد.
این نیروها اکنون داخل پایتخت خلافت خودخوانده داعش به نبرد کوچه به کوچه با داعش مشغولند و بیش از ۶۵ درصد این شهر را به تصرف خود درآوردهاند.
سازمانهای حقوق بشری نسبت به وضعیت غیرنظامیان در این منطقه هشدار دادهاند. خبرگزاری «آسوشیتدپرس» نیز جمعه گزارش داد که تنها یک بیمارستان در بخش تحت کنترل داعش در رقه هنوز قادر به ارائه خدمات درمانی است و دیگر مراکز درمانی در حملات هوایی نابود شدهاند.
یک فرمانده ارشد نیروهای دموکراتیک سوریه به خبرگزاری «رویترز» گفته آنها حملات خود را از جنوب حسکه، شهری تحت کنترل یپگ آغاز کردهاند. به گفته او، عملیات دیرالزور بخش دیگری از عملیات بزرگ علیه داعش در رقه، پایتخت خودخوانده این گروه است.
گروه دیدبان حقوق بشر سوریه گزارش داده است که نیروهای دموکراتیک سوریه پیش از اعلام رسمی نبرد دیرالزور در این استان پیشروی کرده و پس از نبردهای دشوار توانسته تپههای متعدد و یک روستا را از این گروه بازپس بگیرد.
رقابت ق.س.د با ارتش سوریه
عملیات نیروهای دموکراتیک سوریه در دیرالزور خطوط نبرد نیروهای تحت حمایت آمریکا را به ائتلاف حامیان اسد با حضور روسیه نزدیکتر کرده است.
ارتش سوریه و دیگر نیروهای وفادار به بشار اسد، رئیسجمهوری در دمشق نیز به سمت دیرالزور میروند. آنها از حمایت روسیه برخوردارند.
روسیه دیروز ادعا کرد که در حملات هوایی به دیرالزور توانسته ۴۰ عضو داعش از جمله چهار رهبر این گروه را از پای درآورد.
ارتش سوریه در هفتهای که گذشت، توانست با شکستن حصر بخشی از دیرالزور به سربازان سوری پایگاهی برسد که از سه سال پیش تحت محاصره داعش بودند.
این ارتش با پشتیبانی ایران و روسیه توانسته بخشهای زیادی از شرق سوریه را از گروه داعش بازپس بگیرد؛ به ویژه مناطق نفتی آن را.
پیشروی کردها به سوی مدیترانه؟
پیش از این روزنامه بریتانیایی «گاردین» گزارش داده بود که کردهای سوریه طرحشان را برای ترسیم دوباره نقشه شمال سوریه و اتصال مناطق کردنشین روژآوا به دریای مدیترانه آشکار کردند.
به گزارش گاردین، مقامها و فرماندههای کرد در شمال سوریه در آستانه آغاز حمله به رقه گفتهبودند که خواستار حمایت ایالات متحده برای ایجاد یک مسیر تجاری به دریای مدیترانه به عنوان بخشی از توافق برای نبرد بر سر بازپسگیری رقه، پایتخت خلافت خودخوانده گروه «دولت اسلامی» (داعش) هستند.
آن زمان هدیه یوسف، یکی از چهرههای ارشد کردها گفته بود که آنها پس از نابودی داعش، در کناره فرات، کنترل شهر دیر الزور را در اختیار خواهند گرفت.
هدیه یوسف، با اشاره به پروژه فدرالیسم در «فدراسیون دموکراتیک شمال سوریه»، منطقه خودآیین شمال سوریه شامل روژآوا و بخشهایی از شهرهای عربنشین به نشریه آبزرور گفتهبود که «پروژه ما و حق قانونی ما در شمال سوریه رسیدن به دریای مدیترانه است».
او گفته بود که مردم رقه پس از بازپسگیری این شهر از داعش در یک رفراندوم تصمیم خواهند گرفت که آیا کنترل نیروهای دموکراتیک سوریه بر شهرشان را میپذیرند یا خیر. به ادعای هدیه یوسف همین اتفاق در دیرالزور نیز میافتد.
نظرها
آسو دارامروئی
حمایت آمریکا از نیروهای دموکراتیک سوریه و کردها، و ایستادگی آمریکا در مقابل تحرکات شوم رژیم خامنهئی و روسیه، نقطهی روشنی در ذهنیت مردم ایران و منطقه و جهان نسبت به آمریکا ایجاد خاهد کرد. این پشتیبانی آمریکا از مردم تحت ستم دیکتاتوریهای منطقه، موجب تغییر شرایط بنفع ملتهای مستضعف میگردد و در ترسیم نوع روابط این ملتها در آیندهی بعد از سقوط دیکتاتورها تأثیر مستقیم خاهد نهاد.
ماجد سقزی
آنجه مسلم است ، رویگرد کردها ،نسبت به حقوق بشر ، زنان، اقلیت ها ، تعاملات جهانی ، اگر جه با استانداردهای جهانی هنوز فاصله دارد ، اما سوی وجهت گیری قابل دفاعی دارد،،و بدعت کننده رویگردی نو و مدرن است انهم در خاور میانه واسیای مملو از تعصب و خشونت، امیدوارم رهبران کرد موفق باشند و مردم کرد که جای خود دارد پیشاهنگان زمانه خود هستند،،
farid
در یک عملیات ترور نافرجام افراد مسلح ناشناس سعی کردند شیخ فاضل البدیری، از روحانیان شیعه عراقی را که به توافق حزبالله لبنان و داعش اعتراض کرده بود، ترور کنند!. سوء قصد به جان البدیری، چند روز پس از انتشار بیانیهی اعتراضی او به توافق حزبالله لبنان و سپاه با داعش انجام شد. افراد مسلح ناشناس پس از نماز عشاء در یکی از مساجد نجف با پرتاب سه نارنجک به او سوء قصد کردند. پس از انفجار سه نارنجک، شیخ البدیری به بیمارستان منتقل شد و در حالت کما قرار دارد. در این عملیات سه نفر از اطرافیان شیخ فاضل کشته شدند
naseem
مأموران امنیتی و انتظامی در کرمانشاه، حکومت نظامی اعلام نشدهای برقرار کرده و مانع هرگونه تجمعی میشوند. بنا به این گزارش روز جمعه ۱۷شهریورماه ۹۶ ۵تن از فعالان کرد در کرمانشاه را که از خیزش مردم بانه حمایت میکردند؛ دستگیر کردهاند. اسامی دستگیر شدگان عبارتند از: فرزاد سه فه ره، فواد مظفری، ارسلان عباسی، شهریار طهماسبی و شهریار رستمی. آنها طی فراخوانهایی از مردم کرمانشاه خواسته بودند در حمایت از اعتراضات بانه و در محکومیت کشتار کولبران دست به اعتراض بزنند.