هپکو و آذراب: زخمهای کارگران، وعدههای مسئولان
یک کاربر توئیتر زیر عکسی از آرایش نظامی یگان ضدشورش در برابر کارگران نوشته است: اینجا نه غزه است، نه سوریه، نه عراق و نه هیچ منطقه جنگی دیگر. اینجا اراک است.
روزهای سه شنبه ۲۸ و چهارشنبه ۲۹ شهریور، حضور نیروهای یگان ویژه در محل اجتماع خیابانی کارگران و در اطراف کارخانههای آذراب و هپکو سنگین و چشمگیر بود.
یک کاربر توئیتر زیر عکسی از نیروهای یگان ضدشورش در محل تجمع کارگران نوشته است: «اینجا نه غزه است، نه سوریه، نه عراق، و نه هیچ منطقه جنگی دیگه: اینجا اراکه.»
نیروهای یگان ویژه برای مقابله با کارگران دو کارخانه ای گسیل شده بودند که به پرداختن نشدن ماهها دستمزدشان اعتراض دارند.
کارگران این دو کارخانه سهشنبه ۲۸ شهریور در دو حرکت جداگانه مسیرهای ارتباطی شهر اراک را بستند. کارگران آذراب جاده اراک ـ تهران را مسدود کردند و کارگران هپکو در محل پل «شهید بختیارى» روى ریل راه آهن تجمع کردند.
یگان ویژه ضد شورش برای پراکندن کارگران آذراب و باز کردن جاده به تیراندازی هوایی متوسل شد.
نتیجه صفآرایی روز سهشنبه برای کارگران طبق اخباری که تاکنون منتشر شده، چندین زخمی است که برای مداوا به بیمارستان منتقل شده اند.
عکسهای آنها با سر و روی خونآلود، پشت باتوم خورده و دست و پای شکسته در فضای مجازی منتشر شد. با این حال گفته شد: «حال عمومی آنها خوب است اما در حال حاضر به مرخصی رفتهاند.»
سه شنبه شب صدا و سیمای محلی گزارشی از دو اجتماع کارگری پخش کرد و از جمله گفت این چندمین بار است که کارگران به پرداخت نشدن مطالبات خود اعتراض میکنند.
مدیرکل اداره کار استان مرکزی هم در این گزارش تلویزیونی تاکید کرد کارفرمای کارخانه آذراب به تعهد خود مبنی بر پرداخت بخشی از مطالبات کارگران تا بیستم شهریور عمل نکرده است. با وجود این اقدامی برای پاسخگویی به مطالبات کارگران انجام نشده و باز روز چهارشنبه این کارگران بودند و نیروهای گارد ویژه که با هم رو در رو شدند.
کارگران به کارخانه رفتند اما نیروهای یگان ویژه زودتر در محل حاضر شده و دو کارخانه را احاطه کرده بودند.
در کارخانه آذراب کارگران در محوطه جمع شدند. نیروهای یگان ویژه ابتدا آنها را در میان خود گرفتند و پس از رسیدن نیروی کمکی با باتوم و گاز اشکاور به کارگران حمله کردند.
هپکو و آذراب در شبکههای اجتماعی
- انتشار عکس و فیلمهایی از جنگ و گریز کارگران و نیروهای ویژه، واکنش برخی از کاربران را درپی داشت. برخی کامنتها در تویتر:
- سهم #کارگرانهپکو و #آذراب از تولید و ثروت ملی هم ضرب و شتم و گاز اشکآور شد.
- مسئولیت برانگیختگی کارگری که برای زندگی اش اعتراض می کند بر عهده کسانی است که اعتراض مسالمت آمیز او را به خشونت کشیده اند!
- وقتی امروز این فیلم کارگران #آذرآب #اراک رو دیدم یاد این شعار افتادم که میگفتیم توپ، تانک، بسیجی دیگر اثر ندارد #سرکوب_اراک
- کارفرمای یقه سفید مجرم است که حقوق نمیدهد. پلیس مقابل کارگر یقه آبی که جان می دهد صف می کشد.
- تو داری برج می سازی، و من با مُزدِ سی روزم؛ به زحمت تا سه روزِ اولِ یک بُرج می سازم!
- کارگری که ۶ماه حقوق نگرفته #تهدید_امنیت_ملی نیست حتی اگه جاده ببنده. تهدید امنیت ملی، مسئولانی هستند که تولید رو به این روز انداخته اند.
کاربری زیر فیلم حمله نیروی ویژه به کارگران به طعنه نوشت: #مدافعان_حرم در حال سرکوب تروریستهای خطرناک!
و کاربر دیگری با قرار دادن دو عکس از کارگران، یکی در همایش انتخاباتی حسن روحانی و دیگری کارگران کتک خورده آذراب نوشته است: «كارگر خوب. زمان: قبل از انتخابات/ كارگر بد. زمان: بعد از انتخابات.
