همهپرسی کردستان عراق: ترکیه خواستار لغو آن حتی در آینده شد
سازمان همکاریهای اسلامی به جمع مخالفان همهپرسی کردستان عراق پیوست. ترکیه نیز لغو کامل این همهپرسی به جای تعویق آن را خواستار شد و اقلیم کردستان را تهدید به تحریم کرد.
جمعه، ۲۲ سپتامبر / ۳۱ شهریور آخرین روز کارزارهای تبلیغاتی برای همهپرسی استقلال کردستان عراق بود. همزمان شورای امنیت ملی ترکیه دراین باره تشکیل جلسه داد و خواستار لغو این همهپرسی شد. سازمان همکاریهای اسلامی نیز به مخالفان با همهپرسی پیوست. با اینکه ایران نیز از مخالفان همهپرسی محسوب میشود، اما در پی برقراری پرواز مستقیم بین ارومیه، پایتخت استان آذربایجان غربی و اربیل، پایتخت اقلیم کردستان است.
به گزارش شبکه خبری «روداو»، هزاران تن از حامیان همهپرسی استقلال کردستان عراق جمعه در ورزشگاه فرانسو حریری جمع شدند و به سخنان مسعود بارزانی، رئیس حکومت خودمختار اقلیم کردستان گوش سپردند.
بارزانی در این سخنرانی گفت که «سرنوشت همهپرسی اکنون در دستان ملت کردستان است.»
او علیرغم مخالفتهای جدی بینالمللی با برگزاری این همهپرسی تأکید کرد که رأیگیری روز دوشنبه، ۲۵ سپتامبر طبق قرار قبلی برگزار میشود.
جمعه آخرین روز تبلیغات برای همهپرسی استقلال بود.
به گزارش خبرگزاری «رویترز»، شنبه هیئتی از اربیل برای مذاکره با مقامهای عراقی وارد بغداد شدند.
برخی از گروهها و فعالان کردستان عراق نیز برگزاری این همهپرسی را در وضعیت کنونی مناسب نمیدانند، اگرچه حامی حق تعیین سرنوشت هستند.
تا کنون علاوه بر دولت مرکزی عراق در بغداد، شورای امنیت سازمان ملل، ایالات متحده، بریتانیا، ایران و ترکیه نیز خواستار لغو یا تعلیق این همهپرسی شده اند.
وزارت خارجه آمریکا جمعه بار دیگر بر مخالفت «سرسختانه» با برگزاری همهپرسی در روز دوشنبه تأکید کرد.
ترکیه: تعویق هم نه، لغو کامل میخواهیم
بکیر بوزداغ، سخنگوی دولت ترکیه جمعه در یک کنفرانس مطبوعاتی بر موضع کشورش در مخالفت با همهپرسی کردستان عراق تأکید کرد و گفت: «همه گزینهها، از جمله تحریم کردستان عراق روی میز قرار دارند.»
او به خبرنگاران گفت که «تعلیق یا تعویق همهپرسی نیز به نظر ما ممکن نیست. ما خواستار لغو تمام و کمال آن هستیم تا مجبور به تحریم نباشیم.»
سخنان بوزداغ پس از برگزاری جلسه شورای امنیت ملی ترکیه ادا میشد.
این شورا از مسعود بارزانی خواست تا همهپرسی را لغو کند، وگرنه ترکیه از «حقوق تعیینشده خود در قراردادهای دوجانبه و بینالمللی» استفاده خواهد کرد. این شورا توضیحات بیشتری درباره این «حقوق تعیینشده» ارائه نکرد.
ترکیه پیش از این اقلیم کردستان را تهدید کرده بود که در صورت برگزاری همهپرسی تحریم خواهد شد.
بنعلی ییلدریم، نخستوزیر ترکیه در اینباره گفت که «هر اقدامی که وضعیت موجود سوریه و عراق را تغییر دهد، برای ترکیه غیرقابل قبول است و ما اقدامات لازم را انجام میدهیم.»
مخالفت سازمان همکاریهای اسلامی
سازمان همکاریهای اسلامی نیز با صدور بیانیهای به جمع مخالفان همهپرسی استقلال کردستان عراق پیوست.
در بیانیه این سازمان که جمعه منتشر شد، آمده که «از ریاست اقلیم می خواهیم که هر چه سریعتر همه پرسی را به علت تعارض با قانون اساسی عراق و تاثیر منفی آن بر تلاش ها برای مبارزه با تروریسم لغو کند.»
این بیانیه به ابراز نگرانی وزرای خارجه سازمان همکاریهای اسلامی در حاشیه مجمع سالانه سازمان ملل در نیویورک اشاره کرد و احترام به یکپارچگی عراق را لازم شمرد.
پرواز مستقیم بین ارومیه و اربیل؟
ایران به عنوان یکی از کشورهای عضو سازمان همکاریهای اسلامی از مدتها پیش مخالفت خود را با این همهپرسی اعلام کرده.
با این حال احمد منتظمی، مسئول دفتر نمایندگی وزارت امور خارجه در آذربایجانغربی شنبه، اول مهر در گفتوگو با خبرگزاری «فارس»، نزدیک به سپاه پاسداران اعلام کرد که تهران به دنبال ایجاد پرواز مستقیم بین ارومیه و اربیل است.
به گفته او، «نمایندگی وزارت امور خارجه با جدیت پیگیر این مسئله بوده و با استاندار آذربایجانغربی، مدیر کل بینالمللی فرودگاه ارومیه و با طرف عراقی مذاکره کرده و خوشبختانه همه نیز اعلام آمادگی کردهاند.»
در سخنان او اشارهای به گفتوگوی مستقیم با مقامات حکومت خودمختار اقلیم کردستان نشده است.
او پیشبینی کرد این پرواز مستقیم در اوایل سال ۱۳۹۷ اجرایی شود.
نظرها
نظری وجود ندارد.