علی شمخانی: الزامی به پاسخگویی درباره مراکز نظامی ایران نیست
پیش از سفر حسن روحانی به نیویورک، دبیر شورای عالی امنیت ملی اعلام کرد از چارچوب برجام نباید فراتر رفت. خطیب جمعه تهران هم بازدید از مراکز نظامی را یک امر «ناموسی» جلوه داد.
حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی و محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل متحد به نیویورک سفر میکنند. وزارت خارجه ایران اعلام کرده که برنامهای برای دیدار با رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا در نظر گرفته نشده. علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی پیش از سفر رئیس جمهور و وزیر خارجه ایران به نیویورک، در گفتوگو با رسانههای داخلی، یک بار دیگر به تأکید یادآوری کرده که در هیچیک از مراکز نظامی جمهوری اسلامی فعالیت هستهای یا تحقیقات هستهای انجام نمیشود و خارج از چارچوب توافق هستهای، الزامی هم به پاسخگویی درباره مراکز نظامی ایران نیست.
علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی به رسانههای داخلی گفته است:
«جمهوری اسلامی ایران صرفاً در چارچوب توافقات و دستورالعمل مشخص برجام رفتار کرده و هیچ تعهدی فراتر از آن را نمیپذیرد. اظهار نظر در مورد تعهدات پذیرفته شده در قبال برجام میبایست از مجاری رسمی و مبتنی بر رویکردهای فنی و حقوقی و فارغ از نگاههای جانبدارانه، صرفاً در آژانس بینالمللی انرژی اتمی بررسی شود. به طور قطع سایر ادعاهای خارج از این چارچوب ضمن آنکه بیاهمیت است، الزامی در خصوص پاسخگویی به آن نیز وجود ندارد.»
احمد خاتمی خطیب جمعه تهران هم در سخنانی که جمعه ۲۴ شهریور در یکی از خطبههای نماز جمعه تهران ایراد کرد، بازدید از مراکز نظامی ایران را یک امر ناموسی جلوه داد و گفت:
«حرف این است که نه در پروتکل الحاقی و نه در برجام اجازه اطلاع یافتن به اسرار کشور به اجانب داده نشده است. در عین حال مراکز نظامی اسرار و ناموس یک ملت است و به یاری خداوند نه مسئولان و نه مردم ما، اجازه فضولی به اجانب را در این عرصه نخواهند داد.»
نیکی هیلی، نماینده آمریکا در سازمان ملل یکم شهریور سال جاری برای گفتوگو با یوکیو آمانو، رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی تلاش کرده بود راه بازدید مجدد از مراکز نظامی ایران را هموار کند. اما آژانس بینالمللی انرژی اتمی در پاسخ گفته بود که ایران به تعهداتش پایبند بوده و مطابق برجام که ساز و کار پیچیدهای برای بازدید از مراکز نظامی ایران تعیین کرده، فعلاً نه دلیلی برای این کار وجود دارد و نه امکان آن.
بازرسی از تأسیسات نظامی ایران بسیار پیچیده است و فقط با درخواست یک کشور میسر نیست. حداقل ۵ عضو از ۸ عضو کمیسیون نظارت بر برجام که ایران هم یکی از آنهاست، باید با درخواست بازرسی موافقت کنند.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.