نگرانی سازمان ملل از قتل و غارت شهروندان در کرکوک
گزارشهای تأیید نشدهای به دفتر سازمان ملل در عراق رسیده مبنی بر اینکه حشد شعبی شبها به خیابانها میریزنند و جوانان را کتک میزنند. عده زیادی از کرکوک گریختهاند.
سازمان ملل متحد از گزارشهای پراکندهای که از قتل و غارت شهروندان در شمال عراق منتشر میشود اظهار نگرانی کرده است. در این گزارشها گفته شده که نیروهای نظامی عراق از جمله حشد شعبی در کرکوک و حومه آن برخی خانهها و دفاتر شرکتها را غارت میکنند، شبها جوانان کرد را در خیابانها آزار میدهند و کتک میزنند و کردها را از شهر بیرون میکنند.
سازمان ملل متحد میگوید گزارشهایی از توزخورماتو در نزدیکی کرکوک دریافت کرده. در این گزارشها این ادعا در میان آمده که حشد شعبی ۱۵۰ خانه را به آتش کشیده و ۱۱ خانه را منفجر کرده و علاوه بر این به دفتر احزاب ترکمان هم حمله کرده است.
دفتر سازمان ملل در عراق از دولت حیدر عبادی خواسته است با برقراری امنیت در شمال عراق از شهروندان حفاظت کند و کسانی را که به خشونت علیه غیرنظامیان روی آوردهاند و با ایجاد ترس و وحشت در بین مردم، آنها را از کرکوک و حومه آن بیرون میرانند، محاکمه و مجازات کند.
حیدر عبادی، نخستوزیر و فرمانده کل نیروهای مسلح عراق اعلام کرده که امنیت در کرکوک برقرار است و کرکوک تحت کنترل پلیس محلی قرار دارد.
عبادی حضور هر گروه مسلح دیگری غیر از نیروهای پلیس در استان کرکوک را منع کرده و گفته است نیروهای امنیتی در کرکوک ملزم به حمایت از امنیت و داراییهای همه شهروندان از همه طیفها هستند.
رایان دیلون سخنگوی ائتلاف ضد داعش به رهبری آمریکا، سهشنبه ۱۸ اکتبر گزارشهایی مبنی بر اینکه حشد شعبی کرکوک را در دست گرفته تکذیب کرد. او در جمع خبرنگاران گفته بود بر اساس گزارشهای موثقی که در اختیار وزارت دفاع آمریکا قرار گرفته نیروهای نظامی عراقی برقراری امنیت در کرکوک را به عهده گرفتهاند.
شبکه الجزیره اما گزارش داده بسیاری از کسانی که از کرکوک گریختهاند از بازگشت به این شهر وحشت دارند.
کاروان رشد محمد که تا سهشنبه گذشته در کرکوک پلیس بود و حالا به اربیل پناه آورده به الجزیره گفته است:
«میگویند کرکوک امن است و دولت عراق امنیت شهروندان را برقرار کرده اما اینها تبلیغات است و حقیقت ندارد. شبها به خیابانها میریزند، جوانها را کتک میزنند و خانهها را به آتش میکشند. من به خاطر خانوادهام فرار کردم.»
فائزه حکیم احمد، یک زن ۶۷ ساله کرد که همراه با خانوادهاش از کرکوک به اربیل گریخته به خبرنگار الجزیره گفته است:
«به خانه ما ریختند و خانه را آتش زدند. حالا کجا برویم؟ از وقتی بچه بودم تا حالا رنگ آسایش ندیدم. جنگ پشت جنگ.»
مقامهای اقلیم کردستان عراق میگویند در پی تسلط نیروهای دولت مرکزی بر شهر نفتخیز کرکوک نزدیک به ۱۰۰ هزار کرد از این شهر گریختهاند.
اکثریت ساکنان کرکوک کرد هستند و عربها و ترکمانها و مسیحیان در کنار آنها زندگی میکنند.
رضا دقتی عکاس - خبرنگار ایرانی که در روز برگزاری همهپرسی استقلال کردستان در ۲۵ سپتامبر سال جاری در شهر کروک بوده، در گفتوگویی که رادیو زمانه با او انجام داد گفته است بسیاری از عربهایی که در زمان صدام حسین برای تغییر ترکیب جمعیتی کرکوک با مشوقهای مالی در این شهر اسکان داده شده بودند در همهپرسی استقلال کردستان عراق شرکت کردند. آنها میگفتند بیشتر مایلیم در یک کشور کرد زندگی کنیم تا اینکه زیر بار «حکومت دستنشانده شیعه عراق» برویم.
نخستوزیر عراق سهشنبه گذشته اعلام کرده بود که همهپرسی استقلال کردستان به گذشته تعلق دارد و نتیجه آن دیگر معتبر نیست.
فلاح مصطفی بکر، مسئول روابط خارجی اقلیم کردستان عراق از آمادگی اقلیم کردستان برای مذاکره با بغداد خبر داده است. وزیر کشور عراق هم از این پیشنهاد استقبال کرده است.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.