ظریف: برجام بر اساس بیاعتمادی به آمریکا تدوین شد
به گفته ظریف، ایران به دلیل حفظ حق «تحقیق و توسعه» ذیل برجام میتواند برنامه صلحآمیز اتمی خود را در صورت خروج از آن «بهتر و پیشرفتهتر از قبل» ادامه دهد.
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) را سندی مستحکم دانست که بر اساس بیاعتمادی به آمریکا تدوین شده و به آسانی لغوشدنی نیست. پادشاه عربستان نیز در تماسی تلفنی با دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا خواستار همکاری جهت مقابله با «نفوذ منطقهای ایران» شد. همزمان دفتر حفاظ منافع ایران در واشنگتن بر اثر حمله مهاجمان ناشناس آسیبهای جزئی دید.
محمدجواد ظریف شنبهشب ۲۲ مهر / ۱۴ اکتبر، در برنامه «نگاه یک» تلویزیون دولتی ایران به بحث درباره برجام و برخورد دولت ترامپ با آن پرداخت و تأکید کرد که «تنها مرجع رسیدگی و تعیین پایبندی ایران به تعهداتش در برجام آژانس بینالمللی انرژی اتمی است.» به گفته ظریف، «آمریکا در هیچ شأنیتی نیست که بخواهد پایبندی ایران را تأیید کند.»
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا جمعه در سخنانی تند استراتژی جدید این کشور علیه ایران را اعلام کرد و گفت که پایبندی تهران به برجام را تأیید نمیکند. ترامپ تهدید کرد که در صورت افزودهنشدن بندهای سختگیرانه به برجام بهصورت یکطرفه از آن خارج خواهد شد.
- بیشتر بخوانید: ترامپ: حمله به حکومت ایران، به برجام، به سپاه پاسداران
ظریف اما معتقد است که عقبنشینی ترامپ از لغو کامل برجام نشاندهنده استحکام آن است. به گفته او، «برجام بر اساس بیاعتمادی به آمریکا تدوین شده و یک سند مستحکم است».
وزیر خارجه ایران گفت که کشورش تا کنون در چارچوب هیأت نظارت بر برجام در برابر نحوه اقدامات آمریکا واکنش نشان داده است. با این حال توضیح داد که نقض برجام به دو دسته «تخطی و کوتاهی» و «نقض فاحش» تقسیم میشود. او سخنرانی روز جمعه ترامپ را مصداق تخلف از برجام دانست و گفت بر اساس برجام مقامهای دولت آمریکا نباید اظهارات منفی علیه این توافق بیان کنند.
مقامهای ایرانی پیش از این نیز در برابر انتقاد محافظهکاران از نقض برجام توسط آمریکا و عدم واکنش جدی تهران به آن، بر تفاوت بین تخطی و نقض فاحش تأکید میکردند.
وبسایت خبری میدلایستآی دیروز در گزارشی برای نخستینبار نامه ظریف به فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اروپا دوماه پس از برسرکار آمدن ترامپ را منتشر کرد. ظریف در این نامه به موگرینی نوشته بود که «رفتار دولت آمریکا توافق هستهای را بیمعنا کرده است.»
ظریف شنبهشب نیز نقض برجام از سوی آمریکا را تأیید کرد اما توضیح داد که «موارد نقض داشتند آمریکاییها اما این موارد به حدی نبود که از نظر هیات نظارت بر منافع ایران از برجام تاثیر زیادی بگذارد و نیاز پیدا کند که ایران درباره حضورش در برجام تصمیمگیری کند.»
وزیر خارجه ایران در هر صورت تأکید کرد که «هر زمان که جمهوری اسلامی احساس کند که اقدامات طرف مقابل در لغو تحریم ها برای منافع جمهوری اسلامی کافی نیست، ایران می تواند انتخاب های خود را داشته باشد که یکی از آنها خروج از برجام است.»
به گفته ظریف، ایران به دلیل حفظ حق «تحقیق و توسعه» ذیل برجام میتواند برنامه صلحآمیز اتمی خود را در صورت خروج از آن «بهتر و پیشرفتهتر از قبل» ادامه دهد.
محمدجواد ظریف شنبه با شبکه خبری «سیبیاس» نیز گفتوگو کرد و گفت که رفتار ترامپ در قبال برجام باعث بیاعتمادی جهانی به آمریکا خواهد شد.
- بیشتر بخوانید: واکنشهای خارجی به ترامپ: تضمین رئیسجمهوری فرانسه به روحانی
تماس تلفنی ملک سلمان و ترامپ
سلمان بن عبدالعزیر، پادشاه عربستان نیز یکشنبه ۲۳ مهر / ۱۵ اکتبر در تماسی تلفنی با ترامپ درباره استراتژی جدید او علیه ایران سخن گفت.
به گزارش خبرگزاری رسمی عربستان، ملک سلمان از رویکرد جدید ترامپ در قبال ایران استقبال کرد و آن را «محکم» خواند. او همچنین خواستار همکاری برای مقابله با «نفوذ منطقهای ایران» شد.
عربستان پس از اسرائیل دومین کشوری بود که از سخنرانی ترامپ علیه ایران استقبال کرد. بحرین و امارات متحده عربی نیز از استراتژی جدید واشنگتن علیه تهران حمایت کردهاند.
حمله به دفتر حافظ منافع ایران در واشنگتن
گزارشها از حمله مهاجمان ناشناس به دفتر حافظ منافع ایران در واشنگتن در بامداد شنبه خبر میدهند.
به گزارش ایرنا، این حمله با تفنگ بادی و سنگ صورت گرفته و گفته میشود که حامیان شوی رادیویی «ری استارت» مسئول آن بودند.
حامیان «ری استارت» در روزهای اخیر شیشه چندین بانک را در تهران شکاندند و ورودی مسجدی را نیز به آتش کشیدند.
در این حمله کسی آسیب ندیده اما تصاویری از شیشه خردشده پنجره دفتر منتشر شده است.
نظرها
نظری وجود ندارد.