کمیته دلجویی
واکنشهای دیگری هم به اتفاقات اراک نشان داده شد.
تشکیلات خانه کارگر استان مرکزی با صدور بیانیهای از ضرب و شتم کارگران انتقاد کرد. این تشکل از «دولت تدبیر و امید» خواست «کمیته دلجویی از کارگران» تشکیل دهد و پاسخگوی برخورد نیروی انتظامی با کارگران باشد.
ابوالفضل پوروفایی، مسئول کانون هماهنگی شوراهای اسلامی کار استان مرکزی هم گفت بحران کارگران این دو کارخانه از حوزه رسیدگی استانی خارج شده.
او خواستار دخالت شخص رییس جمهوری، وزیر صنعت و وزیر کار شد.
حسین حبیبی بازرس کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور هم گفت انتظار میرود با مسببان حادثه روز گذشته برخورد شود.
صورتجلسه روی صورتجلسه
مهدی مقدسی نماینده اراک در مجلس اما گفته است در روزهای اخیر درباره این موضوع (اعتراض کارگران) جلسات متعددی با چند وزیر، استاندار و مدیر عامل بانک کشاورزی داشته و تذکر هم داده اما «هنوز هیچ گشایشی در کار این دو شرکت به وجود نیامده است.»
مقدسی همچنان به مقامات دولتی از جمله وزیر صنعت و استاندار تذکر داده است که «جلسه فوقالعاده دیگری برگزار کنند، تصمیم بگیرند و عمل کنند و فقط صورتجلسه روی صورتجلسه نیاورند.»
او وعده داده است که در غیر این صورت از طریق مجلس اقدام خواهد کرد.
چه خبر از نیشکر هفتتپه؟
وضع این روزهای کارگران آذراب و هپکو شباهتهای زیادی به وضع کارگران نیشکر هفتتپه دارد. آنها که ماهها دستمزد نگرفته بودند پس از یک رشته اعتصاب و تجمع در کارخانه و مقابل کارخانه، در مرداد اقدام به بستن جاده کردند. این اعتراضات دستگیریها و اخراجهای گستردهای را در پی داشت اما به نظر می رسد هنوز تا پرداخت مطالبات معوقه کارگران راه درازی در پیش است.
روز سوم مرداد، کارگران نیشکر هفتتپه در اعتراض به عدم پرداخت شش ماه حقوق حقه خود اقدام به تجمع اعتراضی و بستن جاده بین المللی اهواز - اندیمشک کردند. نتیجه: حمله نیروی انتظامی، بازگشت کارگران به کارخانه، شلیک گاز اشکآور در کارخانه و متفرق شدن کارگران.
آن روز یک ماه دستمزد کارگران پرداخت شد اما همان شب حداقل ۱۵ کارگر در خانههاشان دستگیر و به زندان منتقل شدند.
در روزهای بعد بیش از ۵۰ کارگر دیگر به دادگاه احضار شدند. همه کارگرانی که پس از اعتراض ها دستگیر شدند با قید کفالت آزادند اما آزار آنها و کارگران دیگر ادامه دارد و تعدادی نیز اخراج شدهاند.
«جمعی از کارگران نیشکر هفت تپه» هر چند وقت یک بار گزارشی با عنوان از نیشکر هفت تپه چه خبر، درباره وضعیت کارخانه و کارگران آن پس از اعتراض ها منتشر میکنند.
در یکی از این گزارش ها، از برخوردهای فلهای دستگاه قضایی با کارگران، نصب دوربین های متعدد در سطح شرکت و حضور مداوم نیروهای انتظامی در شرکت و تبدیل کارخانه «به یک پادگان به تمام معنا» گفته شده است. همچنین گفته شده است به محض اینکه کارگری اعتراض میکند، نیروی انتظامی وارد عمل میشود.
در این گزارش ها، وعدههای مسئولان هم به آنها یادآوری و پرسیده شده است: «کارگران از مسئولان امنیتی، انتظامی و قضایی که برای بیش از ۷۰ کارگر زحمتکش این شرکت پرونده سازی کردند سوال دارند چرا در چند روز گذشته که اعتراضی صورت نگرفت حق و حقوق پرسنل پرداخت نشد؟ چرا به جای پرداخت مطالبات پرسنل در این چند روز باز به صورت فلهای تعداد دیگری از کارگران از کار اخراج، تعلیق و به کمیته انضباطی معرفی شدند؟ اخیرا کارفرما سعی دارد از طریق کمیته انضباطی اقدامات ذکر شده را قانونی کند. کمیته انضباطی که هیچگونه استقلالی ندارد و حکم چماق را برای کارفرما در مقابل کارگران بازی می کند. متاسفانه به دلایلی که مسئولان مربوط شهرستانی و استانی و دولت روحانی و سازمان خصوصی سازی باید پاسخگو باشند همه در قبال اقدامات کارفرما سکوت کردند.»
- در همین زمینه
نظرها
نظری وجود ندارد.