آمانو پایبندی ایران به برجام را یادآوری کرد
پیش از آنکه ترامپ استراتژی تازه آمریکا درباره توافق هستهای را اعلام کند، رئیس سازمان بینالمللی انرژی اتمی و نخستوزیر بریتانیا از برجام حمایت کردند.
یوکیو آمانو، رئیس سازمان بینالمللی انرژی اتمی با صدور بیانیهای یک بار دیگر اعلام کرده که ایران به توافق هستهای با قدرتهای جهانی پایبند بوده است. در همان حال ترزا می نخستوزیر بریتانیا نیز در یک گفتوگوی تلفنی به بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل گفته است که بریتانیا از برجام حمایت میکند.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا تا ۱۵ اکتبر گزارش تازهای درباره میزان پایبندی ایران به مجلس نمایندگان آمریکا ارائه میدهد. اگر ترامپ به این نتیجه برسد که ایران به توافق هستهای پایبند نبوده، برجام به کنگره آمریکا ارجاع داده میشود و کنگره هم ۶۰ روز وقت دارد آن را به بحث بگذارد. یکی از موضوعات مورد نظر ترامپ در برجام، برنامه موشکی ایران است. در آستانه این رویداد، یوکیو آمانو، رئیس سازمان بینالمللی انرژی اتمی، دوشنبه ۹ اکتبر در حاشیه برگزاری کنفرانس سالانه ادواردو آمالدی در رم در بیانیهای نوشته است:
«اعلام میکنم که ایران به تعهدات خود در چارچوب توافق هستهای عمل کرده است.»
سازمان بینالمللی انرژی اتمی در آخرین گزارشی که ماه گذشته منتشر کرده بود، اعلام کرده بود که بر اساس برجام، میران ذخایر اورانیوم غنیشده ایران از ۳۰۰ کیلوگرم تجاوز نکرده است.
سازمان بینالمللی انرژی اتمی در گزارش یاد شده همچنین اعلام کرده بود که ایران ساخت نیروگاه اراک را متوقف کرده است.
حمایت بریتانیا از برجام
به گزارش نشریه جوئیش کرونیکل، بنیامین نتانیاهو و ترزا می نخستوزیران اسرائیل و بریتانیا دوشنبه ۹ اکتبر با یکدیگر درباره گسترش مناسبات اقتصادی بین دو کشور و سیاستهای امنیتی تلفنی گفتوگو کردند. در حاشیه این گفتوگو موضوع برجام هم مطرح شده. ترزا می، نخستوزیر بریتانیا به همتای اسرائیلی خود گفته است که بریتانیا از توافق هستهای ایران با قدرتهای جهانی حمایت میکند.
به گفته سخنگوی نخستوزیر بریتانیا، در این گفتوگوی تلفنی، ترزا می به بنیامین نتانیاهو گفته که توافق هستهای برای منطقه خاورمیانه اهمیت دارد، زیرا «احتمال دستیابی ایران به سلاح هستهای را به مدت یک دهه» از بین برده است.
نخست وزیر بریتانیا در این گفتوگوی تلفنی گفته به نظر او آنچه که اهمیت دارد نظارت بر اجرای دقیق برجام و پایبندی طرفین به تعهداتشان است.
ترزا می در همان حال یادآوری کرده که جامعه جهانی میبایست رفتارهای بیثباتکننده ایران را هم زیر نظر داشته باشد.
ماه گذشته نخستوزیر بریتانیا در حاشیه دیدار و گفتوگو با رکس تیلرسون وزیر خارجه آمریکا در لندن هم بیش و کم همین نظر را ابراز کرده بود.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل اما پیش از آنکه برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل به نیویورک سفر کند درباره نظر اسرائیل پیرامون توافق هستهای ایران با قدرتهای جهانی گفته بود:
«نظر اسرائیل روشن است. برجام توافق بدیست. باید آن را نقض کرد. این نظر اسرائیل است.»
— British Embassy (@UKinUSA) 5. Oktober 2017
بر اساس برجام، ایران میتواند بعد از ۱۰ سال تعداد سانتریفوژهایش را از ۵.۰۶۵ سانتریفوژی که اکنون در اختیار دارد افزایش دهد و سانتریفوژهای پیشرفتهتری را به کار بگیرد. اسرائیل اعتقاد دارد که در اینصورت در آینده ایران به سادگی میتواند میزان اورانیوم غنیشده خود را افزایش دهد و به این ترتیب به بمب اتم دست بیابد. اسرائیل میگوید تعداد سانتریفوژهای ایران میبایست در درازمدت محدود بماند، چنانکه ایران هرگز نتواند به اورانیوم غنیشده بیش از ۳۰۰ کیلوگرم دسترسی داشته باشد.
رادیو سراسری اسرائیل گزارش داده بود که نتانیاهو علاوه بر این خواهان ممنوعیت تحقیقات هستهای در ایران و عدم دسترسی ایران به سانتریفوژهای پیشرفته است.
بیشتر بخوانید:
نظرها
Farid
کنگره آمریکا در حال بررسی سه لایحه برای افزایش تحریمهای گروه حزبالله لبنان است. این در حالی است که بعضی اعضای مجلس نمایندگان آمریکا، ابراز عقیده کردهاند که لغو تحریمهای ایران، به افزایش 800 میلیون دلاری کمکهای تهران به شبهنظامیان وابسته به خود به طور سالانه انجامیده است. الیوت اِنگِل عضو کمیسیون روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا در این باره گفت: «باید منابع پشتیبانی حزبالله را در محاصره قرار دهیم و این نیازمند تصویب قانون است». اِنگِل در سخنانی در ساختمان کاپیتال اظهار داشت که بخش بزرگی از کمکهای مالی که به حزبالله تعلق گرفت، پس از آن بود که توافق هستهای با ایران امضا شد و در اثر آن، تهران مقادیر زیادی از اموال بلوکه شدهاش را در نتیجه لغو تحریمها، دریافت کرد. سه لایحه به کنگره آمریکا برای تشدید تحریمهای حزبالله لبنان ارائه شده که هدف از آن، قطع کمکهای ایران و دیگر طرفها به این حزب متهم به «اعمال خرابکارانه» در سراس جهان است. از سویی اِد رویس رئیس کمیسون روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا گفت: «حضور حزبالله در دولت لبنان یک فاجعه است». رویس افزود که در جریان سفر اخیرش به لبنان برای بررسی اوضاع سیاسی و تحریمهای اعمال شده علیه حزبالله، خود را در اتاقی یافت که به گفته او «مزدوران حزبالله» نشسته بودند.!