حماس و فتح به توافق رسیدند
امید به صلح بین دو گروه فلسطینی متخاصم و تشکیل دولت واحد فلسطینی بیشتر شد. اسماعیل هنیه، رهبر حماس از توافق این گروه با سازمان فتح بر سر صلح خبر داد.
اسماعیل هنیه، رهبر حماس اعلام کرد که حماس و فتح در قاهره بر سر توافقنامه صلح بین دو گروه به توافق رسیدند.
هنیه این خبر را صبح روز پنجشنبه ۱۲ اکتبر / ۲۰ مهر اعلام کرد اما جزئیات بیشتری ارائه نشد. سازمان فتح ظهر پنجشنبه در یک نشست خبری در قاهره، درباره وضعیت مذاکرات دو طرف اظهارنظر خواهد کرد.
هیئتهای بلندپایه فتح و حماس از روز سهشنبه ۱۰ اکتبر / ۱۸ مهر در قاهره درباره راههای دستیابی به آشتی و مصالحه مذاکرات خود را آغاز کردند.
در این مذاکراتِ پشت درهای بسته از سوی فتح ماجد فرج، رئیس سازمان امنیت و فائز ابو عیطه، سخنگوی رسمی جنبش فتح در نوار غزه شرکت داشتند و از طرف حماس صالح عاروری، نائب رئیس جدید دفتر سیاسی این جنبش و یحیی سنوار، مسئول حماس در غزه حضور داشتند.
این دو سازمان فلسطینی از سالها پیش روابط تیرهای با یکدیگر داشتند. گروه اسلامی حماس از سال ۲۰۰۷ قدرت را در نوار غزه در اختیار دارد. حماس در این منطقه درگیریهای مسلحانهای با فتح، سازمان محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، داشت. فتح در کرانه باختری رود اردن قدرت را در دست دارد.
در مذاکرات قاهره که با میانجیگری مصر برگزار شد در مورد انتقال قدرت در غزه به دولت فلسطین به ریاست عباس گفتوگو شد. تشکیلات خودگردان فلسطین از سوی جامعه جهانی بهرسمیت شناخته میشود.
حماس پس از فتح بزرگترین سازمان فلسطینی محسوب میشود. این سازمان از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا بهعنوان یک گروه تروریستی شناخته میشود.
روند نزدیکی دو گروه فلسطینی در پی انتشار منشور جدید حماس در ماه مه (اردیبهشت) سال جاری شکل گرفت. حماس در منشور جدید خود از ایجاد یک دولت انتقالی فلسطینی در چارچوب مرزهای ۱۹۶۷ حمایت کرد؛ یعنی مرزهای قبل از اشغال غزه، کرانه باختری رود اردن و شرق بیتالمقدس (اورشلیم) توسط اسرائیل. این تقسیم اراضی فلسطینی همان است که جنبش فتح نیز آن را قبول دارد.
در ماه سپتامبر سال جاری حماس اعلام کرد که دولت عباس در کرانه باختری را دعوت میکند تا «به غزه بیاید و مسئولیت خود را برعهده بگیرد.» در آن زمان این دعوت با شک و تردید روبهرو شد زیرا پیش از آن چند بار مذاکرات صلح بین این دو سازمان با شکست مواجه شده بود. در نوار غزه حدود دو میلیون نفر زندگی میکنند.
در پی دعوت حماس، رامی حمدالله، نخستوزیر تشکیلات خودگردان فلسطین دوشنبه ۲ اکتبر / ۱۰ مهر وارد غزه شد تا حکومت غزه را از حماس تحویل بگیرد و روز سهشنبه ۳ اکتبر / ۱۱ مهر نشست دولت خود را در غزه برگزار کرد. از سه سال پیش تاکنون جلسه هیئت دولت فلسطین در غزه برگزار نشده بود.
هدف از مذاکرات قاهره تشکیل دولت واحد برای مناطق فلسطینی و انتخابات جدید اعلام شده بود. یکی از موضوعات مورد مناقشه، آینده بازوی نظامی حماس بود. حماس ۲۵ هزار جنگجو در اختیار دارد و پیش از این اعلام کرده بود که در اینباره مذاکره نخواهد کرد.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.